Dogadjanja

Potmuli bat provincije

Leskovac, grad koji se toliko mucio da se oslobodi okova bivseg rezima mozda ce opet potpasti pod vlast SPS-a i JUL-a. Za takav preokret najzasluzniji je DSS koji je dva dana uoci dopunskih izbora 19. maja lokalnom clanstvu naredio da napusti koaliciju sa DOS-om i na izbore izadje samostalno. Rezultati izbora bili su sledeci: 4 mandata osvojio je DOS, 3 SPS i 2 Narodna demokratska stranka Slobodana Vuksanovica.
Lokalni DSS insistira da se na izbore izadje zajedno procenivsi da kombinacija DOS donosi pobedu. Medjutim, posle boravka Dragana Marsicanina u Leskovcu DSS napusta koaliciju a sa njim i Nova Srbija koja je, kako navodi lokalna stampa, bila izlozena "uslovljavanjima". Jedan clan DSS-a, razocaran zbog razvoja dogadjaja, napustio je svoju stranku i presao u DS, ocenivsi da vrh DSS-a nije pokazao ni najmanje razumevanja za lokalnu samoupravu.
CESID-ovi nalazi pokazuju da bi DOS pobedio na svih devet birackih mesta da nije doslo do odvajanja koje je zbunilo birace. DSS koji o sebi govori kao o najvecoj stranci, na pojedinim mestima nije dobio vise od 7 glasova. Procentualno, najvise glasova dobio je DOS - 25,80%, SPS 23, DSS 13, NDS 11% glasova. Najvise su podbacili SPO sa 10 i SRS sa 4,5% glasova. Skupstina Leskovac bila je godinu dana u blokadi zbog izjednacenog odnosa izmedju tehnicke koalicije DOS-SPO i opozicionog bloka SPS-JUL. Posle dopunskih izbora DOS moze izgubiti vlast jer NDS najavljuje da ce stupiti u koaliciju sa SPS-om. Socijalisti su dobar rejting proslavili ne samo burno, nego i nasilnicki. Upali su u opstinu i pretili clanovima izborne komisije, osokoljeni pobedom koju su im i ovoga puta donela seoska naselja.
Nasilje polako osvaja srpsku provinciju od severa do juga ili obratno. Nedavno je u Novom Sadu posle gostovanja na TV pretucen predsednik opstine Bac Tomislav Bogunovic. Izjavio je da iza napada stoji "siva eminencija SPS-a u Bacu", koja je narucila napad, i "politicki protivnici iz SPS-a", koji su napad izveli. Bogunovic je izjavio da je njegovoj porodici vise puta telefonom preceno smrcu. Policija je stigla tek pola sata posle incidenta, mada se sve zbivalo u centru grada.
A u selu koje nosi idilican naziv Backo Dobro Polje mestani su necijom volsebnom rukom podeljeni na dobre i lose. Los deo sela u kojem je pobedio DOS bio je bez vode nedelju dana posto je neko zavrnuo ventile u 13 sahtova. Ovaj dogadjaj upucuje na politicku pozadinu, rekao je predsednik opstine Vrbas Miodrag Jovicic. Osim rata za vodu u selu se vodi i rat za kontejnere. Jednog jutra novopostavljeni kontejneri osvanuli su prefarbani u crveno sa natpisom "SPS" umesto dotadasnjeg miroljubivog "ostanimo cisti". Sta reci o Cacku u kojem se, posle nastupa predsednika opstine Velimira Ilica, Gradjanski parlament javno zapitao da li Cacku preti ogradjivanje bodljikavom zicom, sto je svojevremeno najavljivala Gorica Gajevic, gnevna na grad koji je postao poznat po otporu ratu i mrznji. Zasad mrznje ima koliko hocete, samo otpora malo ili nimalo.

Olivija Rusovac

Dogadjanja: Trikovi iz stare torbe «

» Dogadjanja: Celnik

 


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar