Pojmovnik

Ombudsman

Bez obzira na to kako ce izgledati konacna verzija nacrta Ustavne povelje buduce zajednice Srbije i Crne Gore i kako ce biti izvrsena podela nadleznosti, poznato je, i izgleda prihvaceno bez teskoca, da postovanje i zastita ljudskih prava treba da predstavljaju jedan od fundamenata njenog postojanja. Nista manje, medjutim, ne postavlja se pitanje metoda obezbedjenja njihove konkretne, pune i ravnopravne primene. Iz jednostavnog razloga sto sukob interesa gradjana koji traze realizaciju svojih prava i onih koji raspolazu drustvenom moci, tj. vlascu, predstavlja organsku, imanentnu protivrecnost trajne prirode bez obzira na demokratski ili nedemokratski karakter drzavnog uredjenja. Zbog toga prihvatanje garantija i stvaranje mehanizma za obezbedjenje gradjana od povreda i zloupotreba njihovih individualnih ili kolektivnih prava ima odlucujuci znacaj. U okviru toga, unutar drzava se pokazalo da je postavljanje ombudsmana kao glavnog drustvenog nezavisnog organa za pracenje primene ljudskih prava, prevenciju i gonjenje povreda i zloupotreba jedna od najefikasnijih mera. Primenjena je u velikom broju drzava pa i u okviru Evropske unije u koju zelimo da udjemo.
Institucija ombudsmana nastala je u skandinavskim zemljama, a u Engleskoj se pojavljuje u obliku funkcije britanskog Komesara za upravu. Nacionalni ombudsmani imaju prakticno istovetna ovlascenja, potpunu slobodu delovanja u odnosu na sve drzavne organe i drustvene faktore, pravo primanja zalbi i na kontakte sa gradjanima povodom svih pitanja koja se pokrecu u vezi sa postovanjem ljudskih prava. U Evropskoj uniji Parlament postavlja ombudsman. On predstavlja samostalan organ cija je duznost da prima zalbe povodom loseg rada organa Unije sa izuzetkom pravosudnih. Pravo da podnose zalbe imaju gradjani svih drzava clanica kao i sva fizicka i pravna lica koja imaju prebivaliste ili statutarno sediste u drugoj drzavi clanici. Na osnovu sopstvene inicijative i podnetih zalbi Ombudsman Unije ima pravo pokretanja istraznih radnji u drzavama clanicama.
Ideja o uvodjenju institucije ombudsmana nije nova kod nas. Vracajuci se u proslost mozemo se podsetiti na diskusiju o uvodjenju institucije ombudsmana u okviru sistema samoupravljanja. Analogija je pravljena sa tada ustavom predvidjenom funkcijom drustvenog pravobranioca. Kod nas se danas ocekuje donosenje zakona. Drustvene potrebe dovode, moze se videti po obavestenjima iz medija, do interesantnih resenja u praksi. U zdravstvu se postavljaju bolnicki ombudsmani i nazivaju advokati pacijenata. Zakon jos nemamo. Hoce li novi ustav Srbije i Crne Gore govoriti o njemu ne znamo. Da li ce ombudsman biti predvidjen u nacrtu Ustavne povelje kao ustavna kategorija videcemo. Jedno je sigurno: kad udjemo u Evropsku uniju imacemo ga.

Milan Sahovic

Zbivanja: Zbrka

Dogadjanja: Smirivanje u Crnoj Gori


1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar