Dogadjanja

O politicarima i ekspertima

Koalicija DOS raslojava se, pored programsko-politickih neslaganja, i na relaciji eksperti-politicari

Miroljub Labus, predsednicki kandidat na izborima za predsednika Srbije, zvanicno je kandidat grupe od 17 uglednih gradjana. Kao takav kandidat zatrazio je podrsku od G17+ i DOS-a. Objasnio je da ne zeli da bude partijski predsednik drzave nego predsednik svih gradjana. U prvom trenutku spominjao je kao "bazu" G17+, na najavi kandidature, pocetkom avgusta, pojavio se u drustvu vodecih ljudi G17+. Clanovi G17+ nalaze se u republickoj i saveznoj vladi, znacajnim institucijama (banke, sudovi, ministarstva, ambasade), clanovi su Krunskog saveta. Sta je DOS znamo, ali sta je G17+? NGO, vlast, lobisticka organizacija, ekspertska mreza, potencijalna politicka stranka? U svakom slucaju, neki politicari iz DOS-a se ljute. Neki od njih smatraju da su tzv. eksperti pokupili kajmak uspeha u prvih 500 dana vlade, prisvajajuci sve uspehe sebi, dok su politicari, koji su stvarno doveli do promena, ostali u drugom planu i povrh toga ostali ukaljani aferama i skandalima. Povrh toga, ostro saopstenje DSS grupu eksperata uvodi u centar politickih borbi, zajedno sa ostatkom DOS-a, nazivajuci ih sve zajedno - i DOS i eksperte - dosovsko-ekspertskom oligarhijom. Dragoljub Micunovic je izjavio da je podrska DOS-a Miroljubu Labusu, nezavisnom kandidatu i ekspertu, bruka za politicke stranke DOS-a. Sam Labus je na predizbornoj turneji po Srbiji, u Nisu, sukob jos vise zaostrio izjavom: Pokazacemo politicarima da je najbitnije pitanje ove zemlje plate, a ne njihove medjusobne svadje.
Tako je na javnoj i politickoj sceni Srbije buknuo sukob politicara i eksperata, i ostatak DOS-a se naknadno raslojio po jos jednom savu.
Demokratska stranka i predsednik vlade Djindjic stali su iza Labusa sa jos 11 stranaka DOS-a. Koalicija DAN (Micunovic, Covic, Mihajlovic) se uzdrzala. Smatraju da su politicke stranke nosioci i reprezenti politicke volje gradjana i da iza buduceg predsednika Srbije mora postojati jasna politicka infrastruktura i politicki koncept, a ne difuzne grupe gradjana i organizacije sa nejasnim identitetom u svakom smislu. Medjutim, ankete i rejting liste popularnosti javnih licnosti pokazuju da je u politickom miljeu Srbije bolje biti ekspert nego politicar. Gradjani malo veruju politicarima i politickim strankama. U stvari, sta je to i kakva je profesija ekspert? Sudeci po opstim i povrsnim uverenjima u javnosti, ekspert je pre svega strucnjak, po obrazovanju (najcesce) ekonomist, sa uglednom biografijom, energican, onaj koji govori istinu, kvalifikovan da na najbolji nacin i brzo resava probleme. Ekonomija je za eksperte prioritet. Ekonomija resava sve druge probleme. Politicari su mistifikatori, demagozi, prevrtljivi, opsednuti vlascu i ideoloskim i drugim fiksacijama, sujetni, nekompetentni, itd.
Medjutim, ne moze se biti samo ekspert u politici. Biti u politici a biti i izvan nje. Traziti istovremeno podrsku politicara a javno biti na njih gadljiv. Politika se ne moze svesti na ekonomiju i ekonomski inzenjering. Ideja Labusove predsednicke kampanje da se gradjanima Srbije ponudi novi tip eksperta-politicara i ruzenjem politicara od njih distancira ne bi li DOS-ovski negativni utisak u javnosti, "isti ste kao i oni" (svadje, afere, partijski interesi), ostao izvan kampanje a na stetu profesije politicar i uopste politike, toboznjom zamenom politicara ekspertima - umesto jasne i dosledne rehabilitacije politike, istinskim demokratskim delovanjem - moze da bude jalov posao koji ce i nadalje odlagati sustinsku rekonstrukciju drustvenih i drzavnih struktura u Srbiji.

Dragan Jovanov

Dogadjanja: Cuda i spasioci

Dogadjanja: Cutanje ili zaborav


1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar