Mojsinje - zločin još nije sprečen

Pretnja zločinom prema ljudima i prirodi - pretvaranjem plodnog zemljišta u predelu bogatom vodom (pet reka i podzemno jezero) i usred postojećeg (donekle zapuštenog) sistema za navodnjavanje - ipak prodire u javnost. Time se ne bavi samo naš list. O tome su pisali Danas i Čačanski glas. Oglasio se i NIN, na dve strane. Vesti o pretećem zločinu objavljene su i na lokalnoj televiziji Čačka i Kraljeva. Tome je posvećena i emisija VIN-a, emitovana na TV B 92.
Uprkos brojnih protesta meštana i upozorenja javnosti Skupština opštine Čačak još nije ukinula odluku o izgradnji deponije u Mojsinju. Na snazi je i rešenje Vlade Srbije o eksproprijaciji zemljišta. U Vrhovnom sudu je postupak o žalbi - "u toku".
Inače, njive su obrađene i posejane. Meštani desetak sela Čačanske kotline nisu pali u očajanje zbog ignorancije lokalne i centralne vlasti. Uz rad na njivama, pripremaju i referendum na kojem će se, u toku maja, birači ugroženih sela izjasniti da li su "za" ili "protiv" ukidanja odluke Skupštine opštine Čačak o izgradnji deponije smeća u Mojsinju.
Dužnost nam je da pratimo događaje, ne krijući stav protiv zločina prema ljudima i prirodi.

Ur.

Događanja: Na novom početku