Home Page
Beograd, Godina XIV (2002)  Broj 286-287 1-30. jun 2002.

 

 

Partnerstvo

O partnerstvu u novije vreme najvise govore sindikalisti. Zahtevaju ravnopravno ucesce s drzavom i poslodavcima u resavanju problema preobrazaja privrede i drustva.
Prisetimo se, u Titovo vreme, uz zlocudne etikete "neprijateljstvo" i "izdajstvo" bilo je i "partnerstvo", za sta su bili napadani kriticari vlasti koji bi da vode dijalog sa vlascu ili, jos opakije, da ucestvuju u vlasti. Pod Milosevicem je praktikovano partnerstvo u raznim oblicima, cak i sa strankama (ND, SPO, SRS) s kojima su SPS i JUL bili cesto u zestokim verbalnim sukobima, i sa paradrzavnim formacijama i mafijom, ali nikako sa nacelnom opozicijom.

 

Jutro

Preokret 2000. godine najavio je mogucnost novog - principijelnog - partnerstva, ne samo protiv starog rezima nego i za uspostavljanje novog, demokratskog poretka. Za takvo partnerstvo se trenutno, zaista, najvise zalazu sindikalisti, ali nemaju dovoljno snage da ga ostvare. Bitno je pitanje da li ce se novo poimanje partnerstva ostvariti ili ce opstajati dosadasnji oblici partnerstva za dalje razaranje drustva i drzave, kojem su skloni i pojedini delovi nove vlasti.
Dabome, vazno je i na kojim interesima, idejama, nacelima i pravilima igre pocivaju odnosi unutar i izmedju partnera.

N. P.

 

Sadrzaj

Svet i mi: O drzavi i terorizmu (Bojan Al Pinto-Brkic)

Zbivanja: Povratak porazenih (Mirko Tepavac), Stalni Medjunarodni krivicni sud (Milan Sahovic)

Dogadjanja: U medjuvremenu (Nastasja Radovic), Komunista u nedicevskom mundiru (Vasilije Popovic), Kredit MMF Jugoslaviji (Ljubisa Sekulic), Poziv iz Rima - trenutak nade (Mirko Djordjevic), Nepotrebno oklevanje (Miroslav Hadzic), Trikovi iz stare torbe (Dragos Ivanovic), Potmuli bat provincije (Olivija Rusovac), Celnik (Olga Zirojevic), Ziva »mrtva ruka« (Dragan Miskovic), Prevaga vladajuceg bloka (Vojislava Vignjevic), Decenije za standardizaciju romskog jezika (O. R.), Medicina - bolesnik na umoru (Nada Mijatovic), Pepeljara (Bozidar Mandic)

Mediji: Iskustvo lustracije (Gordana Perunovic Fijat), Kriza i izneverena ocekivanja (Lidija Jovetic)

Svakidasnjica: Izbegavanje istine o zlocinu (Tatjana Jovanovic)

Prevod: Pravo gradjanstva ili aparthejd? (Etjen Balibar)

Ogledi: DOS - otvaranje traumaticnog kruga? (Dubravka Stojanovic)

Pravosudje: Test za pravnu drzavu (Zlatoje Martinov), Zagusena iskra plemenitosti (Dusan Mojsiin), Cetnicke orgije (Ana Ilic)

Preispitivanja: Nerasvetljena smrt sindikaliste (Jelka Kljajic Imsirovic)

Dijalog: Razmisljanja jednog obucara

Sta citate: Citajuci Luisa (Ivan Ninic), Iskustva ratne tranzicije (M. Dj.), Studentski bunt - akt komunikacije sui generis (Z. M.), Galerija ikona Svetlane Slapsak (Vera i Ljubisa Vujosevic), Secanje na Izeta Sarajlica (O.R.)

Hronika: Dragi citaoci, Izvan horskog »ogradjivanja« (Nebojsa Popov), Pretplata i prodaja

'umor u glavi: Besomucje (Miodrag Stanisavljevic)

 

Arhiva

Yurope on-line communications
© 1996-2002 Republika & Yurope