Beograd, Godina VIII (1996) Broj 141-142 1.-30. jun 1996. Cena 3 dinara
 

Nacin

Izvesne dogadjaje prate citave bujice strasti.
To se desilo i proteklih dana, povodom govora predsednika SANU u kojem je pomenuo podelu Kosova kao moguce resenje "kosovskog cvora. Jedni su bili zaprepasceni, drugi ushiceni, treci besni, cetvrti uspaljeni presudioci ("znamo mi njih")... Kao da nikoga ne zanima nacin resavanja problema, iako smo preko guse zapljusnuti stravicnim posledicama visegodisnje bujice mrznje i nasilja.
Najmocniji mediji su i pre ovoga rata skrivali i gusili ideje i inicijative o drugacijem nacinu resavanja sporova i sukoba, pa i "kosovskog cvora". Mada su ideje o toleranciji, strpljivim dijalozima, istrajnim pregovorima i parlamentarnoj proceduri odlucivanja svih ovih godina pod blokadom rezimske propagande i pritiskom svih varijanti nacionalizma, one ostaju nada u realnu mogucnost obuzdavanja stihije straha, mrznje i nasilja.
Prisetimo se, i gradjani danas razvijenih i demokratskih zemalja nasli su izlaz iz vrtloga verskih, gradjanskih i svetskih ratova slobodnim izborom tolerancije i humanih vrednosti, izumevajuci i gradeci ustanove, organizacije i procedure kako bi razorne efekte stavili pod javnu kontrolu. Razvoj je rezultat slobodne odluke o nacinu resavanja sporova i sukoba, a ne njegov polazni uslov. Zasto bismo mi, ovdasnji, bili liseni slobodnog izbora vlastitog nacina zivota?
N. P.

Knjiga u novinama: Srdjan Darmanovic,
SRJ - CETRI GODINE POSLE


Tematski dodatak: Zoran M. Markovic PRICA NASLOVNE STRANE, NIN i Vreme


Republika br.141-142 1-30. jun 1996.
[Posaljite nam vas komentar]

[Arhiva]

[© Copyright Republika & Yurope 1996 - Sva prava zadrzana]