Dogadjanja

Previranja na crnogorskoj politickoj sceni

Vlada pada, sta sledi dalje?

Gotovo je izvesno da ce Vujanovicev kabinet pasti buduci da su se koalicioni partneri vladajuce DPS, socijaldemokrate i liberali, vec izjasnili protiv Sporazuma, a da li ce kriza vlade dovesti i do vanrednih parlamentarnih izbora ostaje da se vidi

Koliko su tacne prognoze nekih analiticara da je crnogorski predsednik Milo Djukanovic najvise profitirao Sporazumom o preuredjenju srpsko-crnogorske zajednice koji je zajedno sa jugoslovenskim predsednikom Vojislavom Kostunicom potpisao sredinom marta u Barseloni na zadovoljstvo zvanicnika EU, posebno medijatora dugotrajnih i mukotrpnih pregovora Havijera Solane, tek ce pokazati dogadjaji koji slede. Nakon prvobitnih zustrih reagovanja iz redova koalicionih partnera vladajuce DPS, socijaldemokrata i liberala, koji su Sporazum okarakterisali maltene kao izdaju independistickog bloka zbog odlaganja referenduma za tri godine (umesto u maju, kako je glasilo predizborno Djukanovicevo obecanje), gotovo je izvesno da kabinet Filipa Vujanovica ne moze opstati. Politicka kriza je i formalno otvorena posto su ministri iz Socijaldemokratske partije u vladi glasali protiv Sporazuma, te posto su se i liberali izjasnili da joj iz istih razloga nece pruziti podrsku u parlamentu. Iako je, usvajajuci Sporazum, vlada podvukla da on predstavlja "izraz politicke realnosti" te da "znacajno afirmise politiku obnove crnogorske drzavnosti, dostignuti nivo reformi i ubrzava medjunarodnu integraciju Crne Gore".
Drugi politicki blok, Koalicija za Jugoslaviju - Socijalisticka narodna partija (SNP), Narodna stranka (NS) i Srpska narodna stranka (SNP) - trijumfalno je docekala Sporazum. Uprkos cinjenici da u njemu nije ostalo ni ime bivse drzave koje formalno nosi racunajuci s tim da, ukoliko dodje do prevremenih parlamentarnih izbora, pored lokalnih koji redovno slede kroz dva meseca i predsednickih krajem godine, to sto je "potucena separatisticka politika" bude glavni adut u pridobijanju naklonosti birackog tela. Njihovi oponenti pak tvrde da ce SNP, NS i SNS konacno morati da vrate "silne ministre iz Beograda bez ministarstava i ovlascenja" te da Sporazum i vredi, ako nista drugo, a ono zato sto upravo slabi antireformske snage u Crnoj Gori.
Procenjuje se da ce uticaj pomenute koalicije biti smanjen i mogucnoscu da crnogorska skupstina "delegira" svoje predstavnike u novi parlament buduce drzave, cime se zapravo izbegavaju ne samo republicki nego i savezni izbori, ali i drugi zahtevi Koalicije za Jugoslaviju od kojih je svakako najvaznija promena republickog Ustava.
No prevremeni parlamentarni izbori u Crnoj Gori su svakako jedno od tri moguca resenja za tamosnju politicku krizu, ukoliko se ne postigne novi dogovor unutar procrnogorskog bloka, izmedju vladajuce Demokratske partije socijalista (DPS), socijaldemokrata (SDP) i liberala (LS CG), o cemu vec ima nagovestaja.

Vojislava Vignjevic


Dogadjanja: U medjuvremenu

Dogadjanja: Na slepom koloseku

 


1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar