Dijalog

Serija razgovora

Motivi za rad i zaradu

Sta kazu majstori

O tome da li je "nas covek" sklon radu i zaradjivanju postoje razna nagadjanja, i "za" i "protiv". Primetne su i predrasude, prema kojima smo ili veoma vredni ili izrazito lenji, da smo veoma snalazljivi ili sasvim neprilagodljivi, i to kao citav narod. I o majstorima, takodje, ima nagadjanja i predrasuda, od slogana "majstori su prvi ljudi" do gledista da je njihovo "vreme proslo".
Umesto nagadjanja i mimo raznih predrasuda, zelimo da ispitamo cinjenice i argumente o realnoj motivaciji za rad i zaradjivanje od rada. A da bi to ispitivanje bilo sto konkretnije, valja izabrati konkretno preduzece u konkretnim uslovima. Za pocetak, izabrali smo "Lolu" u Zelezniku, a potom bismo ispitivanje nastavili u drugim preduzecima.

Kao polazna osnova za razgovor uzet je izvestaj o realizaciji projekta revitalizacije preduzeca, objavljen u fabrickom listu, s tim da je njegov sadrzaj podlozan kritickom razmatranju.
Razgovor zapocinjemo s majstorima iz proizvodnih pogona. Pretpostavljamo da se majstorstvo i autoritet majstora najbolje potvrdjuju u rezultatima rada, zaradi i ugledu. U razgovoru bismo potrazili odgovore na sledeca pitanja:
1. Sta na samom radnom mestu podstice motivaciju za rad i zaradu, a sta je ogranicava ili sputava?
2. Kako na motivaciju za rad i zaradu utice porodica, bliza i sira okolina?
3. Koji vrednosni sistemi podsticu a koji sputavaju motivaciju za rad i zaradu?
4. Da li je u individualnu motivaciju za rad i zaradu uracunat i opstanak i razvoj preduzeca?
5. Kako stoje stvari u drugim preduzecima, u zemlji i svetu, nekada i sada?
6. Kakve bi promene u preduzecu i drustvu bile pozeljne da se vise afirmise motivacija za rad i zaradu, opstanak i razvoj preduzeca, privrede i drustva?

Odgovore na ista i slicna pitanja potrazili bismo i u razgovorima s majstorima koji su nasli zaposlenje u drugim firmama, zatim s inzenjerima i menadzerima, te sindikalnim aktivistima. Svaki razgovor bio bi objavljen u Republici i fabrickom listu, a potom bi bio organizovan "okrugli sto" svih ucesnika u razgovorima, na kojem bi se verifikovala "dijagnoza" realnog stanja i razmotrile mogucnosti konkretnih promena na radnom mestu, u preduzecu, drustvu i drzavi.
Prvi razgovor bice odrzan u »Loli«, u petak, 20. septembra, s pocetkom u 15 casova.

N. P.

Dijalog: Globalizacija i nacija «

» Polemika: Srpska kultura sa Nanzenovim pasosem


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar