Home Page
Beograd, 1. mart 1997. Broj 158. Cena: dukat iz jajeta

Preventiva

Vlast je uhvacena u kradji glasova. To je, pod pritiskom gradjana i sveta, i sama priznala. Ali, za sve to nije utvrdjena odgovornost, jos manje krivica.

O raznim kradjama se, inace, vec dugo i nasiroko govori, cak i o pljackaskom sistemu. Povremeno dizu glas stedise, radnici, seljaci, profesori, lekari... I sve ide po starom: malo galame, vise tisine. Izgleda, pak, da to nece moci beskrajno da traje. Pokradeni gradjani sve redje cute, bezmalo su svi na nogama, i doslovno, primoravaju ih zivotne nevolje.

Neizvesno je kako ce se ovdasnji protesti protiv kradja zavrsiti (u Albaniji je, recimo, stvar mnogo ozbiljnija). Pored cinicnog poravnavanja (»svi smo mi pomalo lopovi«) i nadmudrivanja (»kaznjavanje ne iskorenjuje kriminal«), sve glasnije je glediste o vaznosti preventive. Kada je rec o izbornoj kradji, kao najbolji lek smatra se njeno sprecavanje. A za tako nesto nuzna je solidna organizacija citavog izbornog procesa, narocito samog glasanja i brojanja glasova. Za sada, medjutim, samo vladajuca partija raspolaze masovnom organizacijom koja »pokriva« desetine hiljada vaznih mesta u tom procesu. Opozicione stranke, medjutim, ne raspolazu takvim potencijalom. A kada bi barem deseti deo gradjana koji su ucestvovali u protestima protiv kradje glasova, na organizovan nacin, stranacki ili vanstranacki, ucestvovao u narednom izbornom procesu, to bi svakako bila efikasna preventiva i, svakako, odlucan iskorak iz sadasnjeg stanja.

N. P.


Knjiga u novinama
-ogledi

Izbori - pogled iznutra

Izborni sistem u Srbiji

Arhiva

© 1997. Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar