Sta citate

»Druga Srbija - deset godina posle: 1992-2002«

Helsinski odbor za ljudska prava u Srbiji, 2002.

U vreme krvave deobe prethodne Jugoslavije, u dane kada rat u Hrvatskoj nije jenjavao, a u Bosni i Hercegovini se sve vise rasplamsavao, kada su ljudska pomama i bestijalnost belezile zlocine, nezapamcene na ovim prostorima, grupa beogradskih intelektualaca koja nije htela ni mogla da se pomiri sa zlocinom, a posle propasti Udruzenja pisaca osnovanog u Sarajevu, osnovala je Beogradski krug, nevladinu organizaciju, ciji je osnovni cilj bio javno iskazano nemirenje sa politikom rata, nasilja i zlocina, a koju je, potpomognuta od strane gotovo svih politickih partija i institucija u Srbiji, vodila ondasnja vlast Slobodana Milosevica. Retka su, u to vreme, bila uporista borbe protiv Milosevicevog ksenofobicnog i ratnicki raspolozenog rezima: Centar za antiratnu akciju, Zene u crnom, Gama (Gradjanska akcija za mir), a od medija listovi Borba, Republika i Vreme.

Osnovna delatnost Beogradskog kruga bila je organizovanje i odrzavanje sesija, svake subote, najpre u prostorijama Studentskog kulturnog centra, a kasnije i na drugim mestima, na kojima su ucestvovali i svoje stavove o "temi dana" iznosili ugledni knjizevnici, umetnici, novinari, reditelji, arhitekti, glumci, prevodioci, publicisti, recju: nezavisni intelektualci, cime je odrzavano dostojanstvo javne reci i cuvan nasusni kontakt sa istinom. To je bilo vreme kada je bila velika hrabrost i doci na sesiju Beogradskog kruga, a svojevrstan heroizam izaci pred govornicu i izreci osudu zlocinom okrvavljenog rezima, i takvu osudu, posredstvom "prokazanih" medija, saopstiti nacionalisticki zaludjenoj srpskoj javnosti. Tako je, u prvom krugu "beogradskih razgovora", 11. aprila 1992. godine, Filip David govorio okupljenim "buntovnicima": "Gospodari nasih zivota i nasih sudbina uvukli su nas u rat, u kriminal, u gangsterizam, pustili su sa lanca svoje rasiste i

mafijase, otvorili mikrofone, uperili u njih kamere, od zemlje u kojoj smo se rodili napravili su zemlju nasilja i sramote, a nas, protiv nase volje i nasih uverenja, pretvorili u svoje saucesnike... Jedino sto nam preostaje jeste da postanemo izdajnici... Biti izdajnik u takvoj zemlji i takvom sistemu najmanje je sto moze i mora uciniti svaki moralan i castan covek".
Da bi sesije Beogradskog kruga, njihovi sudionici, govornici, nosioci ideja i saopstenja, kao i same te ideje, kritike i inicijative bile sacuvane od zaborava, i da bi se nastavila, ucvrstila i razvila borba protiv jednog nadasve neljudskog i zlocinackog rezima, vec u vreme odrzavanja svojih sesija Beogradski krug je objavio knjige Druga Srbija i Intelektualci i rat, kojih vec dugo nema na trzistu knjige, a na cijim su se stranicama nasla izlaganja oko 130 intelektualaca, clanova Kruga i njegovih gostiju, koji su "na sav glas i uglas" (A. Mimica) istupali protiv rata i "stihije straha, mrznje i nasilja" (moto casopisa Republika).
Rat je zavrsen. Primirje je potpisano i zagarantovano. Ali, rane jos nisu zalecene. Zlocince nije sustigla zasluzena kazna. Izostala je lustracija. Jos nema znakova trajnog mira i pomirenja. Peti oktobar 2000. nije ispunio obecanja, niti zadovoljio nade hiljada poklonika pravde, slobode i demokratije. "Druga Srbija" beogradskih nezavisnih intelektualaca, okupljena u Krugu, jos je daleko od stvarnosti, a ni intelektualci ni gradjani jos nisu doziveli katarzu od trauma prezivljenih u doba ratnih strahota i zlocina. Zato je Helsinski odbor za ljudska prava u Srbiji i odlucio da obnovi pomenute publikacije, sada u jednoj knjizi i pod zajednickim naslovom: Druga Srbija - deset godina posle: 1992-2002.
Centar za kulturnu dekontaminaciju, koji je i sam cedo Beogradskog kruga, ovih je dana, u subotu 7. decembra, obelezio desetogodisnjicu osnivanja Beogradskog kruga i javnosti predstavio drugo izdanje Druge Srbije, kojom prilikom su o knjizi i Beogradskom krugu govorili Borka Pavicevic, Seska Stanojlovic, Aljosa Mimica, Ivan Colovic, Filip David, Obrad Savic i Petar Lukovic, koji nisu zaboravili da u nase secanje vrate i one kojih vise nema medju nama: Gojka Nikolisa, Miladina Zivotica, Vladimira Pogacica, Vladana Vasilijevica, Milovana Djilasa, Slobodana Inica, Jelenu Santic, Novaka Pribicevica, Zivojina Pavlovica, Biljanu Jovanovic i druge, koji nisu docekali zoru druge Srbije, ali bez cijih ideja ova nece ni ugledati svetlo dana.

Ljubisa Vujosevic

Polemika: Hodanje po zici

Sta citate: Razvoj kao sloboda

 


1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar