Broj 158

1 mart 1997.

Dogadjanja
Zamke pobednickog zanosa

U inace oskudnim vestima o konstituisanju nove lokalne vlasti u pojedinim mestima pominje se i kolektivno pricesce odbornika i kadjenje sedista vlasti, kao da je u njima obitavao sam vrag.

Svakako, verski obredi su deo ljudskih prava i gradjanskih sloboda, i niko ne moze imati ista protiv njihovog upraznjavanja. Takodje, zakletva da ce se posteno obavljati odredjeni posao moze imati korisne posledice. Tesko je, medjutim, prevideti rizik od nove simbioze svetovne i duhovne vlasti, oltara i prestola, crkve i drzave. U zemlji u kojoj nisu svi gradjani vernici, niti su svi vernici pravoslavci, dominacija jedne vere i crkve nije daleko od netolerancije, pa ni od militantne iskljucivosti.

Stvari slicno stoje i s drugim ideoloskim simbolima. Ritualno skidanje petokrake zvezde sa zdanja Gradske skupstine Beograda (inace, nekadasnjeg dvora), 21. februara (na dan konstituisanja nove gradske uprave), sigurno razgaljuje i homogenizuje pristalice odredjene ideologije, ali ih antagonizuje sa sledbenicima druge ideologije, sto ide na ustrb i toleranciji i teznjama da se uspostavi stvarna demokratija.

Veroljub Obrenovic

Broj 158.
1. mart 1997.


© 1997. Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar