Sta citate

Opasna medjufaza

»Rekonstrukcija institucija«, zbornik radova, izdanje Instituta za filozofiju i drustvenu teoriju, Beograd 2002.

Obaranjem tiranije Slobodana Milosevica okoncana je prva, revolucionarna faza, dok druga faza - potraga za stabilnim ustavnim poretkom - jos nije otpocela. Trenutno se nalazimo u jednoj vrlo neugodnoj, pa cak i opasnoj medjufazi, cije bi produzavanje moglo u velikoj meri da kompromituje dosadasnje rezultate i politicki destabilizuje zemlju. Ovo je jedna od osnovnih ocena u zborniku radova sa naucnog skupa "Institucionalna (re)konstrukcija Srbije i jugoslovenskog drustva - godinu dana posle", koji je odrzan krajem oktobra 2001. u Banji Koviljaci.
Polazeci od toga da drustvo i drzava ne mogu napredovati bez institucija zasnovanih na zdravim temeljima, veci broj naucnika, istrazivaca, publicista i novinara upustio se u kriticko i analiticko istrazivanje uzroka zasto kod nas i posle godinu dana od 5. oktobra nije doslo do bitnijih promena. Koreni sporog napredovanja u transformaciji institucija su visestruki. U one opste svakako spada i cinjenica da mi, kao drustvo, jos nemamo jasno izgradjen kulturni obrazac, niti civilizacijski okvir za valjani razvoj institucija. U poslednjih sto godina institucije kod nas vise su nastajale i menjale se sa ideoloskim pretpostavkama, nego sto su sticale izvorno znacenje.
Postoje i oni posebni, odnosno neposredni uzroci: da bi se moglo napredovati i demokratske promene zapocete 5. oktobra 2000. privesti kraju, potrebno je da se neodlozno pristupi donosenju novog ustava. U Srbiji, medjutim, jos nisu raspisani izbori za ustavotvornu skupstinu, a u politickoj eliti ne postoji saglasnost o tempu i nacinu sprovodjenja ustavnih reformi. Posledice odlaganja donosenja novog ustava vidljive su u svim domenima:
o uprkos proklamovanom nacelu podele vlasti, kod nas je i dalje izvrsna vlast premocna, dok je "zakonodavna marginalizovana a sudska omalovazena". Ustavni sud Srbije mesecima nije radio jer nije imao dovoljan broj sudija, a u redovnom sudstvu, prilikom izbora sudija, uoceno je favorizovanje pojedinaca po stranackoj pripadnosti;
o u vrhu Vojske Jugoslavije i dalje su ostali gotovo svi akteri koji su tu bili i pre 5. oktobra;
o nije razresena dilema kako treba da izgleda nova drzavna zajednica Srbije i Crne Gore, umesto sadasnje SRJ;
o nema bitnijih promena na univerzitetima i u medijima;
o kulturna politika nikada nije spadala u prioritete nasih politickih stranaka, tako da vlada velika konfuzija u pogledu kulturne strategije. Namece se potreba temeljne rekonstrukcije ustanova kulture i kulturne scene uopste.
Iako je od skupa u Banji Koviljaci proslo vise od godinu dana, vecina tada izrecenih ocena i dalje je aktuelna, sto upravo i predstavlja nesumnjivu vrednost ovog zbornika.

D. I.

Sta citate: Pravi naucni doprinos

Sta citate: Na dnevnoj svetlosti razuma


1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar