Sta citate


»Rani radovi polaznika AAOM«, izd. AAOM, Beograd 2002, str. 493. Priredili Aljosa Mimica i Zoran Grac

Pravi naucni doprinos

Alternativna akademska obrazovna mreza (AAOM) je asocijacija nevladinih obrazovnih organizacija ciji je osnovni zadatak poboljsanje kvaliteta visokog obrazovanja u Srbiji i promocija njegovog drustvenog znacaja. On je neka vrsta alternativnog Univerziteta, nastao 1998. godine u doba Miloseviceve diktature kao neposredna posledica donosenja restriktivnog Zakona o univerzitetu koji je ugusio autonomiju ove visokoskolske ustanove, a akademska i druga javnost nije imala snage da se tom nasilju odupre. Ipak, manja grupa univerzitetskih profesora gradjanske i proevropske orijentacije osnovala je AAOM i svake godine, evo vec pune cetiri, raste broj polaznika i broj predavaca. Cetvorogodisnje iskustvo osmisljavanja i realizacije postdiplomskih interdisciplinarnih studija (npr. Studije kulture i roda, Demokratija i tranzicija u jugoistocnoj Evropi, Studije zivotne sredine itd.) najbolji je dokaz da je Akademska obrazovna mreza uspela da ponudi programe koji zadovoljavaju obrazovne potrebe mladih generacija. Tako su ciljevi AAOM-a visestruki: da obezbedi drustveno relevantno postdiplomsko obrazovanje, da osavremeni univerzitetsku nastavu najnovijim teorijskim i prakticnim dostignucima sistema evropskog visokoskolstva, da promovise savremene metode izvodjenja kurseva, ali i da obezbedi aktivno ucesce studenata i radom u manjim grupama pruzi im mogucnost da steknu zavidna znanja u svojoj zemlji. Sudeci po radovima koje je procitao, autor ovog prikaza moze konstatovati da je AAOM u velikom stepenu blizu ostvarenja svojih ciljeva. Jer, uverio sam se, u ovom interdisciplinarnom zborniku sacinjenom od seminarskih ili zavrsnih radova polaznika, nema slabog mesta: kroz odeljke o filozofiji i politici, razlicitosti kultura, trzistu i slobodi, odnosu koji se obicno imenuje kao "mi" i

"drugi", problemima zastite zena i dece, sudstvu i ljudskim pravima, veri i crkvi i ekologiji, studenti problematizuju svoje teme poput iskusnih teoreticara koji se naukom bave decenijama. Nacin izlaganja materije, utemeljenost naucne metodologije, obilje faktografskih elemenata nastalih kao rezultat sopstvenih istrazivanja i njihova prezentacija, ukazuju na ozbiljan rad kako samih mladih autora tako i njihovih mentora. Ukupno je objavljeno 27 radova i zaista bi bilo nepravedno bilo koji rad posebno isticati. Potpisniku su, po licnoj inklinaciji, blizi radovi iz oblasti filozofije, politike, razlicitosti kultura, sudstva i ljudskih prava iz prostog razloga sto se njima i sâm dugo bavi. Ali to ni u kom slucaju ne umanjuje vrednost radova koji teorijski elaboriraju takodje znacajne drustvene teme poput vere i crkve, ekologije i ekonomije.

Zaista je steta sto - svakako zbog finansijskih razloga - nismo u mogucnosti da sagledamo i druge, ne manje kvalitetne radove AAOM-ovih postdiplomaca. Ova vrsta zbornika nije nasoj javnosti potrebna samo iz razloga upoznavanja sa funkcionisanjem Akademske obrazovne mreze vec, cini se, mnogo vise zbog cinjenice da cemo preko takvih izdanja obogatiti svoja znanja zahvaljujuci istinskom i nesebicnom doprinosu mladih naucnika.

Z. M.

 

Sta citate: O »nama« i »drugima«

Sta citate: Opasna medjufaza

 


1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar