Dogadjanja

Svetosavski dzihad

Pismo-upozorenje nekolicine intelektualaca (Mirko Djordjevic i dr.) nasoj javnosti, s pocetka ovog meseca, o tvrdokornosti i delotvornosti totalitarnih ideologija naislo je na izvestan odjek. U medijima su se oglasili pojedinci koji podrzavaju i osporavaju ovo pismo-upozorenje.
Pojavila su se i reagovanja citavih institucija, u prvom redu SANU i SPC. Prva institucija brani svoju "istinoljubivost", a druga, kako se obicno kaze, "uzvraca udarac", napada potpisnike pomenutog pisma-upozorenja da "traze promenu kulturnog modela, a za uzor ne nude Svetog Savu" (itd). Stav SPC naisao je na veci odjek u medijima, od Danasa do Glasa Crnogorca, nego pismo-upozorenje.
Da je u tom pismu-upozorenju dovedena u pitanje autonomija pravoslavne ili bilo koje druge vere i verske institucije bilo bi i logicno i opravdano suprotstaviti se eventualnom ataku na verska prava gradjana. Medjutim, uopste nije o tome rec. Niti je bilo ugrozavanja vere i verskih institucija, niti SPC brani sebe i pravoslavlje. Naprotiv, ova institucija zastupa odredjeni "kulturni model" u kojem svetosavlje ima sredisnje mesto. Cini se da je vrh SPC ohrabren dosadasnjom penetracijom u javni i politicki zivot zemlje, u sistem javnog obrazovanja i povezivanjem s vrhovima vojske, ali je, istovremeno, nezadovoljan sporoscu i nedovrsenoscu takvoga trenda. SPC bi, sudeci po intenciji ovog istupanja u javnosti, htela da se brze i odlucnije uspostavi "kulturni model" u kojem bi svetosavlje imalo vladajucu poziciju. Tako nesto je vise nego vidljiv znak zamaha klerikalne ideologije, kao jedne od tvrdokornih i delotvornih totalitarnih ideologija.
I, umesto da se javnost zaista uznemiri razmahom totalitarnih ideologija i jos vise njihovim tragovima iz nekadasnjih i nedavnih ratova, simulira se - u javnosti - jednaka distanca prema razlicitim idejama, kao da kritika totalitarizma i razni oblici totalitarizma imaju isti status u kulturi i da, sto je daleko vaznije, izazivaju iste posledice. Pre bi se moglo reci, i to osnovano, da je i dalje na delu jedno shvatanje religije, u ovom slucaju pravoslavlja, kao nacionalne ideologije, uprkos tome sto je tako nesto, i od same pravoslavne crkve, pre vise od stotinu godina proglaseno za izneveravanje univerzalnosti religije i kao jeres etnofilije. Poimanje pravoslavlja kao militantne ideologije ovim stavom SPC dobija novu potvrdu, cak se "intenzivira", kao najava svojevrsnog "svetog rata" - svetosavskog dzihada.

Nebojsa Popov

Dogadjanja: Godisnjica »Kristalne noci«

Pravosudje: Test za policiju i pravosudje


1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar