Dogadjanja

Cuda i spasioci

U Kremnama je, krajem jula, kako pise u Zoni sumraka (20. avgust), pred oko 300 zvanica odrzan "parastos proroku Milosu Tarabicu". Usred obreda, docarano je na istom mestu, "crni i teski oblaci se razmaknuse i snop sunceve svetlosti pade prvo na grob proroka Milosa, zatim na novi spomenik, a potom i na sve prisutne" medju kojima krene sapat: "Cudo, cudo! Sve je ovo blagosloveno i od Boga dato, cudo pravo!" Neposredno nakon obreda, na svecanom rucku, Dragan Pjevic, predsednik Mesne kancelarije, "urucio je njegovom kraljevskom visocanstvu knezu Dusanu Karadjordjevicu tajanstveni kremanski kamen i to isto onako, kao sto je kamen urucio i sadasnjem predsedniku Jugoslavije Vojislavu Kostunici 12. septembra 2000. godine".
I, kao da nije dovoljno "svedocenje o cudu" i ranijem spasiocu, u istom listu objavljeno je i sire tumacenje cuda, s pretenzijom da se ono i naucno utemelji, pa je objavljen i opsirniji intervju, kako je istaknuto u nadnaslovu rubrike "Senzacionalno", s naucnikom profesorom doktorom Todorom Jovanovicem koji "prenosi posthumne poruke velikog kremanskog proroka Milosa Tarabica", a pod naslovom "Balkan ponovo pred potresima, Makedonija i Crna Gora u opasnosti, Srbija i Bosna se ujedinjuju". Kada se ove "poruke" malo pazljivije procitaju namece se utisak o reciklazi vec poznate ideologije i projekata "Velike Srbije" kao "spasonosnog resenja" usred neprekidnog meteza, kao da iz prethodnih i ovog potonjeg bas niko nista nije shvatio, razumeo, naucio.
Ostavljajuci po strani inace umesna pitanja o vitalnosti paganskih obreda i o njihovoj "tranziciji" kroz crkvu i laicko, sujeverno, javno mnenje, izvesna je politicka usmerenost ciklicnog ponavljanja prica o cudesima i spasiocima. I to ne samo u liku Gospe, na katolickim svetilistima (Fatima, Lurd i Medjugorje), nego i u liku spasioca "na belom konju i plavih ociju", kako je svojevremeno u brojnim izdanjima "Kremanskog prorocanstva" asocirano na Tita, tako i na nove spasioce, poput Kostunice, do spasilaca "plave krvi", iz ove ili one grane dinastije. A za to ce se uvek naci proroci, mrtvi ili zivi, kao i tumaci i dopisivaci prorocanstava.

Ana Ilic

Dogadjanja: Malo novog, mnogo starog «

» Dogadjanja: O politicarima i ekspertima


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar