Broj 158

1 mart 1997.

Alternativa
Trag zivota

Povodom izlozbe »Prica o komsijama kojih vise nema«

Kada je neko, izmedju ostalog, nemacki Jevrejin po ocu i carigradski Grk po majci, onda mu sigurno tesko padaju prisecanja na sve one njegove kojih tamo vise nema, od Berlina do Carigrada. Ali ako udaljenost vise no vreme cini da secanje bledi, nestanak svojih iz rodnog grada oseca se nekako stvarnije. Upravo zbog toga, a imajuci brojna iskustva iz svih onih logora i muzeja sirom Evrope u kojima se cuva uspomena na holokaust Jevreja, nisam zeleo da posetim ovu izlozbu smatrajuci da se i tu nalaze samo predmeti i obelezja mrtvih, da se oseca samo smrt.

Nagovoren, medjutim, da odem i na napisem clanak o tome, nevoljno sam usao u zgradu »Oneg Sabat«-a, sadasnjeg bioskopa »Redz«, u Jevrejskoj ulici broj 16, kad tamo, umesto smrti oseca se bujni i radini zivot jevrejske zajednice u Beogradu, bude se secanja, bas kao sto treba, na zive ljude koji su stvarali a kojih vise nema, sto radja neku vedru setu a ne budi uzas zbog strasnog »konacnog resenja jevrejskog pitanja«.

Izlozba je postavljena u tri prostora: U prvom, odmah pored ulaza, vidimo svu privrednu i kulturnu delatnost nasih beogradskih Jevreja; reklame, plakate, vizit-karte, kako velikih fabrika koze i tekstila, tako i trgovackih radnji i gostionica sa koser hranom. Druga, sredisnja prostorija je uredjena poput izlozbe o ruskoj avangardi u Atinskoj pinakoteci: sest kucica a u svakoj vidimo i cujemo sta se u njima zbivalo. To je upravo ono sto cini da je spomen na zive ljude i njihove delatnosti u ovoj izlozbi potisnuo onaj tragicni kraj koji je svima poznat. Treci deo izlozbe, koji je na balkonu, ozivljava nam atmosferu one cuvene »antimasonske izlozbe« u Beogradu kojom je nacisticka propaganda opravdavala svoje »konacno resenje jevrejskog pitanja«. Za sve one koji do dana danasnjeg veruju u »teoriju zavere« protiv svog naroda, ta Gebelsova propaganda je jos uvek delotvorna jer je za njih njen slogan »kroz loze masonske i varnicom komunizma Jevreji zavladase celim svetom«* veoma uverljiv, a ti isti jos uvek stampaju Protokole sionskih mudraca i sabrana dela raznih zlikovaca kojim se neukim ljudima, kojima razmisljanje predstavlja teskocu, daju jednostavni odgovori na slozena istorijska zbivanja, daruje »kamen mudrosti« za sva (konacna) resenja. Zbog svega ovog, sto sam ovako ukratko izlozio, mora se doci u zgradu »Oneg Sabat«-a i videti ova izvanredna izlozba ciji su autori Milica Mihajlovic, Marina Dokmanovic i Jovanka Veselinovic a koju su savrseno postavili Marina Dokmanovic i Jeroen de Vries.

Dr Eduard Deutsch

Broj 158.
1. mart 1997.


© 1997. Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar