Dogadjanja


Cena mira i cena rata

Strajk koji je 19. avgusta poceo u fabrici oruzja i municije ZASTAVA u Kragujevcu, slika je beznadja individualnog i kolektivnog, politickog i ekonomskog bespuca rezima u Srbiji.

Strajk oko polovine od 7.000 zaposlenih poceo je zahtevom da se dobije plata za jun i jul, te regresi za godisnji odmor za proslu i ovu godinu. Podelom junske plate ekvivalentne ponizavajucim 70 DEM strajkaci nisu bili zadovoljni. Strajkaci su takodje trazili da im drzava plati 68 miliona $ koje im duguje za oruzje isporuceno Iraku, Angoli, Etiopiji i Kubi od 1982. do 1985. godine. Zahtevali su i da drzava potpise obecani ugovor sa Vojskom Jugoslavije o proizvodnji oruzja u vrednosti od jos 12 miliona $.

"Do skoro smo radili u tri smene i isporucivali oruzje za Hrvatsku i Bosnu. Preko noci su oni na vlasti postali mirotvorci i sada im nasa fabrika oruzja vise ne treba. E, mi kazemo da tako nece biti" rekao je strajkacima Zoran Nedeljkovic, predsednik sindikalne organizacije "Zastava - namenski proizvodi".

Prva podrska strajkacima stigla je iz Pariza od organizacije Svesrpska zajednica. Zatim redom - UGS "Nezavisnost", Savez komunista - Pokret za Jugoslaviju, pa Demokratska stranka. Jedni su bili telegrami podrske strajkacima, drugi glasacima, treci Srbima.

Strajk gladju je obustavljen, protest se nastavlja, a krajnji ishod se jos ne vidi.

Tamara Kaliterna


Republika br.147 1-15. septembar 1996.
[Posaljite nam vas komentar]

[Arhiva]

[© Copyright Republika & Yurope 1996 - Sva prava zadrzana]