Dogadjanja

U medjuvremenu

Magicna rec "harmonizacija"

"Nema vise Jugoslavije" jedan je od najcescih naslova koji su se pojavljivali u domacoj i stranoj stampi nakon potpisivanja sporazuma o novoj drzavi Srbije i Crne Gore, 14. marta u Beogradu. Sporazum je nacinjen tacno prema zamisli EU, do sredine marta i, sudeci prema ocekivanjima pregovarackih strana, u potpunosti ispunjava jedino ocekivanja ove organizacije dok su svi ostali ugovaraci, s razlogom, ostali manje ili vise nezadovoljni. No, javno su svi za svoje gradjane imali reci utehe i opravdanja, ali ni gradjani nisu pokazivali bas preterano interesovanje za ta "drzavotvorna" pitanja.

Neizvesnost "raspleta"

Dan posle raspleta jugoslovenske krize, kada su se u Barseloni na samitu EU sa svojim evropskim kolegama sastali i nasi zvanicnici predvodjeni Vojislavom Kostunicom i Milom Djukanovicem, pocasceni smo novom aferom koja, pored posledica u domacim politickim vodama, moze imati znacajne efekte na medjunarodni polozaj i pomoc novoj drzavi. Tog dana su mediji saopstili da je uhapsen potpredsednik Vlade Srbije bivsi general Momcilo Perisic zajedno sa jednim americkim diplomatom i jos dva lica, u jednom restoranu na Ibarskoj magistrali. Vest je bila prava "bomba", narocito sto se odmah znalo da je hapsenje izvrsila Vojna bezbednost VJ, a da sem njih niko od zvanicnika nije imao pojma sta se desava.
No, zaista nije lako raspetljati ovo klupko intriga, zavera pa i zlocina (setite se afere Gavrilovic), tako da izmedju gledanja emisija vesti i latinoamerickih sapunskih serija sve manje ima razlike. Ipak, bez obzira na slicnost dramaturske dinamike i opskurnost dramskih zapleta, ova nasa "sapunica" opasna je po bezbednost zemlje i gradjana.

Srpski rulet

Sa priblizavanjem 31. marta podgreva se atmosfera u javnosti u vezi sa predstojecom odlukom americkog Kongresa i eventualnim izrucivanjem optuzenih za ratne zlocine. Amerikanci su nedavno podsetili ovdasnje lidere da oni ocekuju ispunjavanje tri zahteva koje SAD postavljaju SRJ i njenim vlastima. U medjuvremenu se pokazalo da je svaki dogovor o donosenju saveznih propisa za regulisanje saradnje sa Hagom, u stvari, nemoguc i da teret odluka u vezi sa ovim pitanjima opet pada na Srbiju.
Na izvestan nacin to se videlo i prilikom obelezavanja 24. marta, dana kada je pocelo bombardovanje NATO. Vecina funkcionera (na celu sa predsednikom Kostunicom), preferirala je blizinu crkvenih velikodostojnika (cak i general Pavkovic), bilo je malo osvrtanja na ulogu tadasnjeg rezima u izazivanju stradanja gradjana, a bas niko nije spomenuo (nije hteo ili nije smeo da spomene) stradanja Albanaca na Kosovu o kojima se upravo raspravlja na sudjenju Milosevicu.

Vestina kanalisanja nezadovoljstva

Iako ni srpskoj vladi i premijeru Djindjicu sve ne ide po planu (neposredno pre afere Perisic nagadjalo se o ostavci Djindjicevog ministra policije Dusana Mihajlovica), on i njegovi ministri nastavljaju kampanju "Srbija na dobrom putu", jedan od najboljih (pa makar i propagandnih) poteza srpske vlade i uopste DOS-ovske vladavine. Izgleda da su poceli da bivaju vidljivi i prvi efekti politike ekonomskih i zakonodavnih reformi ali i stabilizacije "drzavnih" prilika, pa je potpisan i novi finansijski sporazum sa MMF-om tezak 800 miliona dolara. Ovaj sporazum je, kako je rekao guverner Dinkic, ne samo vazan zbog priliva novca vec i zbog toga sto stranim investitorima pokazuje da se ovde vodi zdrava ekonomska politika. Potpisivanje ovog sporazuma povuci ce i realizovanje odluka Pariskog kluba u vezi sa otpisom dugova sto je predvidjeno proslogodisnjim sporazumom sa Pariskim klubom poverilaca.
Sve ovo do sada ima malog efekta na glavne pokazatelje ekonomskog napretka, rast proizvodnje i porast standarda gradjana.
Hoce li nam gubitak imena "Jugoslavija" pomoci da, posle novih saveznih izbora, pokrenemo napred ova drzavna kola na dva tocka ili ce nova situacija jos vise otezati realni napredak i Srbije i Crne Gore najbolje je da sto pre vidimo.

Nastasja Radovic

Zbivanja: Sporazum o principima odnosa Srbije i Crne Gore

Dogadjanja: Vlada pada, sta sledi dalje?

 


1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar