Dogadjanja

Apokalipsa u nama

Brzina

Brzina je bila dar onih koji nisu zeleli da gledaju ispred sebe. Ispred je bila provalija. Kao da se celokupno covecanstvo usmerilo cilju koji se zvao - Bezdan! Trcali smo... jurili automobilima, avionima, preko informacija, ali nigde nismo mogli da stignemo. Previse smo bili udaljeni od samih sebe. Obradovao sam se kada mi je ugledni knjizevnik rekao: ne pisem na kompjuteru jer ne zelim brzo da zavrsim tekst. Uzivam u njemu, kao i u ljubavi. Umetnost je lepa dok traje.
Brzina je jurila samu sebe.

Na pokretnim stepenicama jedni druge su prestizali samo da bi sto pre stigli na cilj. Svaki milimetar je bio vazan u prestizu. Izgubljeni minut ili sekunda izbacivali su coveka iz trke ka smrti. Kolosek je bio prepun besciljnih ucesnika. Ko nije jurio gubio je projekte, novac i status otimaca vremena. Brzina je najzagadjeniji element ljudskih ambicija. Razvijala je sujetu i postajala simbol trke ka nicemu.

U brzini gubile su se emocije i erotika. Morao sam da biram neravna mesta na autoputu, dok bih "stopirao", jer su vozaci stajali tek kad uspore. U brzini covek je gubio saosecajne elemente. Nisu drugi bili pakao vec nisu uopste ni postojali.

Unistavana su prijateljstva. Ostvarivala se apokalipticna recenica Jovana evandjeliste da ce doci kad vremena biti nece... Jureci za sopstvenim autoportretom covek je pronalazio iskezeno lice i umornu auru. Treperio je i nezadovoljno zujao kao roj pcela na miris belog luka. Sporost je davala sansu, ali to je delovalo reakcionarno. Raspevavao se ubrzani takt diktirane liturgije jednolicnog zivota.
Brzina nije posedovala miris, ukus, ljubaznost...

Zaljubljenoscu u brzinu covek je doziveo najveci pad. Samog sebe nije mogao da dostigne. Mlatarao je rukama, hvatao se za senku koja ga je pretrcavala, ali subjekta nigde nije bilo. Praznina... isprazna praznina... Nastajala su savremena prevozna sredstva, a covek kao da je zaboravio da hoda. Postao je bolesnik brzine.
Sansa je bila da brzina samu sebe unisti.

Bozidar Mandic

 

Dogadjanja: Zabljacke kreketuse «

» Dogadjanja: Ratni pobednici i stvaranje mira?

 


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar