Beograd, Godina VIII (1996) Broj 152 15-30. novembar 1996. Cena 5 dinara
 

Promenica

Ni u razvijenim zemljama i stabilnim demokratijama ponasanje biraca ne moze da se objasni samo racionalnim interesima: glasanje zavisi i od iracionalnih cinilaca.

Teskoce u razumevanju ovdasnjih izbora donosi, po mnogo cemu sudeci, prevaga iracionalnih cinilaca, ideoloskih i psiholoskih. Kada poredak partijske drzave donosi lose rezultate u privredi, kulturi, zdravlju, kada ugrozava zivotne interese veceg dela podanika, kada vlastodrsci krenu u rat i sve mu podrede, pa ga jos i izgube - logicno je ocekivati da se biraci opredele za promene, i poretka i vlastodrzaca. Uprkos svemu, rezim je dobio podrsku znatnog dela birackog tela. U takvom ponasanju biraca mnogi vide strah od promena. To glediste, medjutim, ozbiljno dovodi u pitanje cinjenica da su vlastodrsci dobijali podrsku bas kada su kretali u velike promene, pa i u sam rat (kud cemo vecu promenu). Kao sto je zagonetna podrska negativnom trendu, uskracivanje podrske teznjama nacelne opozicije za pozitivnim promenama izgleda jos zagonetnije.

Uspeh opozicije na lokalnim izborima, narocito u pojedinim velikim gradovima, znacajan je izraz izvesnih promena, pre svega u samom birackom telu. I to je znak politicke volje za promenom, makar malom - promenicom - kada vec izostaje snaznija volja za korenitom izmenom poretka i vlastodrzaca. Samo temeljite analize izbora mogu da pokazu razloge uspeha i neuspeha, uticaj racionalnih i iracionalnih cinilaca na ponasanje vlasti, opozicije i gradjana. To je vazan posao i za nase novine.

N. P.		

Knjiga u novinama

Mirko Djordjevic,

Matija beckovic - pesnik i pripovednik


U ovom broju:

Svet i mi

Zbivanja

Dogadjanja

Urbanitet

Alternativa

Dijalog

Hronika

'umor u glavi


Republika br. 152 15.-30. novembar 1996.
Posaljite nam vas komentar

[Arhiva]

© Copyright Republika & Yurope 1996 - Sva prava zadrzana