Dogadjanja

Kragujevac

Nacionalisti bez mane i straha

Dve godine posle "istorijskih dogadjaja" u Beogradu i pada rezima Slobodana Milosevica u centru Kragujevca prodavac ima stalnu tezgu sa koje nudi razne nacionalne rekvizite i majice sa natpisom "Svaki je Srbin Radovan" i "Mladic srpski heroj" ili "S verom u boga, sloboda ili smrt", a na mitingu radikala upucuju se poklici Milosevicu, Mladicu i Karadzicu.
Grupa mladica u crnim majicama sa porukama srpskim herojima sprecila je otvaranje izlozbe "Krv i med" americkog fotografa Dzona Haviva. Predvidjeno je da se izlozba otvori u zgradi Stare skupstine i prema vec utvrdjenom scenariju u Cacku i Uzicu, grupa mladica u crnim majicama sa porukama "Svaki je Srbin Radovan" dosla je kako bi dala do znanja da fotografije koje prikazuju ratista sa prostora bivse Jugoslavije nece moci da se prikazu. Organizatori, grupa mladih ljudi, bivsih otporasa, okupljena u Kragujevackom forumu, bila je nemocna da zastiti posetioce i novinare od uvreda i napada mladica u crnim majicama. Na meti najzescih uvreda i pretnji nasli su se sami organizatori. U tom trenutku mrznja, nacionalizam, ratna retorika i pretnje bili su jaci. Razum je morao da se povuce pred silom i pretnjama.
Izlozba je otkazana.
Trojica policajaca dosla su kasnije.
Posle Cacka i Uzica sasvim je bilo sigurno da ce se incident na otvaranju izlozbe "Krv i med" dogoditi i u Kragujevcu. I dogodio se. Grupa ljudi, koji su sebe nazivali patriotama, smatrala je da je izlozba antisrpska, da nije objektivna i da ne prikazuje realno ratna zbivanja na prostorima bivse Jugoslavije. Sa tim argumentima oni su u ime organizatora i Kragujevcana koji su dosli da pogledaju fotografije odlucili da se izlozba ne otvori. Mada je izlozba najavljena, niko iz lokalne vlasti nije dosao da prisustvuje otvaranju. Pobegli su. Mladici koji su se pojavili kao organizatori ispred Kragujevackog foruma, medju kojima je bio i rektor Univerziteta u Kragujevcu, bili su nemocni da se suprotstave odlucnim "patriotama".
"Mi smo pogledali izlozbu umesto vas", odgovorio je jedan od njih poznatoj pesnikinji Tanji Osrecki koja je dosla da pogleda izlozbu i trazila da sama dâ svoju ocenu o kvalitetu izlozenih fotografija.
Cinjenica da nisu dosli na otvaranje izlozbe i nisu prisustvovali dogadjaju nije sprecila pojedine gradske politicare da se odmah sutradan "hrabro" oglase sa svojih konferencija za novinare, iz svojih stranackih prostorija, okruzeni svojim novinarima i svojim partijskim drugovima i sekretaricama.

Izrazavajuci svoju "sokiranost" dogadjajem, oni su pazljivo citajuci svoje napisano izlaganje, poput ucenika u osnovnoj skoli koji cita svoj pismeni zadatak, uputili svoj "ostar" protest, osudjujuci citav dogadjaj. Svako od njih je, zeleci da prikupi jos neki politicki poen, ali strogo pazeci da se ne zameri "patriotama" i "rodoljubima", iskoristio ovaj dogadjaj za svoju stranacku predizbornu kampanju.
Smatrajuci da ovaj dogadjaj zasluzuje jedno pojavljivanje pred kamerama i da je to dovoljno, oni su nakon toga zacutali. Ne zeleci da se remeti slika "uspesnog funkcionisanja lokalne vlasti", oni su se prihvatili "vaznijeg posla", promocije svojih predsednickih kandidata.
Prilika za slikanje i slanje "lepsih poruka" do mile volje.
Primer Novog Sada gde je izlozba otvorena, a organizatori uputili pismo nadleznim organima sa pitanjem zasto cute na ovakve pojave, u Kragujevcu je prosao neprimeceno. A i kako bi.
Sa standa u centru grada na kojem se prodaju nacionalna obelezja, svakodnevno se cuje glasna muzika "Sprem'te se, sprem'te, cetnici!"

Olivera S. Tomic

Dogadjanja: Nasilje «

» Dogadjanja: Reforma do potpune autonomije


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar