posta.gif (388 bytes) arhiva.gif (408 bytes) tragac.gif (436 bytes) english.gif (460 bytes) pretplata.gif (492 bytes)

Nasa Borba, 14. avgust 1998

Sadrzaj:

PROTIVRECNE INFORMACIJE O STANJU OKO JUNIKA
Borbe "niskog intenziteta„

SAOPSTENJE GLAVNOG STABA OVK
Poziva Demacija da bude njen politicki predstavnik

KRISTOFER HIL RAZGOVARAO SA LIDEROM KOSOVSKIH ALBANACA
Rugova formirao novi pregovaracki tim

KONFERENCIJA ZA STAMPU U KLINICKO-BOLNICKOM CENTRU PODGORICA
Kriticno za troje povredjenih

ZARKO SAVKOVIC, ISTRAZNI SUDIJA OSNOVNOG SUDA U PODGORICI
Uzroci udesa jos nisu poznati

AZEM VLASI I KONSTANTIN OBRADOVIC O TOME DA LI JE PLAN Z–4 MOGUCE RESENJE ZA KOSOVO
Solidna osnova za konacno resenje

LETOPIS
Komunisti i kolumnisti
Pise: Dragoljub Zarkovic

PO STO PUTA
Optimista sa Titanika
Pise: Bojana Lekic

NOVI PREDSEDNIK GRUPE "ZASTAVA„ ULIVA NADU, TVRDI GRADSKA SKUPSTINA
Beko ce traziti zabranu uvoza polovnih automobila

FUDBAL: KVALITET I ISKUSTVO PRESUDILI U MECU BAJERN–OBILIC
Petominutna lekcija Bavaraca

DIJABETICARI – JEDNA OD NAJUGROZENIJIH KATEGORIJA PACIJENATA NAKON SKIDANJA LEKOVA ICN SA "POZITIVNE„ LISTE
Po drzavnim apotekama nema zamene za ICN-ov insulin

ODLUKA UREDjIVACKOG KOLEGIJUMA NOVINSKE AGENCIJE REPUBLIKE SRPSKE
"Srna„ nastavlja rad do sednice Upravnog odbora

Povratak na Home Page


PROTIVRECNE INFORMACIJE O STANJU OKO JUNIKA
Borbe "niskog intenziteta„

Pristina. – I juce je u predelu Zle Reke i Junika bilo pucnjave, ali manjeg intenziteta nego ranijih dana. U informacijama koje prenosi KIC, a odnose se na prekjucerasnje borbe u vecernjim satima, govori se o zestokim napadima na sela Herec, Dobrinje i Firaj, opstina Djakovica, dok je glavni pravac udara bio na sela opstine Decani. Policijski izvori u Pristini medjutim TV informaciju negiraju "U Juniku nema sukoba, a policija ne reaguje ni na provokacije„ izjavio je jedan visoki policijski funkcioner. Iz decanskih sela juce se video dim i vatra, prenosi isti izvor. Prema intenzitetu borbi, oruzjima koja su upotrebljena i prvim nezvanicnim vestima radi se o velikom broju ubijenih i ranjenih na albanskoj strani, ali se na osnovu helikopterskih preleta nad tom teritorijom i odlucnosti da se odbrane pozicije, pretpostavlja da je i na srpskoj strani dosta zrtava. Velika su materijalna razaranja koja su naneta granatiranjem i topovskim salvama kojima su juce bila izlozena decanska sela.

Kao posledica srpske ofanzive, prema izvorima DSK u Djakovici, a koje prenosi KIC, tridesetak sela je potpuno ispraznjeno, a jedan broj njih pretvoren u spaljenu zemlju. Humanitarna situacija se dosta pogorsava. Pored gladi velike su mogucnosti pojava epidemije. Prekjuce i juce u Djakovicu je pristigla humanitarna pomoc za raseljeno albansko stanovnistvo. Pomoc koju su medjunarodne institucije dopremile i dalje je nedovoljna da zadovolji sve vece potrebe raseljenog stanovnistva kojeg u ovom gradu ima sve vise.

Srpske paravojne snage su iz sela Priluzje preksinoc i juce raznim oruzjima iz daljine gadjale albansko selo Glavotinj, opstina Vucitrn. Pored materijalnih steta zrtava nije bilo. Jedinice Vojske Jugoslavije su juce oko 10 sati prolazile kroz sela Okasnica i Pantina u opstini Vucitrn, javlja KIC, i tom prilikom provocirale albansko stanovnistvo ovih sela.

Iz opstine Obilic KIC ima informaciju da je bilo pucnjave iz pravca Babinog Mosta i Miloseva, kao i da su nastavljene sporadicne pucnjave prema Gornjem Grabovcu, Sapitulama, Amidiji, Sibovcu i Leskovcicu. DSK iz sela Sibovac uputio je apel sugradjanima da se vrate u svoje selo koje su napustili nakon prvog srpskog napada.

U Pristini je policija prekjuce zatvorila skladista humanitarnih organizacija koja su stvorena nakon prvih napada na drenicka sela i ciji je zadatak bio da pomazu raseljena lica, bez obzira na nacionalnu pripadnost i politicko uverenje, kaze se u saopstenju Drustva koje prenosi KIC. Ovaj cin, stoji u saopstenju, jos vise ce produbiti humanitarnu krizu kojoj su izlozena raseljena lica na podrucju Kosova.

Okruzni sud u Peci zapoceo je istrazne radnje protiv cetvorice Albanaca iz opstine Djakovica koji se terete za krivicna dela neprijateljske delatnosti. Istraga je pokrenuta protiv Bari Becaja (27), Ismeta Suljaja (47), obojica iz sela Racaj, zatim Muharema Pajazitija (39) iz sela Dobros i Aslana Aslanija (35) selo Brovina.

Povratak na sadrzaj

SAOPSTENJE GLAVNOG STABA OVK
Poziva Demacija da bude njen politicki predstavnik

Pristina, Beta. – Ilegalna Oslobodilacka armija Kosova pozvala je juce lidera Parlamentarne partije Kosova (PPK) Adema Demacija da je zastupa u politickim pregovorima o buducnosti Kosova i da bude njen glavni politicki predstavnik. U saopstenju Glavnog staba OVK koje je juce podeljeno redakcijama pojedinih listova na albanskom jezuku u Pristini, navodi se da se od Demacija trazi da napusti mesto sefa PPK, posto "OVK ne zeli da bude pod okriljem nijedne politicke partije„. Ostali politicki predstavnici OVK ce, kao se navodi u saopstenju, biti Jakup Krasnici, Õavid Haliti, Bardulj Mahmuti, Hasim Taci, Faton Mehmetaj i Sokolj Basota.

Povratak na sadrzaj

KRISTOFER HIL RAZGOVARAO SA LIDEROM KOSOVSKIH ALBANACA
Rugova formirao novi pregovaracki tim

Imenovani Fehmi Agani, Fatmir Sejdiu, Tadej Rodici, Edita Tahiri i Ilijaz Kurtesi, a ostavljena mesta koja ce se popunjavati prema p otrebi, izjavio Rugova na konferenciji za novinare

Pristina. – Na konferenciji za stampu, kojoj su prisustvovali i americki ambasador u Skoplju i posrednik Kontakt grupe za resavanje kosovskog pitanja Kristofer Hil, predstavnici Kontakt grupe akreditovani u Beogradu, kao i austrijski ambasador Petric, lider kosovskih Albanaca dr Ibrahim Rugova je saopstio sastav pregovarackog tima.

Obracajuci se novinarima, Rugova je istakao da je stanje na Kosovu vrlo tesko i opasno, ali da treba da "idemo ka procesu pregovaranja, da se stvori klima za prgovore, da se uzme u zastitu narod Kosova, kako bi se prekinulo ovo dramaticno stanje na Kosovu„.

– Formirao sam pregovaracku ekipu sastavljenu od predstavnika parlamentarnih partija – istakao je Rugova i saopstio njen sastav: akademik Fehmi Agani, Fatmir Sejdiu, Tadej Rodici, Edita Tahiri i Ilijaz Kurtesi. U timu nema predstavnika OVK. Ostavio sam, istakao je Rugova, nekoliko praznih mesta koja ce se popunjavati prema potrebi. U pregovarackoj grupi ponudili smo mesta i predstavniku Parlamentarne partije Kosova Bajramu Kasumiju i Mehmetu Hajriziju iz Albanskog demokratskog pokreta koji, na zalost, nisu prihvatili da budu utoj grupi, rekao je Rugova i zamolio ih je da jos jednom razmotre svoju odluku. Pozivam sve gradjane Kosova da podrze ovu moju odluku, rekao je na kraju Ibrahim Rugova.
Novinarima se zatim obratio i americki ambasador u Makedoniji g. K. Hil.

Povratak na sadrzaj

KONFERENCIJA ZA STAMPU U KLINICKO-BOLNICKOM CENTRU PODGORICA
Kriticno za troje povredjenih

Tela poginulih prevezena avionom u Beograd. O stanju povredjenih rodbina moze da se obavesti na tel. (081) 244-972. Pomoc porodicama postradalih saucesca Djukanovica i M ilutinovica. Uzroci nesrece jos nisu poznati

Podgorica. – Zdravstveno stanje devetnaest povrijedjenih u teskoj saobracajnoj nesreci koja se dogodila u srijedu ujutru u kanjonu Morace, kod Podgorice, je bez bitnijih promjena. Dr Vesna Sarjak, nacelnik Odjeljenja za intenzivnu njegu Klinicko-bolnickog centra u Podgorici, gdje su povrijedjeni smjesteni, rekola je na jucerasnjoj konferenciji za novinare da su Dejan Berbakov, Ljiljana Maric i Biljana Mihailovic i dalje "u krajnje teskom opstem zdravstvenom stanju„, da su jos u komi i na aparatima za disanje.

Dr Sarjak je konstatovala da se Goran Mladenovic i Tomislav Vasic uspjesno oporavljaju na Hirurskom odjeljenju i da njihov postoperativni period zadovoljava, a za Vesnu Vujicic i Natasu Uskokovic kazala je da su sasvim dobro i da se ocekuje njihov brz oporavak.

Prema rijecima dr Miska Djurovica, nacelnika Hirurske klinike, sedam povrijedjenih putnika je operisano i njihovo zdravstveno stanje je bez bitnih promjena. Konzilijum hirurga smatra da nece biti neophodne nove hirurske intervencije kod ostalih bolesnika, bez obzira na njihove teske tjelesne povrede. "Ocekujemo povoljan ishod, ali ce za njihov oporavak trebati vise vremena„ – rekao je dr Djurovic.

Crveni krst Crne Gore je ponudio pomoc nastradalim u udesu, a mobilna telefonija "Pro monte„ je za sve povrijedjene koji ne mogu da se krecu obezbijedila telefonske veze i aparate. Inace, rodbina povrijedjenih moze da se informise na telefon (081) 244-972.
B. I. Milicic

Povratak na sadrzaj

ZARKO SAVKOVIC, ISTRAZNI SUDIJA OSNOVNOG SUDA U PODGORICI
Uzroci udesa jos nisu poznati

Podgoricka opstina preuzela organizaciju transporta poginulih. Formiran poseban stab za pomoc porodicama postradalih

Podogrica. - Istrazni sudija Osnovnog suda u Podgorici Zarko Savkovic, koji je juce ujutro, na mesto udesa autobusa, stigao prvi od zvanicnih organa, jos nije okoncao istragu, tako da nije u mogucnosti da sa sigurnoscu saopsti uzrok tragedije u kojoj je zivote izgubilo 18 putnika, a 19 teze ili lakse povredjeno. "Autobus je prednjim desnim delom udario u stenu, od udara se, zatim, zaneo, presao na suprotnu kolovoznu traku, probio odbojnu bankinu i stropostao se u provaliju„, kaze Savkovic, dodajuci je da je, tokom prevrtanja, pre zaustavljanja pored reke, autobus krovom udario u jednu stenu. Prema recima Savkovica, sve se dogodilo u trenutku kada je autobus bio u nepreglednoj dvostrukoj krivini, a razlozi zbog kojih je vozac izgubio kontrolu i udario u stenu tek treba da budu utvrdjeni.

Savkovic ukazuje i da je iz Beograda bilo zahtevano da se tela poginulih odmah transportuju i identifikacija obavi u Beogradu, ali da to nije bilo moguce. Gradonacelnik Podgorice Mihailo Buric izjavio je juce, obracajuci se novinarima, da je Skupstina opstine Podgorica preuzela sve obaveze oko organizacije transporta poginulih.

Buric je saopstio da je u Podgorici formiran poseban stab za pomoc postradalima i njihovim porodicama u prekjucerasnjoj saobracajnoj nesreci.

Imena poginulih
Nacelnik odeljenja za sudsku medicinu podgorickog Klinicko-bolnickog centra, doktor Miodrag Soc saopstio je imena poginulih. To su: Blagoje Erakovic (rodjen 1948. godine u Kuli, sa stalnim boravkom u Novom Beogradu), Maja Stankovic (1979. u Beogradu, Partizanska 102), Radomir (Dragana) Gojkovic (1957. u Beogradu, naselje Kaludjerica), Zorica Radojcic (1969. u Ljigu, Zeleni venac 45 Ljig), Slobodan Milojev (1952. u Beogradu, naselje Kotez), Dejan Rakic (1979. u Sapcu), Marko Gavrilovic (1979. u Beogradu, Losinjska 25), Lazar Kocic (1967. u Beogradu, Mali Mokri Lug), Marijana Ljubinkovic (1974. u Beogradu, Karadjordjev trg 18), Irma Parec (1946. u Beogradu, Ul. doktora Velimirovica), Dubravka Novic (1958. u Bosanskoj Dubici), Savo Novic (1954. u Derventi) i Adam Novic (1989. u Beogradu). Stradala porodica Novic zivela je u beogradskom naselju Borca, Centar tri.
Doktor Miodrag Soc je saopstio da su "metodom opisivanja„ jos identifikovani: Branko Demirovic, Vera Demirovic, Ankica Djurdjevic, Milutin Djurdjevic i Olgica Krajcar.

Povratak na sadrzaj

AZEM VLASI I KONSTANTIN OBRADOVIC O TOME DA LI JE PLAN Z–4 MOGUCE RESENJE ZA KOSOVO
Solidna osnova za konacno resenje

Uz odredjene modalitete plan Kontakt grupe moze biti prihvatljiv za obe strane, kaze Azem Vlasi. Plan Z–4 bio je "bingo„ za Srbe u Hrvatskoj i predvidjao je siroku autonomiju do tada nepoznatu u svetu, podseca dr Konstantin Obradovic

Beograd. – Melju domacim politickim analiticarima jos do juce tumacilo se da je Kontakt grupa predvidela resenje za Kosovo na "bosanski nacin„, tacnije da bi juzna srpska pokrajina trebalo da dobije status entiteta kao sto je to uraljeno u BiH. Nemacki ambasador Vilfrid Gruber u izjavi za podgoricke "Vijesti„ razjasnio je da je Kontakt grupa u svom dokumentu ponudila opciju koja predvilja samoupravu po ugledu na nekadasnji Plan Z–4, koji je bio ponuljen Srbima u Hrvatskoj. Plan Kontakt grupe stigao je u ruke relevantnih sagovornika obe strane. Meljutim, zvanicnih izjava nema. Na pitanje "Nase Borbe„ da li bi makar mogao da prokomentarise zjavu nemackog ambasadora, Veton Suroi je samo kratko odgovorio: "Bez komentara„.

– Ja sam svojevremeno pazljivo procitao Plan Z–4. Ako je tacno da se za Kosovo nudi resenje slicno planu kako je rekao nemacki ambasador Gruber to bi mogla da bude jedna solidna osnova, koja otvara proces konacnog resenja kosovskog pitanja.To znaci da bi se otvorio jedan proces koji moze voditi onome cemu teze Albanci, a da Srbiji ostane casna odstupnica za izlazak iz sadasnjeg stanja koje nije dobro ni za Albance ni za Srbe – smatra Azem Vlasi, advokat iz Pristine, i svakako jedan od najboljih poznavalaca kosovskog pitanja.

Na pitanje da li resenje slicno Planu Z–4 moze da bude prihvatljivo za obe strane, Vlasi istice da bi, uz neke modalitete, bilo moguce da ga obe strane prihvate. Ali ne, napominje, kao cementirano resenje, za sva vremena, vec kao resenje za dogledno vreme, koje bi moglo da bude oroceno na deset godina.

Komentarisuci resenje za Kosovo na nacin kako je to uradjeno u Bosni, koje je doskora najcesce pominjano u javnosti, Vlasi podseca da je kosovska situacija potpuno drugacija od one svojevremeno u BiH i da nisu moguce slicne deobe. Plan Z–4 je prihvatljivija osnova za razgovor, ubedjen je ovaj analiticar.

Odgovarajuci na pitanje da li se s obzirom na ponudjeno resenje Kontakt grupe razgovori srpske i albanske strane mogu ocekivati u dogledno vreme, Vlasi kaze da, nazalost, ne ocekuje da do toga moze brzo da dolje, da se sedne za zajednicki sto i razgovara. To ce, po njegovom misljenju, zavisiti pre svega od ozbiljnih namera obe pregovaracke strane i ozbiljnog pritiska medjunarodne zajednice.

Dr Konstantin Obradovic, strucnjak za medjunarodno pravo napominje da je prerano govoriti o planu Kontakt grupe, odnosno samo na osnovu sture izjave. Ovaj strucnjak podseca da je Plan Z–4 svojevremeno bio "bingo„ za Srbe i da je taj plan ustanovljavao autonomiju, koja je, bar po njegovom saznanju, bila nepoznata do tada u svetu. U svakom slucaju, rec je o izuzetno sirokoj autonomiji. Govoriti o slicnosti Plana Z–4 i sadasnjeg plana Kontakt grupe za Kosovo sada je izuzetno tesko, jer je zapravo sustina plana jos nepoznata, pa je nemoguce reci da li je ponudjeno resenje prihvatljivo ili ne, kaze dr Konstantin Obradovic.
V. Vujic

Povratak na sadrzaj

LETOPIS
Komunisti i kolumnisti
Pise: Dragoljub Zarkovic

Prekrajanje istorije obicno pocinje od sasvim malih stvari da bi se to posle izrodilo u nesto krupno

Kakva je razlika izmedju Mire Markovic i Bogdana Tirnanica. Velika, ovaj drugi ume da pise. Ali, u zaboravnosti su podjednaki. Mira Markovic tvrdi da je ona ovde prva i jedina pisala protiv rata i protiv nacionalizma, a Tirnanic u svojoj jucerasnjoj kolumni u "Dnevnom telegrafu„ tvrdi da je u martu 1991. godine postojala samo rezimska stampa. Oba iskaza su netacna.

Prirodno je da se ljudima cini da svet pocinje s njima. No, kad se vec prihvataju pera, onda ih dosegnuta sloboda u izrazavanju ne oslobadja obaveze da postuju cinjenice, jer ne pisu oni pesme. Tirnanic, barem, to ne radi.

Elem, u martu 1991. postojao je na prostoru koji danas zovemo Jugoslavijom, vec dosta jak korpus nerezimske stampe, od Podgorice, preko Beograda, do Novog Sada, koji je strpljivo i po skupu cenu utirao put danasnjem medijskom raznovrsju. Tu je bilo pametnog, briznog i odmerenog sveta koji se protivio avanturi ovog rezima, a niko se ne seca da je medju njima bila Mira Markovic, dok se secamo da jeTirnanic pratio uzlete i padove kuce "Politika„. Oni su se, hajde tako da kazem, "oslobodili„ gotovo malocas, u svakom slucaju znatno posle marta 1991. godine.

Istorija nam je, inace, novokomponovana, po slagerskom pravilu da je vaznija rima od sustine koja bi istoriji dala nekog smisla (primer, za slager, ne za istoriju: "Plavi dres, lopta zuta, kos je posledica suta„), pa doprinos istaknutih pojedinaca ponistavanju istorijskog pamcenja nije, u najmanju ruku, politicki korektan gest. Nije to bilo tako davno, nije to bila Kosovska vecera pa da ne mozemo da se setimo ko je sve bio za trpezom.

Molim da se ovaj tekst ne shvati kao bilo kakav oblik prijave za "prvoboracki staz„. Njegova je svrha prosta: zaboravne, kao i najsiru javnost, koja, takodje, pokazuje znake demencije, valja s vremena na vreme podsecati na cinjenice da ne bi opet doslo doba da dva svedoka budu dovoljna za dobijanje pomenutog staza.
Greska je greska, pa bila ona komunisticka ili kolumnisticka. Cak i kad krajnja namera nije ista.
(Autor je direktor nedeljnika "Vreme„)

Povratak na sadrzaj

PO STO PUTA
Optimista sa Titanika
Pise: Bojana Lekic

"Gazda od Vranje„ i potpredsednik vlade Srbije Dragan Tomic koga u izbornim vremenima radi razlikovanja od "gazde na Jugopetrol„ njegovi zovu Dragomir, mirno spava. Ono jeste da su dugovi preduzeca koje je drzava odabrala da pripomogne reprogramirani, ali da ne brine jer ce hleba biti. A Savezni zavod za statistiku rekao je da je kupovna moc takva da za jednu platu mozemo kupiti oko tri stotine kilograma "belog„. Taj podatak za svakog prosecnog ekonomskog analiticara predstavlja znak da je narod doveden na ivicu egzistencije i da je sve veci broj onih koji hleb vade iz kontejnera, ali Dragana Tomica ocito navodi na razmisljanje da tri stotine kilograma hleba mesecno niko ne moze da pojede. Zbog cega on nikako ne razume Crnogorce koji su se slozili sa procenama americkog ministarstva finansija da su gubici i spoljnotrgovinski deficit nase zemlje ogromni, da ce kurs marke ici na devet i da zemlji preti ekonomski haos.

NJega ne sokira ni to sto cak i laici znaju da kada americko ministarstvo finansija dâ losu procenu zdravlja ekonomije jedne zemlje to predstavlja jasan signal kompanijama da je investiranje u privredu te drzave posao visokog rizika i da ga se, dakle, treba kloniti. Jer on nije laik, nego je, kako kaze – optimista koji ocekuje da cemo mu "na kraju godine cestitati„. Kako mi, tako i oni medju njegovim saborcima koji su uvereni da nam se, ukoliko ne dobijemo finansijske injekcije iz inostranstva, crno pise. Jer kolicina novca kojom raspolazemo ne moze da zadovolji sve potrebe ove zemlje, a svaki dan krize na Kosovu kosta, i prema Seseljevom priznanju, milion maraka.

Tomicu zato ostaje da recenicu "mi se uopste ne plasimo stranih prognoza o haosu, jer je on vec mnogo puta najavljivan„, ponavlja kao mantru kojom ce odagnati cinjenicu da devizne rezerve nase zemlje iznose tek oko 200 miliona dolara. Sto je suma koja je utrosena za snimanje americkog filmskog spektakla "Titanik„. U cemu se poredjenja nase sudbine sa sudbinom najcuvenijeg broda tu ne iscrpljuju.
(Autor je urednik Informativnog programa Radija B 92)

Povratak na sadrzaj

NOVI PREDSEDNIK GRUPE "ZASTAVA„ ULIVA NADU, TVRDI GRADSKA SKUPSTINA
Beko ce traziti zabranu uvoza polovnih automobila

"Zastava„ bi trebalo da pocne da radi tipski kiosk za potrebe Kragujevca, i dobije lokacije za podizanje pijaca, za sta trazi podrsku grada

Kragujevac. – Gradonacelnik Kragujevca Veroljub Stevanovic izjavio je na jucerasnjoj pres-konferenciji da je predsednik Upravnog odbora Grupe "Zastava„ Milan Beko tokom prekjucerasnjeg razgovora sa celnicima ovdasnje gradske skupstine pomenuo da "Zastava„ vodi pregovore sa "dva strateska partnera„, ali da ih nije imenovao tako "da moze samo da se naslucuje koji su„.

– Beko nista nije rekao ni o kadrovskim smenama u "Zastavi„, niti gradska vlada ima neka saznanja s tim u vezi. No, to nije mnogo ni vazno, jer nije tu bitan samo Srboljub Vasovic. Bitno je sta su radili i oni pre njega, kaze Veroljub Stevanovic.

On je juce istakao da Milan Beko kao covek blizak Vladi (Srbije) "ima odredjene mogucnosti„ da pomogne "Zastavi„. Tako bi, prema recima Stevanovica, mogao da izdejstvuje zabranu uvoza polovnih automobila u zemlju preko Crne Gore i da "Zastavi„ obezbedi neke olaksice druge vrste.

– U razgovoru sa nama Beko trazi da "Zastava„ pocne da radi jedan tipski kiosk za potrebe Kragujevca koji bi se uz to prodavao i u drugim gradovima. On trazi i neke lokacije u gradu za podizanje pijaca za ciju izradu bi bili zaduzeni "Zastavini„ radnici i kapaciteti, istice gradonacelnik Kragujevca i napominje da je lokalna samouprava "pocela da se bavi nekim stvarima koje su van njene ingerencije, a to je privreda„. Slicno je, veli, i u Nisu cija bi Masinska industrija trebalo da pocne produkciju kontejnera koji bi se, opet, prodavali u vecini srpskih gradova. "Dakle, trazi se zvanicno od nas – preko "Zastave„ ovde i MIN u Nisu – da se ukljucimo i u privredne poslove„ – veruje Stevanovic.

On je potom rekao da je ovdasnja gradska skupstina spremna da ulozi veci deo potrazivanja grada prema "Zastavi„. "Zastava„ je, inace, gradu duzna preko 15,6 miliona dinara (oko osam miliona za komunalije i 7,6 miliona dinara za utrosenu vodu).

Govoreci o generalnom utisku sa prekjucerasnjeg sastanka u Skupstini grada izmedju rukovodstva Kragujevca i novog predsednika Upravnog odbora Grupe "Zastava„, Stevanovic je juce istakao da je "prijatno iznenadjen razmisljanjem i nastupom Beka„ koga "ranije nije poznavao„.

– Slusajuci ga kao da sam slusao sebe od pre godinu i po dana. I on je govorio o potrebi izmene sistemskih zakona da bi strani kapital mogao da dodje u "Zastavu„ bez cega "Zastave„ nema. Slozili smo se i oko toga da u trenutku kada se zemlja otvori, u "Zastavi„ nece biti viska radnika. Ali, do tada treba stvoriti uslove radnicima za prezivljavanje. Stekao sam utisak da je on (Beko) veoma vredan covek. Pokazalo se da je to covek koji nudi i zeli saradnju, kaze Stevanovic.

Valja ovom prilikom napomenuti da je, za razliku od gradonacelnika Kragujevca, malo ko ovde gajio ovu vrstu optimizma. Jedan od izrazenijih pesimista u ovom slucaju je i predsednik ovdasnje gradske vlade Borivoje Radic koji se preksinoc u kontakt emisiji Televizije Kragujevac (ucestvovao i graonacelnik Stevanovic) slozio sa tim da je Beko mozda nesto preduzimljiviji od svojih prethodnika na celu "Zastave„. Ali, ni Beko, prema Radicevom misljenju, nece moci nista da uradi u "Zastavi„, pre svega zbog unutrasnje i spoljne blokade domace privrede olicene u prvom slucaju drustvenom svojinom i nakaradnim privrednim sistemom, a u drugom sankcijama medjunarodne zajednice. Otuda ce i Milan Beko, tvrdi celnik kragujevacke gradske vlade, slicno svojim prethodnicima posto je i on covek kojeg je ovde poslala SPS ("ciji program znamo„) biti "dezurni cuvar potonulog privrednog slona„.

Slicno misljenje o "Zastavi„ i Beku imaju i u "Zastavinom„ ogranku UGS "Nezavisnost„ ciji ce celnici danas javno izneti svoje stavove o trenutnoj situaciji u najvecoj domacoj industrijskoj firmi.
Z. Radovanovic

Negativni rekord
Za sedam ovogodisnjih meseci u "Zastavi„ je proizvedeno svega 1.900 automobila, sto je nekada bila trodnevna proizvodnja... Milan Beko planira da u septembru u "Zastavi„ bude proizvedeno 2.000, a do kraja godine 10.000 automobila. Sada smatra da treba praviti realne planove, kaze Veroljub Stevanovic.
Onih 1.900 automobila proizvedenih za sedam meseci, inace, predstavlja najnegativniji "Zastavin„ proizvodni rezultat u poslednjih nekoliko decenija.

Povratak na sadrzaj

FUDBAL: KVALITET I ISKUSTVO PRESUDILI U MECU BAJERN–OBILIC
Petominutna lekcija Bavaraca

Beograd. – Liga sampiona daleko je za aktuelnog prvaka Jugoslavije. Obilic je u prvom kvalifikacionom mecu za ulazak medju 24 najbolja kluba Starog kontinenta ubedljivo porazen od slavnog minhenskog Bajerna (4:0). Cetrnaestostruki sampion Nemacke u mecevima odluke nikome ne prasta, pa su se i beogradski "vitezovi„ preksinoc na Olimpijskom stadionu proveli kao bosi po trnju. Da nesreca po Vracarce bude veca rezultatski debakl stigao je za pet minuta paklene ofanzive Bavaraca.

U okrsaju jugoslovenskog prvaka i nemackog vicesampiona, posle svega vidjenog, presudili su kvalitet i medjunarodno iskustvo. Ekipa u kojoj nastupa cak 17 reprezentativaca iz nekoliko zemalja sveta, koji u nogama imaju po stotinak internacionalnih nastupa, uvek moze da napravi preokret u igri i obezbedi zeljeni rezultat. Domacin je dominirao svih 90 minuta, ali su se strelci raspucali sredinom drugog dela igre. Za samo pet minuta druzina kapitena Lotara Mateusa postigla je tri pogotka i vec tada resila pitanje ukupnog pobednika i ucesnika Lige sampiona.

Novi – stari trener Obilica, iskusni Miloljub Ostojic morao je prizna da je trijumfovao bolji tim i da su izgledi u revansu za dve nedelje na stadionu Partizana samo formalnost. Novinarima je, povodom okrsaja u Minhenu, rekao:

– Bajern je mocna fudbalska masinerija koju malo ko moze da zaustavi. Naletima Bavaraca odolevali smo citav sat, ali smo od 60. do 65. minuta licili na "malu decu„. Trenutak dekoncentracije kostao nas je eliminacije iz najeminentnijeg evropskog klupskog takmicenja. Pokusacemo u revansu da pruzimo veci otpor i zabelezimo mnogo povoljniji rezultat.

Pred blizu 50.000 bucnih navijaca nije bilo lako nasem sampionu. Sa nekoliko povredjenih igraca u sastavu i gotovo nikakvog medjunarodnog iskustva, nista se vise od casnog poraza i nije ocekivalo. Posle prvog poluvremena (0:0) izgledalo je da su "vitezovi„ blizu podviga, ali petominutna lekcija je presudila.

– Kada je domacin uvideo da vrag moze odneti salu u igru je ubacio dvojicu izrazitih napadaca. Nismo imali protivodgovor i doslo je do brzog sloma. Nadam se da ce u Beogradu biti druga pesma. Uveren sam da angazovanom igrom mozemo cak i pobediti interkontinentalnog prvaka. Uostalom mi branimo ugled jugoslovenskog fudbala i necemo dozvoliti bruku – istakao je najbolji pojedinac Obilica "vezista„ Nenad Grozdic.

I pored neuspeha u kvalifikacijama za ulazak u Ligu sampiona, Vracarcima vrata Starog kontinenta nisu zatvorena. Od septembra "vitezovi„ ce igrati u Kupu UEFA, a to je nova prilika za afirmaciju kluba na medjunarodnoj sceni.
M.D.Milenkovic

Povratak na sadrzaj

DIJABETICARI – JEDNA OD NAJUGROZENIJIH KATEGORIJA PACIJENATA NAKON SKIDANJA LEKOVA ICN SA "POZITIVNE„ LISTE
Po drzavnim apotekama nema zamene za ICN-ov insulin

Beograd. – Dijabeticari su, pored srcanih bolesnika, jedna od dve najkriticnije grupe bolesnika koji ce najvise osetiti nedostatak lekova ICN Jugoslavije u drzavnim apotekama. Nekoliko desetina hiljada pacijenata koji imaju secernu bolest i koji su primorani da svakodnevno uzimaju odredjene kolicine insulina, zbog odluke Fonda za zdravstveno osiguranje da lekove jugoslovenskog ICN skine sa pozitivne liste, ostace uskraceni za lekove na koje su navikli. Veliki procenat ove grupe pacijenata cine, na zalost, deca.

Uprava fonda je na "pozitivnu„ listu lekova, umesto insulina ICN, stavila insuline "Hemofarma„. Tako se, umesto ICN-ovog insulina lente SPP na recept moze dobiti "Hemofarmov„ Monotard MC, ili umesto insulina lente HM, "Hemofarmov„ Actrapid MC. Kratka anketa po najpoznatijim beogradskim apotekama pokazuje da ni jedne od ponudjenih paralela koje proizvodi "Hemofarm„, u nasim apotekama – nema! Sta to znaci za dijabeticare, od kojih mnogi ni jedan dan ne mogu da provedu bez insulina, ne treba posebno objasnjavati. Prema informacijama iz jedne od snabdevenijih privatnih apoteka, gde se jos jedino mogu dobiti lekovi ICN, pakovanje insulina lente SPP, kosta 36,40 dinara. Koliko ce ovo pakovanje trajati, zavisi od stepena bolesti, ali u proseku moze da traje petnaest dana.

Osim sto je proizvodila insuline, ICN je imala poseban program za dijabeticare, nudeci im brosure, dnevnike za obolele, cajeve zasladjivace, napitke za osvezenje, uporedo organizujuci projekte edukacije dece dijabeticara, kako bi sto pre i sto lakse naucili vise o svojoj bolesti.

Povratak na sadrzaj

ODLUKA UREDjIVACKOG KOLEGIJUMA NOVINSKE AGENCIJE REPUBLIKE SRPSKE
"Srna„ nastavlja rad do sednice Upravnog odbora

Za Srnine radnike bolne i uvredljive jesu prejake reci ministra Vasica koje neupucene u rad agencije mogu navesti da o Srni razmisljaju kao o politicki nepodobnom i remetilackom faktoru u zivotu u RS, sto svakako ne stoji

Pale, Beta. – Novinska agencija Republike Srpske (RS) Srna odbacila je prekjuce optuzbe ministra informacija RS Rajka Vasica da je tendenciozno izvestavala i prekrajala izjave najvisih funkcionera RS i saopstila da ce nastaviti rad do naredne sednice njenog Upravnog odbora.

U saopstenju prosirenog uredjivackog kolegijuma agencije navodi se da je ta odluka doneta posle konsultacija sa generalnim direktorom i dopisnistvima u zemlji i inostranstvu, a zbog obaveza prema korisnicima i javnosti. Ministar Vasic saopstio je prekjuce da se Srni obustavlja rad zbog "tendencioznih izvestaja, grubih falsifikata i prekrajanja govora najvisih drzavnih rukovodilaca i ocite neizbalansiranosti duzine izvestaja drzavnih i lokalnih politickih lidera„. Uredjivacki kolegijum smatra da su te kvalifikacije "neprimerene„ i da nisu u skladu sa stvarnim mestom i ulogom agenciju u informativnom sistemu RS. "Za Srnine radnike bolne i uvredljive jesu prejake reci ministra Vasica koje neupucene u rad agencije mogu navesti da o Srni razmisljaju kao o politicki nepodobnom i remetilackom faktoru u zivotu u RS, sto svakako ne stoji„, navodi se u saopstenju. U saopstenu se ukazuje na veliki broj domacih i inostranih korisnika servisa Srne i napominje da "do danas niko od njih nije prekinuo ugovor sa Srnom sa takvim obrazlozenjem„. "Uredjivacki kolegijum ocekuje da Upravni odbor agencije sa Stankom Stanicem na celu proveri i analizira novinarski rad drzeci se devize - Srna je agencija RS, a ne bilo koje stranke„, dodaje se u saopstenju prosirenog uredjivackog kolegijuma Srne.

Povratak na sadrzaj

 

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /