Dogadjanja

Decenije za standardizaciju romskog jezika

Svetski savez Roma odrzao je sastanak u Beogradu 17. i 18. maja. Marsel Kurtiade, komesar za jezik i jezicka prava i profesor romskog jezika na Univerzitetu u Parizu, izneo je za Republiku detalje u vezi sa standardizacijom romskog jezika, problemima obrazovanja Roma i poglede na rasizam cija su meta Romi. Kurtiade se u razgovoru za nas list koristio srpskim jezikom koji je, kako kaze, naucio u Borci gde je radio.
Na standardizaciji romskog jezika radi se tri decenije, a u grupi za standardizaciju nalaze se strucnjaci za romski jezik iz raznih zemalja, pored ostalih i Rajko Djuric, Rom koji potice iz Beograda. Specificnost romskog jezika je njegova fleksibilnost, odnosno to sto uvazava i ravnopravno tretira sve dijalekte. Sakupljene su zajednicke reci i istrazene zaboravljene. Postoji 5000 izvornih reci, a njima se dodaju evropeizmi. Kurtiade konstatuje da je obrazovanje Roma lose. Potrebni su nam kadrovi za romski jezik i kulturu i ocekujemo da vlade pocnu da izdvajaju novac za stipendiranje studenata, kaze Kurtiade napominjuci da takav gest ocekuje i od jugoslovenske vlade. Uprkos velikim teskocama stvari se menjaju. Postoji katedra za romski jezik na Univerzitetu u Parizu, odnedavno i sekcija za romski u Trstu, lektorat u Bukurestu.
Trenutno se diskutuje o Statutu romske nacije bez kompaktne teritorije i on ce biti predstavljen Evropskoj uniji. Kurtiade smatra da je u ovom slucaju rec o maloj revoluciji koja ce uticati na ustaljeni pojam nacije koja se sada vezuje za teritoriju. On veruje da ce projekat imati uspeha i racuna na politicku kulturu i dostignuti civilizacijski nivo Evrope. Za Kurtiadea rasizam u cistom obliku ne postoji. Njegovi najpodmukliji oblici su korupcija, paternalizam, demagogija. Kada se kaze "Romi su uzeli sudbinu u svoje ruke" to najcesce znaci da su lideri preuzeli sudbinu svog dzepa na racun romskog naroda.
Kurtiade se protivi izdvajanju romske dece u posebna zabavista, kao sto je i protiv etnickih autonomija za Rome. On tvrdi da je etnicka autonomija u Madjarskoj Romima donela vise stete nego koristi. Etnicka dimenzija je samo jedna covekova dimenzija, zakljucuje Marsel Kurtiade.

O. R.

Dogadjanja: Prevaga vladajuceg bloka «

» Dogadjanja: Medicina - bolesnik na umoru

 


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar