Dogadjanja

Corsokak

U literaturi, ali jos vise u novinarstvu (i to ne samo kod nas), tesko se krace, jasnije i ociglednije moze opisati bezizlazan polozaj bez pomoci balkanskog turcizma corsokak. Pa tako i pitanja, i zakoni, i pojedinci, i zemlje, pa cak i svet, ulaze u corsokak ili se vec nalaze tamo.
I gradovi imaju svoje corsokake, od njih je sve i pocelo, odavno. Na slepe ulice, odnosno ulice bez izlaza na kraju - jer to je bukvalni prevod ove turske slozenice - nailazi se jos u gradovima Starog istoka (opsti naziv za najstariji period ljudske istorije i civilizacije na podrucju prednjeg istoka). One su, kako to svedoce iskopine, otvarale prilaz kuci, sto navodi na zakljucak da je verovatno vec tada vazio kodeks ponasanja koji je stitio privatnu sferu.
Islamsko pravo vidi slepu ulicu kao zajednicki privatni posed suseda sa odgovarajucim ogranicenjima koriscenja. Tako slepa ulica pripada, u neku ruku, privatnom domenu kuce nad kojim je javno pravo raspolaganja zamasno ograniceno. S pravom je, znaci, na to ukazano da je ova organizacija gradskog prostora bila samo odraz odgovarajuceg kodeksa ponasanja ljudskih grupa - kodeksa koji stiti privatnost i koji ne nalazimo ni u gradovima klasicne antike ni u onim srednjovekovne Evrope.
Slepe ulice, znaci, uglavnom ne predstavljaju rezultat jednog neuredjenog, nekontrolisanog rasta, vec naprotiv, svesno su bile planirane i prvobitno nisu bile slepe.

Olga Zirojevic

Dogadjanja: Otvorene sumnje roditelja da su im bebe umrle «

» Pravosudje: Signal za oprez


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar