Umor u glavi


Rusitelji - graditelji

Gospodja Ren je nedavno izjavila da izbori u Bosni nece biti demokratski, ali ce biti - "uvod u demokratiju". Bolest je uvod u zdravlje, smrt je uvod u zivot. Vrlo zanimljiva dijalektika. Koliko je ispravna pokazalo se ovih dana na Palama i u Beogradu. Kad rasisti organizuju izbore oni ce ih iskoristiti da ostvare svoje rasisticke projekte. Ocekivati od onih koji se nisu libili masovnih zlocina, rusenja, pljacki i proterivanja ljudi da ce izigravati demokratske postenjacine cista je budalastina.

Milosevic i komp. pokusavaju da uz pomoc "soldata bumaznog" dovrse ono sto nije dovrsila gvozdena soldacija. Rasporedjivanjem ljudi, pretvaranjem topovskog mesa u biracko meso (uz pomoc nekakvog obrasca P-2), Pale i Beograd su pokusali da demokratiju stave u sluzbu najcrnjeg nacizma. Rasisti su naprosto dirljivi u svojoj istrajnosti. Privremeno su ispali smesni, ali sta je to za njih? Ako se nisu postideli masovnih zlocina zasto bi ih posramilo to sto su uhvaceni u izbornoj mucki. Beogradske demokratske partije koje se spremaju za sutrasnje izbore u Srbiji nisu ni obratile paznju na ovu grotesknu manipulaciju sa birackim mesom za Brcko i Srebrenicu. To se dogadja negde drugde, ovde ce vaziti druga pravila. Hoce malo sutra.

Posle paljansko-beogradske mucke sa "mrtvim dusama" u recnike demokratije ce verovatno uci nova odrednica: "izbori na srpski nacin". Glavnu karakteristiku ovog demokratskog specijaliteta precizno je formulisala Gorica Gajevic rekavsi: "dolazeci izbori u Srbiji treba da dokazu..." (ostatak izjave je nebitan, to je mesto za varijable). Svaki ovdasnji izbori treba da dokazu nesto sto je vlast odredila. Celnici paljanske paradrzave imaju slicnu definiciju izbora: "izbori treba da ovjere Republiku Srpsku..." Sve dok izbori u "srpstvu vaskolikom" budu imali funkciju dokazivanja necega (recimo ispravnosti Vodjine politike) ili "ovjeravanja" ovoga ili onoga imacemo izbore bez biranja iliti biranje vec izabranog. Jer, sto treba da se dokaze bice i dokazano.

Tobdzijske jadikovke

Milosevic je ocigledno napakovao Bosnu bezbrojnim granatama i cevkama svih kalibara. U njegovoj kosmogonijskoj viziji stvaranje nove srpske drzave imalo se obaviti po malo prizemljenoj varijanti poznate astrofizicarske teorije Velikog Praska. Eksplozivne naprave svih vrsta kao da su postale "produzeci osjetila" bosanskih Srba. Bez njih se naprosto osecaju osamuceno, invalidno. Kad je IFOR nedavno otkrio i poceo da unistava jedno njihovo skladiste granata (dovoljno za neki novi vukovarski senluk) pocele su groteskne jadikovke: NATO njih naoruzava, nas razoruzava; NATO unistava nase izvore pijace vode, rusi detonacijama nase crkve, pravi ekolosku katastrofu, izaziva traume kod nase dece. Nije izostala ni omiljena tvrdnja da se usput, na mestu aktiviranja srpskih granata, krisom zakopava nuklearni otpad. Sve ove jadikovke nisu naravno upucene svetskoj javnosti vec sopstvenom narodu. Ne njegovoj neobavestenosti vec njegovom osobenom shvatanju vitestva.

Rusograditelji

Visoki Milosevicev funkcioner, sef necega sto se naziva "Privrednom komorom Srbije" izjavio je ovih dana, posle razgovora sa nekom "bosnjackom delegacijom", da je "interes Srbije da u BH federaciju izvozi gradjevinski materijal" (za kojim se oseca velika potreba, rece) i da pruza "projektantske" i "graditeljske" usluge. Sve, naravno, "za devizna sredstva koja ce tamo uputiti medjunarodni donatori".

Odavno nisam cuo cinicniju izjavu, no ako su ratotvorci mogli da postanu mirotvorci zasto rusitelji ne bi postali graditelji?

Ne bi me zacudilo da neko ovaj cinizam dovede do kraja i da nam isprica pricu o mudroj ekonomskoj politici naseg gazde: ulozis domaci eksploziv koji su napravili oruzari kojima das ili ne das nesto dinarske sitnine - dobijes masne devize! A poznato je da je stostruko jevtinije nesto srusiti nego izgraditi. Operacija osim ekonomske ima i stratesku dimenziju: nove kuce i gradovi u Bosni bi bili izgradjeni od srpskih cigala (pecene srpske zemlje) tako da bi se sutra svetu moglo argumentovano objasniti da je sve to - srpsko.

Slobomir

	Nasih najskupljih imena zbir
	daje ime - Slobomir.

Grad Slobomir na reci Drini stitice srpstvo od svih cini!

Hajmo Srbi uz pesmosvir da gradimo Slobomir!

Diktatori ne mogu bez zidanica i zidarija gradjenih u njihovu cast. Bilo je samo pitanje dana kada ce ime naseg mudrog vodje (pardon: nasih vodja) dobiti svoje arhitektonsko otelotvorenje. I pocelo je, doduse okolisno, uvijeno, da se Vlasi ne dosete. Na otvaranju Pavlovica cuprije objavljeno je da ce na Drini biti podignt novi velicajni grad - Slobomir! Jedan rezimski dostojanstvenik pojasnio je da on simbolise "slobodni mir" ali i kumovi grada i svi Srbi znaju vec sta to ime znaci i od cega je skovano. Udvorice su bestidne u svojoj nakaradnoj masti. Sto jadnija zemlja jadnije i kovanice. Slobomir na Drini - zvuci i kao cinizam i kao zloslutni znamen. Nije li to vidikovac za osmatranje teritorija koje ce, ah, jednoga dana, biti pripojene? Mozda je to i buduci megalopolis, prestonica Mega-Srbije. Narodno iskustvo govori da velike drzavotvorne zidacine ne idu bez pljacke i otimacine. "Kad Jerina Smederevo gradi..."

Miodrag Stanisavljevic


Republika br.147 1-15. septembar 1996.
[Posaljite nam vas komentar]

[Arhiva]

[© Copyright Republika & Yurope 1996 - Sva prava zadrzana]