'umor u glavi

Op!

Neka konjina me, izlazeci iz auta, raspali vratima svog "mercedesa" i kaze: "Op!"
To je srpski nacin izvinjavanja. To "Op!" je - pomislicete - skracenica od "Oprostite!", ali nije. To je vise nesto kao "E, jebiga".
Postoji i varijetet ove standardne fraze iz srpskog bontona. Neka ljudina u trku naleti na mene, istera mi vazduh, ugnjeci mi tri rebra, odvali pola uha, smrvi tri nezna prsta i sve proprati sa "Op-op-opopop!" Izrazaji srpske uljudnosti su bogati. I sad ti, dragi citaoce, koji svakako ne upotrebljavas "Op!" i "Opopop!", ocekujes od nekog od srpskih poglavara da se izvini nasim susedima za zla koja su im nase delije priredile i ocekujes da to narodne nizine podrze? Malo morgen. Karadzic se, na pocetku rasturanja Sarajeva, pravdao da civilni objekti stradaju zato sto njegove tobdzije "jos nisu uvezbale nisanjenje". I kladim se da je, gledajuci dvogledom Sarajevo, neprestano huktao: "Op!... Op!... Opopop!"

Ponos doktora Kostunice

Vojislav Kostunica je "vrlo ponosan" i "nece da bude lazno skroman" jer je dobio dva miliona glasova. I zato, od tada, svaku recenicu pocinje ili zavrsava sa "moja dva miliona".
Njega ne zanima kakvoca glasackog voca koje se, u drugom krugu, slilo u njegovu kacu i "mali milion", iz prvog kruga, pretvorilo u dva, respektabilna, miliona. Ko su ti glasaci? Verovatno oni kojima nije bilo dovoljno Labusovo hvalisanje o osnivanju fakulteta na Ilidzi. Dakle, sve moj do mojega, sve grdji od gorega.
Svaki narod ima vlast kakvu zasluzuje. Gospodstvene zemlje imaju gospodu za predsednike. Glasaci uvek malo lice na svoje izabranike. I obratno, izborni pobednik je uvek slika i prilika onih koji su glasali za njega. To je ono sto se u teoriji informacija naziva povratnom spregom. Prepustam Srdjanu Bogosavljevicu da, na podesnom uzorku, proveri ovu tezu.
U svakom slucaju, drzim da ljudi koji u sebi imaju bar i primese gospodstvenosti, nisu glasali za Vojislava Kostunicu. Uzagrena zudnja za vlascu, lansiranje intriga, podmetacina, sitnih opanjkavanja, ujdurma i kleveta na racun rivala - to je "pet licnih gresaka" koje gospodina Kostunicu diskvalifikuju kao gospodina. A o ponosu koji u njemu izazivaju "dva miliona" samo ovo: cega se pristojan covek stidi time se nacos ponosi.

Selo gori, baba se ceslja

U jeku je renoviranje glavnih beogradskih ulica (kojima bas nista nije falilo). Vele da je tu na delu poslednja rec asfalterstva. A ja bih rekao: prva rec skorojevicske vlasti, vlasti bez vizije o precim potrebama ovog naroda. Od ulice Ilije Garasanina pokusali su da naprave park u stilu nekog od Lujeva, suzili su kolovoz za dva metra i posadili neko odvratno zuto cvece. Besplodna obest i rasipanje para iscedjenih od gradske sirotinje. Ali, autor "Nacertanija" je nekome idol. A u svakom vecem zbunu nedaleko odatle - gomile kartona i plasticnih kesa: brlog beskucnika. S prozora cujem buku pneumatskog cekica - rasturaju ulicu Lole Ribara (ili kako se vec sad zove). Mafijasi i obesni tatini sinovi ce imati lep poligon za "gas do daske", psi i pesaci jebali su cvorka. Beograd ce biti lepsi, vele gradski oci. Selo gori, baba se ceslja.
Istinski reformista nikad nece baciti novac na renoviranje (sve renovirano za godinu dve postane staro) vec ce ga uloziti u gradnju necega sto ce donositi pare.
Malogradjanska elita koja je na vlasti u Srbiji izgleda da nema pravu reformsku, tranzicijsku viziju. Malogradjanin je, po svom duhovnom sklopu, nesposoban za inoviranje, on vise voli - renoviranje.

Novi toponimi

Na ulici srecem jednu staru poznanicu koja mi saopstava da se preselila. "A gde sad zivis?", pitam je. "Eno, tamo, kod Arkanove pekare!" Ne kaze: "Tu blizu, kod Palilulske pijace" niti "preko puta Nacionalne stedionice" nego "kod Arkanove pekare". (Nisam ni znao da je Arkan imao pekaru na tom mestu - ali sta on nije imao.)
Nekadasnji zlocinitelji imali su u sebi bar tragove neke bogobojazni i savestogriznje pa su pored drumova na kojima su presretali zrtve podizali cesme-pokajnice. (Toponim "hajducka cesma" prilicno je cest u Srbiji.) Na jednoj takvoj cesto sam, u detinjstvu, gasio zedj.
Danasnji toponimi su "Arkanova pekara", "Arkanova robna kuca", "Sljukina pumpa", "otpad Giskinog kuma"...

Miodrag Stanisavljevic


Hronika: Pretplata i prodaja «


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar