Home Page
Beograd, Godina XIV (2002)  Broj 280 1-15. mart 2002.

 

Oslonac

Izvesno je da je vecina drzavljana Srbije nedavno glasala protiv Milosevica, ali nije sasvim izvesno koji su sve razlozi uticali na takvu odluku. Ona je, verovatno, imala oslonac u izvesnim trajnijim vrednostima, interesima i vizijama, a nije bila plod samo trenutnih osecanja.
Medju razlozima za rusenje Milosevica je, svakako, i zlo koje je mnogima naneo njegov rezim. Verovanje da je zlocin kazniv donekle je pokolebano na pocetku sudjenja, nastojanjima da se on prikaze kao tudja zrtva i zastitnik citavog naroda (cak dobrog dela sveta).

 

Skladiste, 1969.

Dabome, za svaki konkretan zlocin treba da odgovara svaki konkretan pocinilac. Ali, niko nece odgovarati ako se zlocini simetricno potiru. A ako se zlocini ne razjasne i ne sankcionisu, nema pouzdanog oslonca za uspostavljanje normalnog drustva i drzave. Iz krvave kaljuge nema izbavljenja bez koliko-toliko cvrstog oslonca na jasnije i odlucnije izrazene ideje, vrednosti i interese.

N. P.  

Sadrzaj

Svet i mi: Drzava po meri (Bojan al Pinto-Brkic)

Zbivanja: Zivot u zoni neizvesnosti (Dragos Ivanovic), Individualna krivicna odgovornost Slobodana Milosevica (Milan Sahovic)

Dogadjanja: U medjuvremenu (Nastasja Radovic), Unija - spasonosna formula? (Vojislava Vignjevic), Duboko zakopana istina (Gordana Perunovic Fijat), Nadomak Mucnja (Ana Ilic), Zabljacke kreketuse (Jelasin Sinovec), Brzina (Bozidar Mandic), Ratni pobednici i stvaranje mira? (Miroslav Filipovic)

Svakidasnjica: Obecanja, pretnje... (Nada Mijatovic), Proizvodnje nema, pa nema... (Olivera S. Tomic)

Dijalog: Demokratska Jugoslavija u demokratskoj Srbiji i Crnoj Gori (Zivorad Tasic), Pink delendam esse - Pink treba razoriti (Marinko M. Vucinic)

Prevod: Samoosvescivanje i samoostvarenje (Ludvig Vitgenstajn), Odbrana civilizacije (iz: Pjer Burdije, Signalna svetla)

Ogledi: Mediji u Srbiji: sta se (ne) menja (Aleksandar Nenadovic)

Pravosudje: Pocetak sudjenja Milosevicu (Dragan Mihovic), Prebacivanje krivice na gradjane (Zlatoje Martinov)

Preispitivanja: Slobodarenje i robijanje (razgovor sa sociologom Ljiljanom Mijanovic)

Sta citate: Pjer Burdije (Milica Pajevic), Angazovani humanista (Jirgen Habermas), Covek borbe (Thomas Ferenczi), Originalni sociolog (Zak Derida)

Ponovo procitati: Licni i kolektivni moral (iz: Mita Cenic, Ispod zemlje ili moja tamnovanja)

'umor u glavi: Srpskost i ljudskost (Miodrag Stanisavljevic)

 

Arhiva

Yurope on-line communications
© 1996-2002 Republika & Yurope