Svakidasnjica

Kragujevac

Proizvodnje nema, pa nema...

Veliki sat na ulazu u glavnu upravnu zgradu "Zastave" dugo vremena vec ne radi. Kazaljke koje stoje simbolicno pokazuju stanje u fabrici u kojoj proizvodne trake mesecima ne rade.
Nekada cuveni "gigant" sa 56 000 radnika, danas muku muci trazeci izlaz iz dugogodisnje krize, a 15 000 radnika i dalje nema posla. Najvece drustvo, nastalo posle transformacije "Zastave", je "Zastava zaposljavanje i obrazovanje" i okuplja 9300 radnika, koji su proglaseni tehnoloskim viskom, a koji su se opredelili da ostanu u fabrici i sacekaju bolja vremena. Procenjujuci da im je "u kuci" najsigurnije, ovi radnici svakog meseca redovno dolaze po svoju "socijalu" koja im ne omogucava ni puko prezivljavanje.
Prema tvrdjenju poslovodstva, u fabrici je uspesno zavrsena "strateska i organizaciona transformacija" ali predstoji i "strateska konsolidacija" koja ce, po oceni poslovodstva i Vlade, trajati znatno duze, a ciji ce uspeh zavisiti od potpisivanja ugovora sa inopartnerom. Kada? To niko u fabrici danas ne moze da kaze.
Svi programi "konsolidacije" i "transformacije" fabrike uradjeni su uz pomoc i podrsku Vlade Srbije, sto dugogodisnji direktori fabrike koriste kao obaveznu postapalicu. Uostalom, isto kao i u ranijem periodu. Republika iz budzeta i dalje delom finansira proizvodnju vozila, mada prema poslednjim najavama to ucesce ce biti sve manje. Znaci, dolazi vreme u kojem ce "Zastava" morati dalje sopstvenim sredstvima.
U svojim izjavama rukovodstvo istice da ce do "konkretnih razgovora sa potencijalnim partnerom doci tokom ove godine", ali upozorava da to ne znaci da ce biti i rezultata, jer posle svih ovih godina i stanja u privredi put do inopartnera nije lak.
I dok se pregovori najavljuju i odlazu, u fabrici trake stoje. Njihovo simbolicno pokretanje, s vremena na vreme, kao da ima za cilj da pokaze da fabrika jos uvek postoji, ali da kao svaki tezak bolesnik opstaje na aparatima. O tome najbolje govori podatak o ostvarenoj proizvodnji u prosloj godini, kada je proizvedeno 8068 vozila, sto predstavlja petnaestodnevnu proizvodnju iz doba najveceg uspona fabrike. Imajuci u vidu kapacitete fabrike i maksimalnu proizvodnju vozila od 220 000, ostvarenu kasnih osamdesetih godina proslog stoleca, moze se slobodno reci da ni ovogodisnji plan od 18 000 vozila nimalo ne ohrabruje.
Na konferenciji za novinare, odrzanoj polovinom februara, poslovodstvo fabrike automobila jasno je uputilo upozorenje da prodaja vozila ide tesko i da se ne moze ocekivati povecanje potraznje za automobilima "zastava" ukoliko se ne obezbede krediti. Do tada 4300 radnika fabrike mnogo vise ce provoditi van fabrike nego u proizvodnji. Ocekujuci zeljno "strateskog partnera", koga uostalom sve manje pominju u fabrici.

Olivera S. Tomic

Svakidasnjica: Obecanja, pretnje... «

» Dijalog: Demokratska Jugoslavija u demokratskoj Srbiji i Crnoj Gori

 


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar