Dogadjanja

Neuspela rehabilitacija Dimitrija Ljotica

Istina o zrtvama fasizma

Centralni smederevski trg konacno je docekao, posle bezmalo dve decenije, generalno renoviranje i zamalo - tesku bruku. Prema (neprihvacenom) predlogu "patriota i rodoljuba" OO DSS novo ime Trga Republike (ili, bar, "posumljenog" dela) trebalo je da bude: Venac Dimitrija Mite Ljotica, poznatog srpskog predratnog advokata i vodje profasisticke organizacije Zbor, po zlu upamcene, narocito u Kragujevcu i okolini.
Navodno, Ljotic nije neofasista, vec spasilac i dobrotvor Smedereva, zahvaljujuci kome, u ovom kraju, nije bilo "vece pogibije" niti, recimo, progona Roma ili izbeglica. Iz tih razloga, valjda, Izvrsni odbor SO Smederevo formira specijalnu ekipu sa zadatkom da utvrdi istinu o zrtvama Drugog svetskog rata, pa, dabome, i o svim akterima tih "desavanja".
Deveti novembar, Medjunarodni dan akcija protiv fasizma, rasizma, ksenofobije, antisemitizma... (logo TV Smederevo promenjen je jer podseca na judeo-masoneriju?) protekao je, u "gradu na Dunavu", bez ikakvog odjeka. Mediji i odbornici SO Smederevo bavili su se precim poslovima: vencem Mite Ljotica. Srecom, nacionalisti, ovoga puta, nisu ispleli lovorike neofasizmu. Zato su, ipak, promenili datum obelezavanja Dana opstine - u Svetog Arandjela (21. novembar), kada je Crni Djordjije, vodja Prvog srpskog ustanka, od Turaka primio kljuceve Smedereva.
Gorak ukus neukusa skorijeg autoritarno-nacionalisticko-neofasistickog razdoblja i crnih koalicija, inicijatora krvave drame na prostorima Hrvatske, BiH i KiM, nimalo nije uticao na promenu razmisljanja (delovanja) vecine ovdasnjeg zivlja. Kao da "nam", jos uvek, nije dovoljno srbovanja, dokazivanja nacionalnog interesa i identiteta, sto nas je preskupo kostalo za vreme vladavine Milosevica i ostalih "patriota".
Najava registracije nove organizacije Zbor, kao nastavak Ljoticevih ideja (u cijim delima, kazu Smederevci bliski SPC, nema fasizma nego, samo, "ljubavi prema rodu i svetosavlju"), koji bi delovao na lokalnom nivou i ucestvovao u borbi za osvajanje lokalne samouprave, nimalo ne ohrabruje, s obzirom da dolazi iz vrha vlasti u Smederevu i, cak, pravosudja. Gradjanska opcija i otvoreno drustvo, nazalost, opet posustaju u odnosu na nacionaliste. Verujemo, medjutim, da vreme smirivanja i treznjenja tek dolazi, te da ce se na pitanje: ima li fasizma u Srbiji?, naci negativan odgovor!
Malobrojne NVO u Smederevu, ali i OO GSS, uporno stoje po strani. Gradjanski omladinski savez, koji bi mogao da utice na artikulaciju tekuce problematike u svojoj sredini, buduci da ima potencijala, nikako da se konstituise i okupi oko zajednickog cilja i interesa, jer i nema cvrscu podrsku "starijih" - kojima sluze samo tokom predizbornih kampanja - za lepljenje stranackih plakata i "likova".
Ukoliko se nesto ne promeni, pre svega u unutrasnjosti, venac Mite Ljotica moze da se transformise u venac koji nikome nije drag, a moze se videti u izlozima prodavnice Topalovicevih.

Milos Cvetkovic

Dogadjanja: U iscekivanju «

» Dogadjanja: Sejaci vetra


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar