Dogadjanja

Trauma istine

"Na pocetku XX veka bili smo narod nade, na kraju veka postali smo narod nespokojnika, izgnanika i iseljenika", rekao je Dobrica Cosic u besedi na medjunarodnom skupu u SANU o Velikoj Srbiji, krajem oktobra 2002. "Na pocetku veka imali smo drzavu koja je imala snagu i saveznike da ujedinjuje citav srpski i jugoslovenske narode, na kraju veka ostali smo bez drzave i bez ijednog saveznika, a od svetskih sila (nepravedno) smo kaznjeni blokadom i (nepravednim) sankcijama."
Bez onog sto je stavljeno u zagrade Cosiceva tvrdnja potpuno odgovara cinjenicama. Vec na prvi pogled je, medjutim, jasno da ne odgovara istini.
Mehanizam u kojem realnost nije potpuno negirana ili izbegnuta, ali je iskrivljena i pogresno interpretirana, moderni psihoanaliticari nazivaju "okretanjem slepog oka". Na engleskom se to kaze turning a blind aye, u znak secanja na postupak admirala Nelzona za vreme Baltickog rata 1801. godine. Ser Hajd Parker slao mu je signale za povlacenje, a admiral je prislonio durbin na svoje slepo oko, pa - u skladu sa cinjenicama - izjavio da ih nije video.
U ovom mehanizmu pristup stvarnosti je slobodan, ali osoba odlucuje da je ignorise zato sto joj to odgovara. Najcesce smo delimicno svesni da smo izabrali da ne vidimo celu istinu, ali nismo svesni sta tacno izbegavamo.
U psihoanalitickom smislu ovim mehanizmom izbegava se podsecanje na vlastite agresivne i druge "prestupnicke" impulse, jer bi to dovelo do prodora straha i osecanja krivice. Zavisno od karaktera izvrtaca istine, suocenje sa realnoscu ukljucuje i pretnju da ce mu se zrtve osvetiti (paranoidni karakter) ili pretnju katastrofalnim gubitkom (depresivni karakter). Pa ipak, kao u mitu o Edipu, postoji tacka u kojoj osoba pocinje da shvata da se istini ne moze odupreti. Edip se, pred snagom istine, suocava sa svojom krivicom i oslepljuje se. Istina se mora prihvatiti jer jedino tako strah prestaje, pojavljuje se zaljenje i proces (izlecenja) se zavrsava.
Trauma istine je, dakle, lekovita.
Nastupi Dobrice Cosica u SANU za nas ne predstavljaju nikakav ekstrem, vec sivu, beskonacnu, rdjavu svakidasnjicu. Svima kojima je potreban nasusni lek, a to su svi gradjani Srbije, on - uz blagoslov SANU - nudi jedan pogled svog "slepog oka".

Svetlana Spero

Dogadjanja: Epilog i novi zaplet «

» Dogadjanja: Dejanu Anastasijevicu nagrada »Dusan Bogavac«


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar