DOGADJANJA


Arkzin iz "druge Hrvatske"

Gosti na sastanku Beogradskog kruga nezavisnih intelektualaca 1. juna bili su predstavnici redakcije zagrebackog Arkzina - megazina za politiku i kulturu civilnog drustva, koji izlazi dva puta mesecno od 1990. Arkzin se prodaje u tirazu od 5.000 do 6.000 primeraka, ali su njegovi novinari uvrsteni u spisak 48 neprijatelja Republike Hrvatske. Uz to, redakcija je osudjena da plati "zbog klevete" globu od 120.000 DEM.

Arkzin je nastao kao otpor sluzenja jednoj propagandi: "poceo je kao letak Antiratne kampanje Hrvatske", rekla je Tatjana Tagirov, novinar Arkzina. Ona procenjuje da u Hrvatskoj osim Arkzina veoma malo listova nije u sluzbi politike dueta Tudjman-HDZ. To su dnevnik Novi list, treci po visini tiraza u Hrvatskoj, te casopisi Vijenac, Bumerang, Feral tribune i Erasmus. Od elektronskih medija drzavnoj politici Republike Hrvatske ne sluzi jedino zagrebacki Radio101.

"Rezim sve energicnije nastoji da ugasi slobodu medija. Sada je promijenio i krivicni zakon koji uvodi pet osoba nedodirljivih za kriticare", kaze Tagirov. Ona zakljucuje da je u Srbiji sloboda medija neprimetno veca nego u Hrvatskoj.

Lino Veljak, saradnik Arkzina i clan rukovodstva Akcije socijaldemokrata Hrvatske preneo je pozdrave "druge Hrvatske drugoj Srbiji". Veljak tvrdi da su mediji u bivsoj SFRJ stvorili atmosferu koja je omogucila rat. "Medijska ratna kampanja je pocela u Srbiji, ali su je hrvatski mediji preuzeli. Nezavisni mediji moraju ucestvovati u proizvodnji mira. Sada gospodari rata zele biti gospodari mira. Hrvatska vlast, posle Daytonskog mira, reducira kolicinu vanjskih neprijatelja, a povecava broj unutrasnjih neprijatelja, trazeci ih cesto medju novinarima. Stvara se atmosfera straha za one koji se ne slazu sa zvanicnom politikom i okupacijom Hrvatske od strane HercegBosne", kaze Veljak.

T. K.


Republika br.141-142 1-30. jun 1996.
[Posaljite nam vas komentar]
[© Copyright Republika & Yurope 1996 - Sva prava zadrzana]