Dogadjanja

»Drugarica« u drzavnom avionu

Mira Markovic, profesor, napisala je knjigu. To je njena stvar. Knjiga je prevedena na slovenacki. I to je njena stvar. Otisla je na promociju svoje knjige u Sloveniju. Izdavac se o svemu postarao, osim u jednoj stvari. Nije svojoj autorki obezbedio prevoz, pa je ona u Sloveniju otputovala - drzavnim avionom.

Ko je profesor Mira Markovic da privatnim poslom putuje o drzavnom trosku, odnosno o trosku gradjana ove zemlje koji su joj iz svojih polupraznih dzepova platili let do Slovenije? Da li drugarica Mira Markovic zna za pojam »poreski obveznik« i sta on znaci u svetu koji postuje civilizovane norme? Postoji i druga strana medalje. JAT je jugoslovensko preduzece. Slobodan Milosevic nije predsednik neke bivse Jugoslavije da bi JAT koristio za »slobodnu voznju«, niti je Mira Markovic u Sloveniju putovala u svojstvu supruge predsednika Jugoslavije. A ipak, ponasa se tako kao da nisu ni prosla stara vremena u kojima je partijska nomenklatura drzavnu imovinu koristila kao svoju, privatnu. Mira Markovic prica o Evropi, a ponasa se kao da pripada nekoj vladarskoj porodici u Africi ili Aziji. Ona govori o ravnopravnosti, a njeno putovanje placa sirotinja. Ona govori o Evropi, a nastavlja komunisticke privilegije. Uostalom, da li se u toj Evropi supruga nekog predsednika usudila da privatnim poslom javno putuje o trosku drzave?

Verujem da ce raspravu o ovako eklatantnom krsenju normi pravne drzave povesti poslanici najpre u saveznoj, a zatim i u republickoj skupstini. Ali pre svih, u ovom slucaju trebalo bi da se oglasi javni pravobranilac jer je duzan da stiti drustvenu imovinu. Hoce li, sto bi bilo logicno, za pocetak da ispostavi racun porodici Milosevic-Markovic za troskove avionskog prevoza do Slovenije u punoj ceni ukoliko je Mira Markovic avionom putovala samo sa svojom pratnjom? Hoce li, osim toga, javni pravobranilac da trazi zastitu drustvene imovine onako energicno kao sto se to cini u slucaju Dragoljuba Stosica, vozaca u Gradskom saobracaju Beograda i odbornickog kandidata koji je, okrivljen za unistavanje drustvene imovine, mada to nikome nije uspelo da dokaze, strpan u zatvor bez traga i glasa, dok je njegova porodica dozivljavala dramu. »Muz me ceka da mu pricam kako je bilo«, rekla je novinarima Mira Markovic. Sta li je tek svojoj zeni pricao Dragoljub Stosic »kako je bilo«.

Olivija Rusovac


Republika br.152 15-30. novembar 1996.
Posaljite nam vas komentar

[Arhiva]

© Copyright Republika & Yurope 1996 - Sva prava zadrzana