posta.gif (388 bytes) arhiva.gif (408 bytes) tragac.gif (436 bytes) english.gif (460 bytes) pretplata.gif (492 bytes)

Nasa Borba, 13. avgust 1998

Sadrzaj:

TESKA SAOBRACAJNA NESRECA U KANJONU MORACE, KOD PODGORICE
Poginulo 18, povredjeno 19 putnika

TESKA SAOBRACAJNA NESRECA U KANJONU MORACE
Brza intervencija lekara

NASTAVLJAJU SE ZESTOKE BORBE OKO DECANA
Prvi predznaci epidemija

SASTANAK AMBASADORA ZAPADNOEVROPSKE ALIJANSE
NATO razradjuje planove akcije na Kosovu

SAOPSTENJE KOMANDE TRECE ARMIJE
Poginula dva pripadnika VJ

LETOPIS
Cuti i plivaj!
Pise: Dragoljub Zarkovic

PO STO PUTA
"Neka, hvala„
Pise: Bojana Lekic

Povratak na Home Page


TESKA SAOBRACAJNA NESRECA U KANJONU MORACE, KOD PODGORICE
Poginulo 18, povredjeno 19 putnika

Autobus sa 38 putnika, koji je polazio iz Beograda, udario u stene, a potom se survao u Moracu. Sedam putnika operisano, tri u kriticnom stanju. Poginuo i vlasnik autobusa

Podgorica. – Osamnaest putnika je poginulo, a devetnaest povrijedjeno, od kojih desetoro tesko, u saobracajnoj nesreci koja se dogodila juce ujutru oko sedam sati na magistralnom putu kroz kanjon Morace, osam kilometara sjeverno od Podgorice, u blizini sela Bioca.

Iz jos nepoznatih razloga autobus sa 38 putnika koji su prethodne veceri u dvadeset sati iz Beograda krenuli na odmor u Budvu, u aranzmanu turisticke agencije "Notrhstar„, survao se s puta u Moracu niz liticu visoku tridesetak metara. Autobus titogradkse registracije ("mercedes 303„ – TG- 101-389), vlasnistvo je beogradske privatne prevozne firme "Vest komp„ i bio je iznajmljen za ovu turisticku turu. NJegov vlasnik i vozac Dragan Gojkovic iz Podgorice izgubio je zivot.

Prema rijecima dr Iva DJurisica, direktora Doma zdravlja u Podgorici za nesrecu se saznalo odmah i sve raspolozive ekipe hitne medicinske pomoci na licu mjesta bile su pola sata kasnije. U spasavanju putnika, pored medicinskog odoblja Klinicko-bolnickog centra u Podgorici, ucestvovale su i ekipe hitne pomoci iz Danilovgrada, interventna jedinica Ministarstva unutrasnjih poslova Crne Gore i jedinice Vojske Jugoslavije.

Svih devetnaest povrijedjenih u najkracem mogucem roku prebaceno je u Urgentni centar u Podgorici i zatim, nakon neophodnih medicinskih intervencija, smjesteno po odjeljenjima klinicko-bolnickog centra. Dr Misko DJurovic, sef Hirurske klinike izjavio je novinarima da je najveci broj putnika zadobio teze povrede i da se njih troje nalazi u kriticnom stanju. Na sedam povrijedjenih izvrsene su neophodne hirurske intervencije, a u toku je rekapitulacija dijagnostickih postupaka prema tezini povredjivanja. Za povredjene putnike obezbijedjene su i dovoljne kolicine krvi.

Od devetnaest povrijedjenih do juce do poslijepodne, njih troje je bilo jos needintifikovano, a oni su smjesteni na intenzivnoj njegi. Na ovom odjeljenju nalaze se jos Tomislav Vasic, Natasa Uskokovic i Vesna Vujicic, dok su na neurohirurgiju smjesteni Sasa Milovanovic, Dragoljub Maric, Milica Markovic, Nemanja Maric i Jelena Maric. Na ortopedskom odjeljenju se nalazi Ivana Demirovic, a na digestivnoj hirurgiji Goran Mladenovic, Marina Saulic i Natasa Petrica. Na ORL odjeljenje smesten je Dragan Milosavljevic, a na MFH Ivana Novic. Ivana i Nikolinna Petrica smjestene su na Djecjoj klinici.

Identifikacija poginulih nije bila zavrsena do pisanja ovog teksta.

U saopstenju ministarstva unutrasnjih poslova kaze se da je do nesrece doslo kad aje vozac autobusa, koji se kretao iz pravca Kolasina prema Podgorici, iz sada nepoznatih razlgoa, izgubio kontrolu nad vozilom i udario u stijenu sa desne strane puta od koje se autobus odbio i survao u kanjon Morace. Specijalizovane ekipe MUP-a Crne Gore uspjele su da iz potpuno slupanog autobusa izvuku 19 povrijedjenih putnika, dok je preostalih osamnaest smrtno stradalo na licu mjesta.

Novinarima je juce dozvoljeno da obidju lakse povrijedjene putnike. Marina Saulic, koja je u udesu zadobila povrede noge, izjavila je da je tog momenta vozac brzo vozio i da je prije sletanja s puta udario u stijenu. Istrazni sudija Zarko Savkovic, nakon izlaska na lice mjesta, konstatovao je da je do udesa doslo poslije vrlo duge krivine i da ce se na osnovu tahografa utvrditi brzina kretanja autobusa.

Juce poslije podne povrijedjene putnike u podgorickom Klinicko-bolnickom centru posjetio je Filip Vujanovic, predsjednik Vlade Crne Gore, dr Leposava Milicevic, ministar zdravlja Srbije i dr Miomir Mugosa, ministar zdravlja Crne Gore.

Vlada Crne Gore je dodijelila novcanu pomoc porodicama nastradalih u iznosu od po 20 hiljada dinara.
B. I. Milicic

Povratak na sadrzaj

TESKA SAOBRACAJNA NESRECA U KANJONU MORACE
Brza intervencija lekara

Na mestu nesrece odmah izasle cetiri specijalisticke ekipe hitne pomoci i vojne zdravstvene ekipe koje su bile na vezbi. Gradjani Podgorice odmah dali krv i medicinska pomoc stizala iz ostalih mesta

Podgorica, FoNet. – Direktor Doma zdravlja u Podgorici dr. Ivo DJuric saopstio je da je informaciju o nesreci dobio u 07.05 casova, od gradjana, posle cega je odmah obavestio MUP i na lice mesta uputio cetiri specijalisticke ekipe za pruzanje hitne pomoci. NJima su se pridruzile i vojne zdravstvene ekipe, koje su bile na vezbi u okolini, zatim specijalne ekipe MUP-a Crne Gore i dve ekipe hitne medicinske pomoci iz Danilovgrada. Ponudjena je pomoc i iz drugih crnogorskih gradova.

Dr DJuric je rekao da je prizor bio stravican i da je pravo cudo da je iko preziveo tu saobracajnu nesrecu. Sef hirurske klinike dr. Misko DJurovic saopstio je da je svih osam hirurskih sala prekinulo danasnji operativni program i stavilo se na raspolaganje za zbrinjavanje povredjenih. Pomocnik ministra Crne Gore za zdravlje dr. Vlado Carapic sve vreme je, od kada se saznalo za nesrecu, sa lekarima u KBC-u, gde koordinira aktivnosti na zbrinjavanju povredjenih. Lekari KBC-a saopstili su da primaju stalne pozive gradjana, koji nude da dobrovoljno daju krv. Grupa Podgoricana koja se slucajno zatekla ispred KBC-a odmah je dala krv za povredjene u Sluzbi za transfuziju.

