ZBIVANJA


Topljenje sminke

Pritisnuta medjunarodnim faktorom, srpska vlast sve manje uspeva da, ispod naslaga mirotvorstva, sakrije naslage populizma

Rade Veljanovski

Lakse je zagrliti Biljanu Plavsic nego sici s vlasti, u to nema sumnje. Ali da li bi Slobodan Milosevic to ucinio da ne zna da bi Srbi iz Bosne i Hrvatske radije zagrlili Izetbegovica i Tudjmana nego njega? I to Milosevic zna, u to takodje nema sumnje.

Danas nije nimalo tesko naici na demobilisanog Srbina koji ce otvoreno ispricati kako mu je, po naredbi vlasti iz Beograda, pocetkom rata, u ruke stavljeno oruzje i kako je podstaknut da se bori za nekakve "vise nacionalne ciljeve", koji, eto, nisu ostvareni. Najveci broj njih i za pokretanje svega i za neuspeh, krivi Slobodana Milosevica. Takve sagovornike novinari mogu da nadju i u Banjaluci i u Vukovaru i u mnogim drugim mestima.

S druge strane, osetljivo pitanje detroniziranja Karadzica i Mladica i njihovo izrucenje Hagu, postaje sve osetljivije. Istorijski sindrom kumoubojstva zatajio je, bar za sada, pa se rukovodstvo bosanskih Srba jos vise stislo uz svoga lidera pokazujuci time da zna za jadac. Ako mogu da se uklone Karadzic i Mladic, sta je onda za njih ostalo? Generalna proba za eventualno naletanje ovog dvojca, kojeg je napustio kormilar, na patrolu IFORa, pokazala je sve moguce rizike. Kada su pripadnici mirovnih snaga u Lukavici pokusali da uhapse "vojvodu" Slavka Aleksica, zbog posedovanja oruzja, poprilican broj Srba okruzio je aktere i nekadasnji komandant sa Grbavice ostao je slobodan. Kakva bi tek mogla biti reakcija pri hapsenju Karadzica i Mladica, moze se veoma pouzdano pretpostaviti.

Tesko je verovati da Milosevic sve to nije imao u vidu i kada je potpisivao mirovni sporazum. Ali ohrabren pricom o sebi kao pravom coveku za pregovore, poverovao je da medjunarodna diplomatija nece insistirati bas na svemu sto je potpisano i da je sve to bilo samo zato da se umire Muslimani i Hrvati. Ali mir je dosao po svoje, kao sto je rat odavno pokupio danak. Pritesnjen insistiranjem da se preuzete obaveze ispune, Milosevic je lansirao nekoliko probnih balona za ispitivanje strpljenja medjunarodne zajednice. Ponovo su umesto njega progovorili drugi. Najpre predstavnici SPS ispostave u Bosni zalaganjem da Karadzic moze da se kandiduje na izborima, pa da "izbornim rezultatima bude porazen". Zatim je ruski ministar Primakov, posle razgovora sa Milosevicem, izjavio da bi upucivanje Karadzica i Mladica u Hag bilo "kontraproduktivno". Kristofer i ostali ne misle tako vec i dalje insistiraju, a sve cesce pominju i obnavljanje sankcija.

Poslednjih dana ucestali su izleti srpskih direktora preko Drine i njihove izjave na sastancima bosanskih espeesovaca, da ce Srbija pomoci obnavljanje privrede i ukupnog zivota u entitetu.

A sta ako sve to ne zadovolji Srbe u Bosni i mnoge koji su njihovu "pravednu borbu" podrzavali s ove strane? Sta ako se pritisak svetske diplomatije pojaca? Da li ce Milosevic u takvim okolnostima odluciti da do kraja izda ocekivanja onih koje je poveo u "istorijske bitke" i postane kooperativniji u odnosu na svet ili ce ponovo odigrati kartu populizma koju nijednog trenutka nije potpuno odbacio?

Euforicno organizovane svetkovine Handkea i njegove "Pravde za Srbiju", obnavljaju atmosferu dogadjanja naroda. Prepuna sala Narodne biblioteke, aplauzi, emocije. Handkeove knjige su na istaknutim mestima beogradskih knjizara, a u izlozima ispod same Srpske akademija nauka, odmah su uz poznati "Memorandum".

Ucestale price o jednoj zemlji sa dva sistema, koje bi trebalo da nagoveste mogucnost da u Srbiji bude jedno, a u Crnoj Gori nesto drugo, a sve to kao, na primer, u Kini, nagovestavaju ozbiljnu mogucnost da se srpsko rukovodstvo pomiri cak i sa novim sankcijama. Moze nam se dogoditi da novom svetskom poretku konacno suprotstavimo vizantijskoazijatski poredak. Dakle, umesto otvaranja drustva ka razvijenom svetu, ponovno vracanje naciji, proslosti, mitomaniji. Mozda se sve to i nece dogoditi, ali bice zalosno ako to bude samo odluka vodje, uz muk vecine nas.

Mir je dosao po svoje, kao sto je rat odavno pokupio danak


Republika br.141-142 1-30. jun 1996.
[Posaljite nam vas komentar]
[© Copyright Republika & Yurope 1996 - Sva prava zadrzana]