Stranke pod lupom

Smanjenje enormnog broja od 250 stranaka i kontrola tokova novca u sferi politike

Koje slojeve zastupaju političke partije? Podatak da je kod nas registrovano čak 250 stranaka stvara ne malu konfuziju. Moglo bi se govoriti o svojevrsnom buvljaku svakojakih ideja teško prepoznatljivih kojem političkom polu pripadaju - levici, desnici ili pak centru. Najavljeni zakoni o političkim partijama i njihovom finansiranju dovešćce do smanjenja broja stranaka, gašenja manjih i ukrupnjavanja većih, što može inicirati ubrzanje preko potrebnog jasnijeg profilisanja pojedinih stranaka ili koalicija koje su danas pre rezultat trgovine ispod žita, po sistemu ja tebi ti meni, nego zajedničkog pristupa problemima. Novi nacrt zakona o političkim partijama, koji je pripremilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, predvida najmanje hiljadu sudski overenih potpisa gradana za registraciju političke stranke, ali i sve postojeće stranke, uključujući parlamentarne, morale bi na ovaj način da potvrde svoj status, a za to bi im bio ostavljen rok od šest meseci.
Takode je pojacana zabrana političkih stranaka u ustanovama i preduzećima time što se kao razlog zabrane uvodi i povreda pravila da politička stranka može da deluje isključivo na teritorijalnom principu.
Kada je pak rec o finansiranju političkih stranaka, predviđa se objavljivanje njihovih godišnjih izveštaja u Službenom glasniku, tako da ce građani u svakom trenutku moći da znaju ko je finansirao određenu partiju, kada i u kom iznosu. Ukidanjem anonimnih donacija, što je takode novina, sprečava se mogućnost pranja novca, jer kako sada stvari stoje anonimni donator može lako prebaciti stranci prljav novac da ga ona troši, a za uzvrat stranka može namestiti neki posao preko kojeg donator može zaraditi iste pare koje je dao, ali ovoga puta na legalan način. Uvodi se i zabrana da stranku finansira preduzeće koje ima javni kapital. A parlamentarne stranke će se finansirati iz budžeta iz kojeg ce se takođe odvajati jednaka suma za izbornu kampanju kako bi se obezbedila ravnopravnost svih partija koje učestvuju u izbornom procesu.
I pored toga što proces svođenja političke scene na relevantne i programski izdiferencirane partije neće biti ni lak ni brz, kao što pokazuju tranziciona iskustva drugih zemalja, najavljeni zakoni predstavljaju prvi rez neophodan da bi se uveo red u ovu sferu javnog života, stranke "disciplinovale" i sami akteri uozbiljili.

Vojislava Vignjević

Događanja: Zbogom oružje