Saopstenje MUP Crne Gore

Podgorica, FoNet. – Ministar unutrasnjih poslova Crne Gore Vukasin Maras saopstio je da je u jucerasnjoj teskoj saobracajnoj nesreci na putu Podgorica-Kolasin poginulo 18 putnika autobusa, koji se survao u kanjon Morace, dok je 19 povredjenih preneto u Klinicko-bolnicki centar (KBC) u Podgorici. U saopstenju se kaze da je juce oko sedam sati i 15 minuta, na desetom kilometru puta Podgorica-Kolasin, kod mesta Bioce, autobus marke "mercedes„, TG 101-389, kojim je upravljao Dragan Gojkovic iz Beograda, iz za sada nepoznatih razloga, udario u stenu sa desne strane puta i potom se odbio i sunovratio u kanjon reke Morace. Specijalne ekipe MUP Crne Gore uspele su da iz potpuno slupanog autobusa izvuku 19 povredjenih putnika, dok je preostalih 18 putnika smrtno stradalo na licu mesta, istice se u saopstenju ministra Marasa.

Povredjenima 20.000 dolara

Podgorica, FoNet. – Crnogorski premijer Filip Vujanovic juce je u Podgorici primio delegaciju kompanije "Eberhard„ iz Paname, koju su predvodili predsednik Martin Rodin i direktor Dragan Buric. Predstavnici "Eberharda„ su obavestili Vujanovica da je njihova kompanija dodelila pomoc od 20.000 dolara povredjenima u jucerasnjoj saobracajnoj nesreci u kanjonu Morace.

Povredjeni

Podgorica. FoNet. – Povredjeno je 17 odraslih osoba i dvoje dece, saopsteno je na konferenciji za novinare u Klinicko-bolnickom centru u Podgorici. Povredjeni su Ivana Demirovic, Sasa Milovanovic, Dragoljub Maric, Milica Markovic, Nemanja Maric, Jelena Maric, Goran Mladenovic, Marina Saulic, Tomislav Vasic, Natasa Uskokovic, Vesna Vujicic, Dragan Milosavljevic, Ivana Novic, Natasa Petrica, Ivana Petrica i Nikolina Petrica, dok troje povredjenih jos nije identifikovano. Prilikom transporta do Podgorice, niti u samom KBC-u niko od njih nije podlegao povredama.

Identifikovano dvanaest poginulih

Dr Miodrag Soc, patolog u KPC-u, saopstio je da su metodom opisivanja identifikovani: Demirovic Branko, Demirovic Vera, Gojkovic Radomir, Stankovic Maja, DJurdjevic Ankica, DJurdjevic Milutin, Krajcar Olgica, Novic Dubravka, Novic Savo, Novic Adam, Radojicic Zorica i Milojev Boban.
Proces dalje identifikacije je u toku.
B. I. M.

Povratak na sadrzaj

NASTAVLJAJU SE ZESTOKE BORBE OKO DECANA
Prvi predznaci epidemija

Poslednji izvestaji govore o pretpostavkama da ima dosta ubijenih ali i ranjenih. Oko sto hiljada raseljenih je prema informacijama KIC-a pod vedrim nebom

Pristina. – Informacije koje su u toku jucerasnjeg dana stizale iz podrucja opstine Decane na zalost su potvrdile nase pretpostavke da se radi o do sada najvecoj ofanzivi srpskih snaga prema ovom delu Kosova. Pretpostavlja se da ima dosta ubijenih. Do sada se znaju imena trojice, dok je u selu Saptel jedan neidentifikovani les, a veliki je broj ranjenih, znaju se imena njih 45, oko 100.000 raseljenih prema informacijama KIC je pod vedrim nebom i u velikom strahu od mogucih srpskih napada.

Jucerasnji cetvrti dan po redu srpske snage neprekidno napadaju sela opstine Decane. U taj napad je ukljuceno, prema informacijama DSK Decane koje prenosi KIC, oko 250 vojnih vozila racunajuci tu i tenkove, borna kola, artiljeriju i pratecu tehniku.

U ovoj ofanzivi su obuhvacena sela Glodjane, Glamacevo, Babaloc, Saptel, Dubrava, Gornja Luka, Irznic, Prilep, Donji Sarabreg, Beleg, Kodra i druga. U napadima pored pesadije angazovane su i tenkovske jedinice i teska artiljerija. Do sada se znaju imena samo trojice ubijenih. To su Neġad Humaj, Deljadin Muskoljaj, Naim N. Nimanaj. Pretpostavlja se da je broj ubijenih na albanskoj strani veci. S druge strane prema albanskim izvorima koje prenosi KIC govori se i o znacajnim gubicima u ljudstvu i tehnici i na srpskoj strani. Do sada nismo dobili potvrdu ovih pretpostavki.

Sve je teza humanitarna situacija, pojavljuju se prvi predznaci epidemija, a sve je veci broj onih koji i dan i noc provode pod vedrim nebom.

Nedovoljno obuceni, bez cebadi i drugih potrepstina, a noci postaju sve hladnije. Sve su cesci apeli medjunarodnim organizacijama da posreduju na zaustavljanju srpskih napada, kao i zahtevi upuceni medjunarodnim humanitarnim organizacijama da se raseljenima na ovom podrucju stopre pomogne u hrani, odeci, obuci, lekovima i sredstvima za higijenu.

Iz Junika i danas stizu informacije o nastavljanju napada na ovo najvece selo na Kosovu.

Prekjuce neka od zona borbenih dejstava u opstini Decane i mesta gde su raseljeni posetila jemedjunarodna posatracka misija koju su cinili predstavnici z Finske, Grcke i Nemacke. Oni su docekani od pripadnika OVK kojisu ih informisali o situaciji na terenu.

Iz Suve Reke KIC prenosi informaciju da su juce popodne srpske snage granairale sela Butakovo i Macitevo, dok su se pucnji iz automatskog oruzja culi u pravu sela Pecane i Slapuzane.

Pod prinudom policije juce su na groblju u DJakovici sahranjena tela sestorice ubijenih Albanaca koji su se nalazili u mrtvacnici DJakovicke bolnice. Petorica od sestorice sahranjenih nisu identifikovana, javlja KIC dok je identifkovano samo telo Aslana Osmanija (24) iz sela Nivokas, oipstina DJakovica.

DJakovica se susrece s velikim nedostatkom najosnovnijih prehrambenih artikala. Kao posledice velikog broja raseljenih koji su dosli u ovaj grad, kao i blokada srpskih vlasti za dopremanje i prodaju prehrambenih artikala koja je na osnovu nama nepoznatih propisa uvedena prema najvecem brojupreduzeca na Kosovu na taj nacinsto savezna i republicka ministarstva na predlog opstina odredjuju po nekoliko preduzeca kao snabdevace gradova sto je i u normalnim uslovima nedovoljno. Iz DJakovice se upucuju apeli za solidarnost njenih gradjana ali istovremeno se od medjunarodnih humanitranih organizacija trazi da jos vise pomognu, jer je dosadasnja pomoc bila nedovoljna.

KIC informise da se u mrtvacnici Pecke bolnice nalaze tela cetvoro Albanaca, jednog od oko 50 godina, jednog mladica i dveju mladih devojaka.

Selo Glodjane pod kontrolom policije

Medija centar iz Pristine je javio da je selo Glodjane jugositocno od Decana, juce od 14.30 casova pod potpunom kontrolom policijskih snaga. Ovo selo je u poslednjih nekoliko meseci bilo jedno od najjacih uporista "albanskih ekstremista„. Policija je danas prema tvrdjenju opstinskih vlasti u Decanima razbila jake teroristicke baze u Glodjanima i okolini odakle su prethodnih dana neprestano napadani policija, vojska i civili duz puta Decani–DJakovica. U ovim napadima zivot je izgubilo pet policajaca i dva pripadnika VJ, dok je vise od deset policajaca lakse ili teze ranjeno. Ovom akcijom stvoreni su uslovi za normalizaciju saobracaja putnim pravcem Decani–DJakovica, saopstio je Medija centar u Pristini. Pad Glodjana u srpske ruke nezvanicno su nam potvrdioli i albanski izvori.

Povratak na sadrzaj

SASTANAK AMBASADORA ZAPADNOEVROPSKE ALIJANSE
NATO razradjuje planove akcije na Kosovu

Razmatrana skala ukljucuje upotrebu kopnene i vazdusne moci, a posebno celu skalu opcija za angazovanje vazdusnih snaga, rekao je Havijer Solana

Brisel, FoNet. – NATO je saopstio juce da ce delovati "brzo i pouzdano„ ukoliko bude zatrazeno da pomogneobnovi mira na Kosovu, saopsteno je posle sastanka ambasadoraAlijanse u Briselu, na kom su vojni strucnjaci ovlasceni daodrede za kakvo bi ucesce clanice NATO trebalo da se pripremeu okviru eventualnih vazdusnih operacija na Kosovu.

Portparol NATO saopstio je, posle sastanka ambasadora zapadnogvojnog saveza, da su "vojni autoriteti NATO ovlasceni daneformalno obaveste clanice koje bi snage trebalo da pripreme zaucesce u mogucim vojnim operacijam„, prenosi Rojters.

"Oni (ambasadori) osigurace da NATO delovanje bude brzo ipouzdano, u skladu sa onim sto proizadje iz okolnosti„, rekao jeportaprol NATO.

Generalni sekretar NATO Havijer Solana izjavio je u saopstenjuda su ambasadori 16-clanog Saveza razmotrili vojne planove zacelu skalu opcija o upotrebi sile u cilju okoncanja nasilja na Kosovu i stvaranja uslova za pregovore.

"Te opcije ukljucuju upotrebu kopnene i vazdusne moci, aposebno - celu skalu opcija za angazovanje vazusnih snaga„, rekao je on.

Neimenovani izvor u NATO-u rekao je da je detaljan planvazdusnih opcija zavrsen, te da ce konkretne pripreme zanjihovu realizaciju biti zapocete u slucaju da to zatrazimedjunarodna zajednica.

Povratak na sadrzaj

SAOPSTENJE KOMANDE TRECE ARMIJE
Poginula dva pripadnika VJ

Nis, FoNet. – Komanda Trece armije Vojske Jugoslavije (VJ) saopstila je juce da je u utorak izvrsen veci broj oruzanih napada albanskih terorista na pripadnike VJ koji izvrsavaju zadatke na pojacanom obezbedjenju drzavne granice i vojnih objekata na Kosovu.

U saopstenju se navodi da su "tom prilikom, hrabro izvrsavajuci zadatke, poginuli kapetan Martinovic Petra Anton – Zeljko, rodjen 24. maja 1967. godine u Vukovaru, i desetar po ugovoru Ilic Dusanke Bratislav, rodjen 3. oktobra 1972. godine u Nisu„.

Informativna sluzba Trece armije dodaje da su "svi napadi odbijeni, a teroristicke grupe razbijene„.

Kako je saopsteno, istraga o ovim dogadjajima i pretrazivanje terena je u toku.

U saopstenju se ne precizira gde su vodjeni sukobi, odnosno na kojoj lokaciji su izgubili zivot Martinovic i Ilic.

Povratak na sadrzaj

LETOPIS
Cuti i plivaj!
Pise: Dragoljub Zarkovic

Slicnosti i razlike izmedju Francuza koji preplivava Atlantik i nas koji se davimo vec deset godina

Francuz koji je nedavno krenuo iz Masacusetsa s namerom da prepliva Atlantski okean, zapao je u krizu samopouzdanja na polovini puta. Tako glasi Rojtersova vest. Benoa Lekomt krenuo je na put pre 27 dana s namerom da upliva u francusku luku Brest, a sada tvrdi, iz vode, da se njegov odnos prema podvigu promenio, te da vodu pocinje da dozivljava kao – neprijatelja. NJemu nema ko da dovikne – cuti i plivaj!

I vecina Srba dozivela je "krizu samopouzdanja„, ali plivaju i cute dok ih vodena struja nosi i davi, jednog po jednog. Nase plivanje slobodnim stilom traje vec deset godina, pa se nesrecni Lekomt moze smatrati tek obicnim amaterom.

On je, istina, izabrao geografski precizan koridor – pliva od Amerike do evropskog kontinenta, a nama je zapalo da preplivavamo od jedne maglovite do druge jos maglovitije obale. On pliva u stvarnom moru, a mi u ideoloskim vodama. On se bori s talasima i hladnocom, a mi sami sa sobom. On je sam skocio u vodu, a nas su gurnuli. Ja sumnjam da je Lekomt bas normalan, a za nas sam siguran da nismo.

NJega jednog prati gomila camaca, nas sve prate Oni u jednom camcu. Ako pocne da se davi, njega ce izvuci iz vode. Kad se mi davimo, gurnu nas jos dublje. Lekomt je ceo prihod od spektakularnog preplivavanja Atlantika namenio u dobrotvorne svrhe, ceo prihod od naseg preplivavanja ide u NJihove svrhe. On je samo bizaran slucaj, a mi smo patoloski. Kada je Lekomt skocio u vodu, u americkom gradicu Hianis, on je znao sta ga ceka. Vecina je ovde skakala, a da nije znala koliko je voda duboka i hladna.
(Autor je direktor nedeljnika "Vreme„)

Povratak na sadrzaj

PO STO PUTA
"Neka, hvala„
Pise: Bojana Lekic

Dragan Tomic tzv. "Jugopetrol„ ovog leta prosao je bolje i od Dejana Savicevica i od Svetozara Marovica. Nije ga ujela osa i koliko smo mogli zakljuciti po sirokom osmehu na famoznom predsednikovom prijemu kosarkasa, oseca se dobro. Pa ne bi da kvari. Na primer, sazivanjem republickog parlamenta. Broj potpisa poslanika Srpskog pokreta obnove nije bio dovoljan, a drugima se nece. A Tomic nije za silu. Posebno ne bespotrebno. O Kosovu ionako raspravlja ceo svet, a kod nas odlucuje jedan covek, pa sto da se foliramo raspravom u parlamentu.

Izgleda da su to shvatili i Crnogorci pa se ni oni ne sazivaju. Rekli su sta su imali o ucescu crnogorskih regruta u operacijama Vojske Jugoslavije, odbili su da salju svoju policiju gde joj mesto nije, a prosirenje granicnog pojasa doziveli kao dodatnu sigurnost nudista na Adi Bojani. Kako se cini, problem im sad pravi samo manjak turista u Ulcinju i visak od trideset hiljada izbeglica sa Kosova.

Razmisljajuci kako da se izvade iz te nevolje potpredsednik crnogorske vlade Novak Kilibarda setio se da bi taj trosak zbrinjavanja izbeglica mogao biti podeljen sa Srbijom. Sto nije van pameti ne samo zbog "dva oka u glavi„ nego i zato sto se zbog Srbije i bezi u crnogorska brda. Ali sto opet otvara drugo politicki bolno pitanje. Ko ce, naime, da donese takvu odluku kad parlamenti ne zasedaju i kad je i Novaku, kao predstavniku crnogorskih vlasti, Savezna vlada takozvana. Jer je za njih takav i premijer. Zbog cega su Crnogorci odlucili da sa njegovim ministrima obustave svaku komunikaciju. I da ne postuju njihove odluke. Pa je za ocekivati da i u slucaju da Savezna vlada odluci kako Crnoj Gori treba pomoci namenskim zajednickim izdvajanjem novca za zbrinjavanje izbeglica. Novak to ne bi prihvatio. Jer, takozvana vlada takozvanih ministara moze da donese samo takozvane odluke. Pa ce Novak reci "Neka, hvala!„
Ili kad su kese sestre i za bracu dijalog "nema alternative„?
(Autor je urednik Informativnog programa Radija B92)

Povratak na sadrzaj

 

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
İ 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /