Broj 158

1 mart 1997.

Dogadjanja
Drangularije

Na Terazijama i u okolini vec nekoliko nedelja jedan snalazljiv momak pravi dobar biznis: doneo nekakav stocic, i po njemu rasuo stotine otvaraca (»kljuceva«) za konzerve! Jedan komad - jedan dinar! I posao cveta.

Vec pet-sest godina Srbi se zanimaju samo za velika svetska pitanja, svima su na ustima velike reci i slogani za ganutljivo patriotsko nadimanje grudi. Ako se nesto radi i proizvodi, to su stvari koje su Velike, izazivaju Ponos i Ushicenje. Ko jos mari za banalne otvarace za konzerve?! Zato hiljade podanika drzave koja je Povratila Svoje Dostojanstvo muku muce kako da otvore limenku sardina. Kao u doba slavnog Sovjetskog Saveza cija je industrija proizvodila komponente za svemirske ladje, ali je proizvodnja cestitih gaca ili carapa za nju bila neresiva enigma.

Mobilni biznismen koji je Srbima Vratio Konzerve ucinio je za njih mnogo vise od onog koji im je, onomad, Vratio Dostojanstvo; prodajuci svoje otvarace za vreme demonstracija protiv rezima on je, verovatno ne znajuci, bio njihov sastavni deo. Jer, sta je velika jesenje-zimska gradjanska pobuna ako ne bas to: ustanak protiv Naduvane Praznine koja nas je morila proteklih godina? Ne zaboravite: u konzervi uvek ima necega (makar i pariskog vazduha), u recima - i glavama - nasih briznih usrecitelja - nikada.

Teofil Pancic

Broj 158.
1. mart 1997.


© 1997. Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar