Doga|anja

Predsedni~ki izbori u Crnoj Gori

Neuspeh u prvom poku{aju

Izbori za predsednika Crne Gore, koji su odr`ani u nedelju 22. decembra, nisu uspeli, jer je svoje demokratsko pravo da glasa iskoristilo tek 46 posto punoletnih gra|ana te republike. Od 11 kandidata za budu}eg predsednika Republike verovatno najbli`i cilju je doskora{nji predsednik vlade i kandidat vladaju}e koalicije iz Demokratske partije socijalista Filip Vujanovi}, sa 83,9% glasova iza{lih na izbore. Kandidat, do njega, Dragan Hajdukovi} osvojio je tek ne{to vi{e od 5 procenata glasova, dok su ostali pretendenti pro{li jo{ gore. Opoziciona koalicija predvo|ena Socijalisti~kom narodnom partijom, koja je otvoreno pozvala bira~e na bojkot ovih izbora i nije istakla svog kandidata, zadovoljna je ovakvim rezultatima i tvrdi da su svi apstinenti njihovi glasa~i, dok lideri Liberalnog saveza Crne Gore izra`avaju ozbiljnu brigu za mentalno zdravlje nacije, a predsednik stranke Miodrag @ivkovi} predla`e hitno socio-psiholo{ko istra`ivanje, da se utvrdi {ta to narod tera da glasa onako kako glasa. Prema va`e}em izbornom zakonu, glasanje, sa istom listom kandidata, u ovakvim slu~ajevima mora se ponoviti, a to }e se, prema prvim najavama, dogoditi 12. januara 2003. godine.
Za sada je sigurno da te{ko}e oko konstituisanja nove vlade, a sa tim u vezi i skandali sa trgovinom ljudima, tradicionalno i patrijarhalno crnogorsko dru{tvo nisu ostavili ravnodu{nim. Analiti~ari su odmah primetili da je u bira~ke kutije ovog puta bilo uba~eno ~ak 2,5 posto neva`e}ih listi}a, {to je znatno ve}i procenat od uobi~ajenog u ovom bira~kom telu. Veliki broj apstinenata na ovim izborima upravo bi mogao biti posledica u jeku predsedni~ke kampanje obelodanjene trgovine `enama. Moldavka S. ^., koja se domogla Sigurne `enske ku}e u Podgorici, svojim iskazima u istra`ni zatvor je ve} smestila zamenika dr`avnog javnog tu`ioca Zorana Piperovi}a, a ozbiljno je ugrozila i funkciju dr`avnog javnog tu`ioca Bo`idara Vuk~evi}a. U aferi koja je iz ovoga nastala gotovo svi osumnji~eni, ispostavilo se, bili su na neki na~in bliski vlastima ili su, ~ak, kao neki biv{i policajci, radili za nju. Dosada{nji ministar policije Andrija Jovi}evi}, koji je pokazao spremnost da ~itavu stvar "ra{~isti", u novoj podeli resora nije dobio mesto, {to je potom izazvalo krizu u koaliciji, na relaciji Demokratska partija socijalista-Socijaldemokratska partija... Sve to sigurno je za jedan broj gra|ana bilo dovoljno da u nedelju 22. decembra izostanu sa bira~kog mesta.
Kada se analiziraju i rezultati prethodnih predsedni~kih izbora, od 1990. do danas, neuspeh u prvom poku{aju nije ni{ta novo, jer Crnogorci su odluku uvek imali tek posle drugog kruga. Na prvim vi{estrana~kim izborima, a u vreme kada je to jo{ bila samo funkcija predsednika predsedni{tva, u drugom krugu pobedio je Momir Bulatovi} sa 76,1% glasova, ostavljaju}i iza sebe najozbiljnijeg protivkandidata Ljubi{u Stankovi}a koji je osvojio 21,3%. Kasnije, pobednici na izborima nikada nisu dobijali tako visok procenat glasova. Na izborima 1992-1993. godine Momir Bulatovi} je, opet u drugom krugu, pobedio Branka Kosti}a, sa 50,76% glasova. U najdramati~nijim predsedni~kim izborima, oktobra 1997. godine, posle podele u vrhu, do tada jedinstvenog DPS (iz kojeg je kasnije nastao i SNP) Milo \ukanovi} je tek u drugom krugu dobio predsedni~ki tron i podr{ku, zanimljivo, opet, 50,76% iza{lih.
Izbori u Crnoj Gori bili su karakteristi~ni po velikom odzivu bira~a, {to je ovu izdvajalo me|u zemljama u tranziciji, ali i po o{troj polarizaciji bira~kog tela na dva bloka, {to je bilo posebno izra`eno na izborima 1997. godine, kada su se gra|ani, nakon jednog o{trog TV duela, opredeljivali izme|u Bulatovi}a i \ukanovi}a. Sada{nji mandatar vlade je objasnio tada{nju "opravdanost" {verca duvanom i naftom i - pobedio.
Izbori moraju biti ponovljeni i to je potvrdila Republi~ka izborna komisija. Da li }e to biti 12. januara, kako je bilo najavljeno, iz RIK-a nije potvr|eno. Izgleda da ni u Crnoj Gori, kao ni u Srbiji, predsednik Republike nije vi{e ba{ neka va`na funkcija.

Lidija Joveti}

Doga|anja: Dr`ava u likvidaciji

Doga|anja: Ko }e koga na Kosovu prevariti

 


© 1996 - 2003 Republika & Yurope - Sva prava zadr`ana 
 
Po{aljite nam va{ komentar