Dogadjanja

FIA i mafija

Kao u nekakvom trileru, posle prijema u hotelu "Moskva" gde je potpisan ugovor izmedju UNMIK-a i multinacionalne kompanije Japan Tobacco International (proizvodjaca popularnih cigareta marke "Monte Karlo") o saradnji u borbi protiv sverca cigareta, na uglu ulica Balkanske i Narodnog fronta policijska vozila preprecila su put automobilu jedne od zvanica na prijemu, g. Vukasina Minica i njegovih telohranitelja; policajci su izvrsili pretres i nasli nekoliko revolvera, neke bez urednih papira. Odmah su Minica odveli u zatvor.
U pritvoru je zadrzan 20 dana, za prekrsaj koji se ovde smatra beznacajnim; pusten je uz kauciju od 250 hiljada evra.
Njegov advokat je izjavio da se nada fer sudjenju.
Sudjenju za sta?
U kakvo li je to osinje gnezdo taknuo Minic?
Londonski Tajms (14. 08. 2002) pise da je Minic bio "trun u oku beogradskog establismenta" i da je uhapsen posto je istrazivao veze izmedju mafije, politickih partija i tajne policije.
U beogradskoj stampi o Vukasinu Minicu bilo je vise kontradiktornih napisa. Prednjacili su listovi Blic njuz i Nedeljni telegraf (izmedju ova dva lista razvila se, oko ove teme, zucna polemika i dva glavna urednika razmenila su ostre reci).
Za Vukasina Minica prvi put smo culi kada je objavljeno da je Narodna banka Jugoslavije angazovala, na preporuku britanske vlade, firmu FIA (Forensic Investigative Associates) i platila joj sto hiljada funti da sprovede istragu o milijardama dolara koje je Slobodan Milosevic "prisvojio" i sklonio iz zemlje. Vukasin Minic bio je covek koji je u ime te firme vodio istragu u Beogradu.
U stvari, ova svota pokrivala je samo prvu fazu, za kojom je trebalo da sledi druga, koja bi trajala duze i kostala mnogo vise. Medjutim, iako ova agencija ima iskustva u tim stvarima (locirala je, na primer, pare Causeskua), ugovor nije produzen. Dok je u nekim medijima pisalo da je NBJ nezadovoljna rezultatima (izvestaj je, prema njoj, bio pun "opstih mesta", NT), Minic je izjavio da u stvari jugoslovenska vlada nije zainteresovana da se pare pronadju (Blic njuz).
Za Vukasina Minica smo drugi put culi kada je odrzana, uz prilicnu pompu, promocija organizacije "Blago" sa ciljem da se vrednosti koje je Milosevic odneo iz zemlje pronadju i vrate. Naime, Minic je tokom istrage o novcu dosao do saznanja da je Milosevic, preko trgovaca iz Libana, prodavao predmete iz nacionalne bastine, zlato, dragocenosti i umetnine. Prema Blic njuzu, ovu potragu finansirala je FIA.
Kako navodi londonski Tajms, Minic je posle te istrage elektronskom postom dobio anonimnu poruku. Glasila je: "Odustani".
Za Vukasina Minica smo treci put culi kada je uhapsen. U tom trenutku njegov klijent je bio Japan Tobacco, treci proizvodjac duvana u svetu. U Jugoslaviji je uredno registrovana firma JTI d. o. o., koja nema nikakve veze sa multinacionalnom, ali koja uspesno pravi i prodaje falsifikovane cigarete "Monte Karlo", proizvedene i prokrijumcarene iz Grcke. Minic je u intervjuu beogradskoj stampi (Blic njuz) optuzio srpske vlasti da su umesane u sverc cigareta, da nikada nisu ni pokusale da stanu na put duvanskoj mafiji, stavise, da su sva nerasvetljena ubistva u vezi s tim.
O svemu ovome pocela je da pise i inostrana stampa, dajuci sire i dublje konotacije.
Na primer, moskovska Izvestija (5. 07. 2002) pise o "jos jednom politickom skandalu u Srbiji" - o aktivnostima britanske agencije FIA koja se, umesto da istrazuje gde je kapital iznet iz zemlje, bavila maltene spijunazom, skupljajuci kompromitujuce materijale o rukovodstvu drzave i radila u interesu velike duvanske kompanije JTI. "Skandal oko rada FIA u Srbiji raste, sto nije ni cudo: kada mafija, u ovom slucaju duvanska, pokusava da smeni vladu, to je vec suvise ozbiljna stvar", zakljucuje moskovski dnevnik.
Isto to, samo malo drugacije, kaze i moskovski Komersant (19. 08. 2002) koji ima zanimljivu hipotezu oko duvanske mafije i predstojecih predsednickih izbora: "Na Kostunicu danas 'tipuju' mnogi iz srpske oligarhije", tvrdi Komersant, "koji su svoje bogatstvo stekli za vreme vladavine Slobodana Milosevica. U prvom redu, to su 'kraljevi' crnog trzista duvana, koji vaze za najimucnije i najuticajnije ljude u Srbiji".
Prema navodima podgorickog lista Publika, Miniceve veze u Beogradu bili su, izmedju ostalih, i ljudi iz kabineta predsednika Kostunice.
Povodom optuzbi da je Minic, istrazujuci puteve novca, u stvari radio za interese firme Japan Tobacco, predsednik FIA lord Armstrong obratio se predsedniku Kostunici (Beta, 12. 07. 2002). U pismu, koje pobija sve navode, izmedju ostalog stoji: "Mi verujemo da ce Vasa ekselencija, isto kao i mi, snazno osuditi sve pokusaje podmicivanja i zaplasivanja koji navode ljude da odustanu od istrage" (kopije su upucene i Zoranu Djindjicu, Mladjanu Dinkicu, ambasadama velikih sila i medijima u Srbiji).
"Snazna osuda" je ipak izostala, uz kauciju od 250 hiljada evra od naseg nezavisnog sudstva. Triler se nastavlja.

V. R.

Dogadjanja: Rugby u gradu Cara Lazara «

» Dogadjanja: Ko jos veruje reklami


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar