Legija im je ime

Nakon sloma totalitarnog modela na istočnoevropskom prostoru, u sferi smo nacionalizma koji se manifestovao kao totalitarizam malih naroda. Balkanska "nedovršena" društva ponudila su obilje primera.
Fenomen se manifestuje "uživo", ali zabuna oko fenomena traje i objašnjenja još nema.
Patriotizam je, u principu, vrlina, ali dok se traži u ključu etničko-nacionalno-konfesionalnog on se vidi kao stari obrazac za koji niko ne zapaža da je istrošen. Nacionalni identitet se još tako, i samo tako, određuje i malo ko pomišlja da može i drugačije.
Moguća su dva patriotizma - onaj izveden iz etnonacionalističkog obrasca i univerzalni patriotizam.
Na sceni je ovde - u Srbiji posle Miloševića - onaj stari vid "patriotizma" izveden iz klišea o svom izabranom narodu koji je stekao privilegiju večne "žrtve". To će tako biti dok stari obrazac ne bude zamenjen pluralističkim kulturnim modelom. Odnosno dok se XIX vek - koji nije počeo po kalendaru i neće se po kalendaru ni završiti - ne okonča.
Scenario o legalistima koji su postali legijalisti sam po sebi dosta govori. S njima može započeti novo poglavlje balkanskog varvarstva. Najlakše je reći da zli dusi i nečiste sile dolaze - između ostalog - iz Crkve, ali to nije sasvim tačno. Nije da ih u Crkvi i oko Crkve nema, u vrhovima jerarhije ih je mnogo, pa ipak valja ih odvojiti od Hrista i duha Njegovog; On ih je prepoznao i jasno definisao još u vreme dok je po zemlji hodao. Mnogo je tih nečistih sila koje govore jezikom mržnje i seju smrt na sve strane. Dvojica jevanđelista istovetno prenose susret Hristov u dolini Gadarinskoj sa mnoštvom nečistih sila. Kod Marka - u 5. 9. - to glasi: "I pitaše ga kako ti je ime i odgovori mu: legija mi je ime, jer nas je mnogo". Kod Luke - u 8. 30. - Isus je dobio sličan odgovor od sumanutih i od činjenja zla pomahnitalih: "A Isus ga zapita govoreći: kako ti je ime? A on reče: legeon - legija - jer mnogi đavoli bijahu ušli u nj". Te sile zla su oko nas, svuda ih ima i nije slučajno to što se vekovima ponavlja o njima - Legija im je ime. "Nove patriote" sa svojom ideologijom prepoznaju se u tom legionu. Za objašnjenje fenomena to nije nevažno.

Mirko Đorđević

Događanja: Zbogom oružje
Događanja: Na novom početku