Dogadjanja

Ziva »mrtva ruka«

Skoro je obavljen izbor sest potpredsednika Socijalisticke partije Srbije. Milosevicev predlog o broju potpredsednika je prosao ali su njegovi kandidati ipak dobili najmanje glasova. To govori da oni koji vode partiju iz Glavnog odbora zrelo promisljaju trenutak i cekaju da vide na koju stranu vetar duva. Da li ce proci njihova namera da svale svu krivicu za zlocin i pljacku na utamnicenog vodju ili ce secivo haskih istrazitelja zaci dublje u tkivo politickog kriminala u Srbiji? Oni vrlo dobro znaju da bavljenje Haga lancem zlocina ne moze ici u nedogled i polako se spremaju da nastave pljacku tako sto ce novac koji su davno plasirali u profitabilne poslove postati legalan. Ali za obezbedjenje te legalnosti neophodna su dobra mesta u partiji koja oni na svaki nacin zele da ocuvaju. A to se, s jedne strane, postize hvaljenjem nepogresivog vodje koji upravlja Partijom iz zatvorske celije i prkosi nepravednom i pristrasnom Zapadu i trosenjem populisticke matrice koja jos uvek pali politicke strasti ovog naroda.
Upravljanje Partijom iz zatvorske celije kao konspirativni ideal protokomunizma koji moze da podstakne izvestan broj zanesenjaka i budala za njih nema veliku marketinsku tezinu. Isto tako i dreka oko nepravedno kaznjenog naroda i na prevaru uhvacenog Vodje, ma kako bila vazna, ima samo privremen, kratkorocan znacaj. Oni su, istina, uvek bili najbolji u ovoj vrsti manipulacije (cuveni rad sa masama) ali sada postoji citav roj naci-partija koje pokrivaju taj teren tako da plen koji odlazi na vise delova i nije tako obilan kao nekad.
Tako da izbor sest potpredsednika govori o prelaznom stanju i o odnosu snaga u aparatu - tvrde struje koja ne moze previse da bira i kojoj nije vazna cena isterivanja ideoloskog ludila i novih snaga koje stite steceni kapital.
Uz sve to cuju se reci Marije Milosevic koja u izjavi za podgoricke novine izliva bes na nove lidere, "skotovi socijalisti izdali su mog tatu, mahali su njegovim slikama a radili mu o glavi".

Dragan Miskovic

Dogadjanja: Celnik «

» Dogadjanja: Prevaga vladajuceg bloka

 


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar