Sta citate

Angazovani humanista

Juce Niklas Luhman, danas Pjer Burdije; umrlice su za ljude iste generacije uvek potresne. Sa Burdijeom nestaje jedan od poslednjih velikih sociologa XX veka, za koga granice izmedju disciplina nisu vazile.
Ocigledno je bio etnolog, jos od svojih prvih istrazivanja sudara alzirskog seoskog drustva sa duhom kapitalizma. Ali je njegova neumorna proizvodnja stavljena pod znak sociologije isto koliko i filozofije, ekonomije, drustvenih nauka ili cak - analize jezika, sto su sve discipline u kojima on otvara nove perspektive.
Njegovi kljucni pojmovi, na primer simbolicki kapital, unose kriticki naboj u istoriju u istoj meri kao i u sociologiju. I dao je pojmu habitus, koji je Adorna veoma zanimao, jednu strogu upotrebu.
Koliko je Burdije prevazilazio granice sociologije, toliko nije bio covek akademskog konformizma. Kao i Fuko, pripadao je onim duhovima velikih akademskih ambicija koji bilo kome cine nemogucim da postavi barijeru izmedju politickog angazmana i intelektualnog angazmana. Sto je bio stariji, to mu je akademska atonija obrazovanih bila nepodnosljivija. Delovala mu je kao svojevrsno dezerterstvo u ime aksioloske neutralnosti.
Palio je signalna svetla, preuzimajuci ulogu glasnogovornika otpora neoliberalnoj invaziji. Tako je polarizovao francuski intelektualni svet. Jos uvek se divim izdasnosti tog uma i njegovoj spremnosti da sukobe primi na sebe. Ostajem duboko impresioniran sposobnoscu analiticara i istrazivaca da sa distance posmatra neposredni univerzitetski svet i da se pretvori u humanistu starog kova kada je bacao anatemu napustajuci polozaj posmatraca za stanje pasionirano angazovanog aktera.

Le Monde, 26. januar 2002.

Jirgen Habermas

Sta citate: Pjer Burdije «

» Sta citate: Covek borbe

 


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar