Dogadjanja

Cutanje ili zaborav

Proslo je dve godine a da vlast u Srbiji nije nista, bar zvanicno, preduzela u cilju otkrivanja i kaznjavanja narucioca otmice-nestanka Ivana Stambolica. Povodom druge godisnjice "nestanka" Ivana Stambolica Latinka Perovic osnovano tvrdi da je "zid cutanja i visi i deblji" i opominje: "Za promenu zlocinackog miljea potrebna je cvrsta politicka volja da se svaki pojedinacni zlocin rasvetli" (Blic, 18. 08. 2002).
Zagonetno cutanje ili zaborav "tabu-tema" olicava svakodnevno srpsko zivljenje, nov kulturoloski fenomen.

Ima vise pretpostavki zasto "krunskog" svedoka ne treba izvoditi na sud svetlosti dana. Prvo. Ako dignete svoj glas protiv organizovanog kriminala, kao sto je to slucaj izvodjenja otmice, u ovom slucaju kidnapovanje Ivana Stambolica 25. avgusta 2000, mozete naici na osudu da postavljate blokade na putu "vaznih reformi". Umesto da se proceni ima li kakve nade da se taj monstruozni zlocin zavere cutanja rasvetli sve se prepusta mistifikaciji - "Jel' bilo tajne vecere?"
Drugo. Zasto opterecivati potrebe dnevne politike u svrhu medijske promocije senzacionalistickim monstruoznim tvrdnjama da je Ivan Stambolic "uzidan u most na Dunavu" ili esejistickim marifetlucima, proslogodisnjim najavljivanjem romana Tamnava, od iznenada "poznatog", nazalost preminulog knjizevnika, koji navodno zna tajnu smrti Ivana Stambolica. Naravno, pisca bliskog urednistvu nekih medija (NIN, januar 2001) sada vec mnogi zele da zaborave.

Trece. Sve nepotvrdjene informacije treba ignorisati jer svaki "trag" je opasan. Objavljene izjave Stambolica (jul 2000), za neke vidjene analiticare, bile su protumacene kao znak da Stambolic moze da "predje" na stranu opozicije svojom "mogucom" kandidaturom za predsednika Jugoslavije i tako ozbiljno uzdrma vec tada ranjivo javno mnenje.
Stambolic je, kazu, bio jedan "mlitavi", neosvetoljubivi politicki protivnik koji je vrlo hrabro otrpeo udarce i kritike na svoj racun. "Lako cemo sa opozicijom (DOS); avet Osme sednice nadvija se nad Srbijom" (Mira Markovic, jul 2000), zvuci kao pretnja i Ivanu Stambolicu.

Stambolic je znao puno toga, a mozda se i spremao da o tome progovori, pa je usledio njegov nestanak kako bi se sve to prekinulo. Dakle, ako bi se stvarno pokusalo sa rasvetljavanjem nestanka Ivana Stambolica tajni centri moci bi raskrinkali sami sebe. Zasto, onda, ne cutati i sve lepo zaboraviti!

Dakle, pravo pitanje je zasto govoriti o onome o cemu svi cute? Pred nama je dilema da li da se ukljucimo u matricu cutanja, haosa u zoni sumraka srpskih politickih cistki, ubistava i nestanaka ljudi ili da prekinemo cutanje o nestanku jednog gradjanina pa neka je to i Ivan Stambolic. Mistifikacija buducnosti je jednako odgovorna kao i satanizacija sadasnjosti cutanja.

Irena Kresic

Dogadjanja: O politicarima i ekspertima «

» Dogadjanja: Kako se preporucuju »lideri na Balkanu«


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar