Dogadjanja

»Novinar« - novo glasilo u medijskom prostoru Srbije

Iz stampe je upravo izisao prvi broj biltena Novinar, prvenca Nezavisnog udruzenja novinara Srbije (NUNS), na osam strana i u tirazu od 600 primeraka. Bilten je namenjen informisanju clanova Udruzenja i, ukoliko prebrodi besparicu, delice im se besplatno. Nad sudbinom biltena, kao upozorenje i opomena, vec se nadvijaju reci odgovorne urednice Gordane Logar: »Bili bismo neuporedivo srecniji da mozemo da obecamo da ce ovaj informator NUNS-a... izlaziti redovno«, jer bi to, u vremenu koje je u razvijenom svetu nazvano »epohom komunikacija«, garantovalo bar minimum relevantnih informacija za sve brojnije clanstvo NUNS-a.

Bilten donosi iscrpnu informaciju o osnivanju Fonda solidarnosti (5. septembar 1996) radi pruzanja materijalne pomoci ugrozenim novinarima - clanovima NUNS-a, sa preciziranim uslovima sticanja prava na pomoc i apelom redakcijama nezavisnih medija i kolegama novinarima da svojim prilozima pomognu rad Fonda.

U biltenu se mogu naci i informacije o aktivnostima NUNS-a u septembru-oktobru '96, o clanskim kartama i clanarini, te o brojnom stanju Udruzenja, obrazovnoj strukturi i prosecnoj starosti clanstva.

Clanovi NUNS-a mogu se u ovom biltenu upoznati i sa preciscenim tekstom Etickog kodeksa novinarstva, usvojenog na redovnoj skupstini Udruzenja (30. 05. 1994), i upozorenjem Suda casti NUNS-a, upucenog novinarima, da se u predizbornoj kampanji pridrzavaju temeljnih nacela pomenutog kodeksa.

Na stranicama biltena citaocima je predstavljen Medija centar - »centar komunikacija, informacija i solidarnosti nezavisnih novinara, medija i udruzenja« - sa celim spektrom aktivnosti, koje obuhvataju istrazivacku, izdavacku i edukativnu delatnost, a najavljen je i novi medjunarodni broj Ekonomske politike, na engleskom jeziku.

Citaoci Novinara u ovom broju mogu da saznaju i to ko je ko u NUNS-u, odnosno u njegovim upravnim i radnim telima: Izvrsnom odboru, Sudu casti, Nadzornom odboru, Komisiji za prijem novih clanova, Komisiji Fonda solidarnosti i dr.

Autori priloga u ovom simpaticnom i, nadajmo se, perspektivnom biltenu su: Gordana Logar, Vesna Vujic, Ofelija Backovic, Milan Vlajcic i Velimir Curgus Kazimir. Cestitamo NUNS-u i sa nestrpljenjem ocekujemo novi broj Novinara.

Ljubisa Vujosevic


Republika br.152 15-30. novembar 1996.
Posaljite nam vas komentar

[Arhiva]

© Copyright Republika & Yurope 1996 - Sva prava zadrzana