Sta citate

Prosvecivanje ili posvecivanje*

Razlike izmedju DOS-a i DS na jednoj i DSS na drugoj strani, odnosno Djindjica i Kostunice, razlike su i u prirodi simpatizera i biraca. I jedni i drugi, osobito drugi, vise su vernici odredjene politicke opcije i njene personifikacije, nego stvarni biraci. Razlike opstaju nezavisno od njihovih uspesnih i neuspesnih poteza! Stavise, potezi se mere shodno tome ciji su a ne kakvi su... DOS i Djindjica zato vise ranjivim cine manja pravoslavnost, skromnost, isticanje zakonitosti, koriscenje nasih "stranaca", mladih (kako bi tek prosao Ceda!), nego to sto vrse vlast a DSS ne, pa moze da prica i obecava do mile volje! Oni su (kakvi-takvi) demokratski Srbi dok su Kostunica i njegovi srpske demokrate, sto ovde nije terminoloska finesa...
Kostunica je upravo zato vrlo ozbiljan kandidat, koji moze da se mirno oslanja na DSS. Mirnije nego Labus na DOS pa i na G-17 plus. Medjutim, Labus moze mirno da se oslanja na svoje rezultate, i treba da se oslanja iskljucivo na njih. A DOS ne bi smeo da se ne oslanja na njega! Na sta bi, naravno, po misljenju biraca?
"Vreme" ne radi za demokratiju i modernizaciju! Naprotiv, izgleda (nemamo vremena i prostora da detaljno poredimo) da su sadasnji rezultati po njih gori od onih koje smo dobili u ranijem istrazivanju upravo za "Kolubaru"! Odgovarajuce stranke i njihovi lideri dizu se iz mrtvih, ali ne samo zbog evidentnih propusta i nerada vlasti a ne samo takodje evidentnog razocarenja biraca koji su previse ocekivali. Do izrazaja dolaze "neki novi klinci": hladni, bezosecajni za zasluge ranijih opozicionara, sa materijalistickom zivotnom orijentacijom. (Normalna posle ratova i restrikcija svih vrsta na jednoj, i stravicnog bogacenja na drugoj strani.) I snazno frustrirani tako da im odgovaraju ekstremne pozicije, leve ili desne, svejedno! Pa i neki novi penzioneri, doskorasnji opozicionari, nenavikli da poslusno slede vlast. Sve obrazovanije zene, takodje, zene koje su i inace vise stereotipizovane nego poznavane...
Raspamecivanje umesto opamecivanja, posvecivanje naroda umesto prosvecivanja naroda, ili prosvecivanje koje se svodi na pravoslavno a ne i na politicko prosvecivanje, duhovna obnova u kojoj je duhovno izjednaceno sa religioznim (pravoslavnim, a ovo sa svetosavskim), uz brisanje naucnog, filosofskog i umetnickog ukoliko nisu religiozni... uz opstu frustriranost tog istog naroda a osobito mladih koji gledaju otvorenim ocima i vide kako je drugde, narod vodi u sve moguce pravce. Ako ne sada, onda na sledecim izborima koji su blizu. Trazi se izlaz iz stanja u kojem smo, a ne ovaj ili onaj izlaz!

Haos u glavama i haos oko glava, takodje cine svoje! Bas zato sto "demokratski", DOS je za nemali broj nasih nedemokrata, povrsnih demokrata i konvencionalnih demokrata, i bez svoje krivice ranjiv od pocetka. Kako i zasto biti za demokratiju, kada nas je "demokratski svet" bombardovao? Sta ce nam "modernizacija" kada smo upravo mi pozvani da spasavamo "moderni svet"? Sta je vlast a sta je opozicija, u sta spada DSS i kako to da i jeste i nije na vlasti i u DOS-u? Kako znati sta su "demokratija" i "modernizacija" kad se ne zna ni sta je DOS: zove se opozicija a vrsi vlast (koga su nam sve stavljali na spisak "opozicionih partija": DSS ali i DS, Novu demokratiju i Novu Srbiju...), stalno podgrevano "nase" kontra svetskom, neprofiliranost politickih stranaka, narodni front umesto koalicije politickih stranaka... nikako ne moraju ici samo u jednom smeru. Ponavljamo i upozoravamo: sve opcije su u igri! Setite se koliko ucenika i studenata, mladi koji su buducnost, od kojih dobar deo nije glasao ili nije "prelomio" (pametno?) glasajuci drukcije nego ranije (glasao je prvi put) tako da ga ne obavezuje nikakva doslednost, "nema odredjeno misljenje". I o cemu ga nema! Koliko su oni s pravom frustrirani a nemaju emotivan odnos prema sadasnjoj vlasti, pa ni prema sadasnjoj opoziciji... Nezadovoljni aktuelnim vlastodrscima, normalno su za vlastodrsce koji su kontra njima. Koji su to, "zna se".
Prilicna iracionalnost nasih ljudi, vise izgradjivana nego iskorenjivana, posebna je opasnost. Tu nema racionalnog legitimisanja vlasti rezultatima, ni kada rezultata ima mnogo vise... Pretnje prilicno iracionalnim biracima "povratkom otpisanih" nisu valjan osnov za njihovo privlacenje. "Al' ce neko debelo da plati, kad se Sloba iz Den Haga vrati!", efektna je pesmica. Nista vise. A oni koji su jednom vec prelomili i glasali drukcije nego tri ili ko zna koliko vec puta, prelomice lakse posle samo jednog glasanja. Sta su to dobili, pa sada rizikuju da ga izgube? Demokratsku opoziciju Srbije, Demokratsku stranku, Demokratsku stranku Srbije? Ta manite ih!
Posto ce se nalazima i tako baviti samo citaoci "Kolubare", koje smo, nadajmo se, zabrinuli, sledeci predlozi namenjeni njima kao gradjanima i biracima, drukciji su po tonu i sadrzini. Mada i dalje sluze njihovom politickom prosvecivanju, u kome je skidanje samostavljene pozlate i oreola oko politicara, pod brojem jedan! Politicarima nisu namenjeni jer oni i partije imaju svoje medije, svoja istrazivanja, nalaze i predloge. Zasad nemaju svoje prirodne zakone, ali dugo je do kraja mandata. Neki imaju i birace, ali mnogo bi bilo i da zarezuju njihovo misljenje. Oni i tako misle na sve. I za sve. I svakojako.

Radoja Domanovica treba posmrtno proglasiti redovnim clanom SANU, a akademiku Univerzalnom Otvaracu i Zatvaracu dodeliti i funkciju Okajivaca svojih grehova, na kojoj ce biti zaduzen za Domanovicevo popularisanje. Akademika - Oca nacije treba osloboditi ocinskih obaveza i duse, kako bi mu se smanjile dusevne patnje, pogotovu novcana naknada za iste. Nijednom Srbinu ne treba dati politicka prava, ukoliko ne poznaje Stradiju, Mrtvo more, i Vodju!
Ustavom treba uvesti Pocasnog predsednika republike, odnosno Dozivotnih predsednickih kandidata i Vecitih gubitnika. Ista licnost ne moze biti Pocasni i Dozivotni odnosno Veciti, da se izbegne akumulacija funkcija, s tim sto broj drugih nije ogranicen i neko moze biti i jedno i drugo. Prvi ima pravo da se s tim zvanjem slika ili... a drugima ne treba traziti potpise gradjana i naplacivati "kotizaciju". Ali, ne treba im davati lovu za kampanju. Drzava to finansijski ne bi izdrzala, a zahvaljujuci njoj neko bi mogao i izgubiti status kandidata odnosno gubitnika. Izbori se ne bi odrzavali ukoliko na njima ne ucestvuju svi dozivotni predsednicki kandidati, odnosno gubitnici. Ili bar dve trecine njih.
Zakonom treba uvesti i razraditi obavezan i besplatan lekarski pregled svih predsednickih kandidata, osobito za sklone haluciniranju (prividjanju nekakvih partija iza njih, pa cak i naroda). Od pregleda kao nepotrebnog osloboditi one koji javno priznaju samo sud svoje partije. Manije velicine ili mesijanstvo, ne mogu biti razlog za necije iskljucivanje iz demokratske predsednicke trke.
Radi demokratskog izjednacavanja sansi kandidata koji nisu na vlasti pa nemaju zagarantovan publicitet sa onima koji na vlasti jesu, biracima prvih svaki glas racunati kao glas i frtalj. Eventualno, do glas i tri frtalja. Iz istog razloga, najstroze treba zabraniti objavljivanje sondaza javnog mnjenja, koje ne daju podjednake sanse svim kandidatima i njihovim partijama!

Ustavom i zakonima vlasti treba naloziti da se sobom bavi najmanje 70%, a svim ostalim ukljucujuci narod 30%. Ukoliko je vlast koaliciona, odnos moze biti po vlast povoljniji, s tim da ne bude visi od 100% prema 0%.
Udomljavanje "nasih Miloja" (vidi prethodnu "Kolubaru"), treba uvesti kao zakonsku obavezu vlasti na pocetku, tokom i krajem mandata. Kao i odredjivanje broja, sastava i funkcija opozicionih poslanika. Medjutim, demokratska vlast ne moze odredjivati ko ce biti Omiljeni a ko Omrazeni opozicionar. (Prvi je vec bio uveden, za drugog su se tiskali.) Neotudjivo je pravo opozicionara da sami demokratski odrede ko su. I kakvi su. I preziveli po svom nahodjenju to objave ili ne objave. Vlast je duzna da to aminuje.


*) Zakljucni deo istrazivanja Radovana Marjanovica "Kostunica ili Djindjic, DOS ili DSS", Kolubara, Valjevo, septembar 2002, str. XXV-XXVII. Oprema redakcijska.

Sta citate: Odgovornost i krivica za zlocine «

» Sta citate: Snaga i nemoc velike sile


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar