Dogadjanja

Vanredni parlamentarni izbori u Crnoj Gori

Overena karta za Evropu

Koalicija Demokratska lista za evropsku Crnu Goru na oktobarskim, vanrednim i sestim visestranackim parlamentarnim izborima u ovoj republici bez ikakvih problema vec u prvom izbornom krugu osvojila je apsolutnu vecinu ili 47,36 posto glasova izaslih biraca. Po odzivu gradjana ovo su bili izuzetno uspeli izbori, glasalo je preko 77 procenata birackog tela, sto predstavlja najveci odziv u zemljama tranzicije. Time je okoncana visemesecna politicka kriza u ovoj jugoslovenskoj republici.
Rezultatima izbora u Crnoj Gori porazeni su kako velikosrpski nacionalisti u koaliciji Zajedno za promjene, koju cine Socijalisticka narodna partija, Narodna stranka i Srpska narodna Stranka, tako i crnogorski nacionalisti u Liberalnom savezu, koji je osvojio najmanje glasova i mandata od svog nastanka, do nacionalista iz redova manjinskih zajednica kao sto su koalicija Albanci zajedno, Bosnjacka koalicija i Demokratska bosnjacka koalicija te Hrvatske gradjanske inicijative. Ekstremisti poput Srpskih radikala Vojislava Seselja i Jugoslovenske udruzene levice nisu dobili ni promil vise od komicne Stranke za zastitu stednih uloga i socijalne sigurnosti gradjana, sto im se uostalom dogadjalo i ranije kada su osvajali taman koliko i tada kandidovani Jogi letaci.
Uspeh pobednicke koalicije proslavljen je bucno i uz mnogo pucnjave, sto je inace tamosnjim drzavnim zakonima strogo zabranjeno i ostro sankcionisano. Moglo se uociti da jos jedna ovdasnja folklorna karakteristika nije presla u sferu antropoloskih istrazivanja. Iako samo predvodnik pobednicke liste, sadasnji predsednik Republike od svojih odusevljenih glasaca pozdravljan je kao vodja, sto pokazuje da su Crnogorci jos uvek spremni da postuju kult licnosti. S jedne strane, to pozdravljanje Mila Djukanovica otkrilo je da su predsednicki izbori koji treba da se odrze u decembru gotovo reseni, a s druge strane, da u Crnoj Gori nije potpuno otklonjena opasnost neogranicene vlasti.
Nova-stara vlast ovim je izborima dobila mandat da zavrsi kako poslove oko uredjenja buducih odnosa sa Srbijom, a koje je zapocela potpisivanjem Beogradskog sporazuma u martu ove godine, tako i proces ekonomskih reformi u svojoj republici.
Vlast u Crnoj Gori morace odmah da zapocne sa mnogo ozbiljnijim ekonomskim reformama od onih koje je do sada sprovodila, jer je jaz izmedju malog procenta izuzetno bogatih i velike vecine siromasnih gradjana svakog dana sve veci.
Crnogorski parlament, koji je od uvodjenja visestranacja karakterisala atmosfera pristojnosti, ako ne uvek i demokratskog dijaloga, naprecac je postao popriste svakovrsnih licnih uvreda, cak i fizickih obracuna. Uzurpacija medijskih zakona i izmena uredjivackih kolegijuma u drzavnim glasilima, te prezentacija njihove "istine" verovatno su uticali na promenu atmosfere.

Lidija Jovetic

Dogadjanja: Afera

Dogadjanja: Nevolje s partnerstvom


1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar