Beograd, Godina XV (2003)  Broj 300-301 1-31. januar 2003.

 

Puls

O novinama kao `ivom organizmu, koji pulsira, mo`e se govoriti samo metafori~no. Jubilej, poput ulaska u petnaestu godinu neprekidnog izla`enja i objavljivanje tristotog broja dopu{ta i izvesnu dozu patetike. Tako stvari stoje u normalnim vremenima.
U godinama masovnog ubijanja i saka}enja ljudi, razaranja dru{tva i dr`ave, suprotstavljanje takvoj stihiji, sa stanovi{ta normalnog `ivota, ba{ i nije ne{to metafori~no.
Kada u takvim
(ne)prilikama preko dve hiljade autora izrazi svoje misli i ose}anja u komunikaciji s vi{e hiljada ~italaca, i kada se desetine i stotine hiljada gra|ana bore za

 

Fransoaza, 1946.

demokratske promene, o ~emu istrajno svedo~imo, to zaista izgleda kao pulsiranje `ivota spram mahnitog "prirodnog stanja" u kojem se ne zna ko koga ubija, plja~ka, zlostavlja, rasteruje, poni`ava, raspame}uje...

N. P.

Sadr`aj

Svet i mi: Odgovorni pesimista (Bojan al Pinto-Brki})

Zbivanja: Strategija preobra`aja dru{tva (Drago{ Ivanovi}), (De)mistifikacija vojne sile (Mirolsav Had`i}), O korupciji - dominiraju}oj ili marginalnoj pojavi (^edomir ^upi}), U`asi `ivljenja sa zlikovcima (Miroslav Filipovi}), Srbija u godini ustava (Drago{ Ivanovi})

Doga|anja: Pretvaranje (Nastasja Radovi}), Dr`ava u likvidaciji (D. I.), Neuspeh u prvom poku{aju (Lidija Joveti}), Ko }e koga na Kosovu prevariti (Zoran ]ulafi}), Tranzicija u lokalu (Dragana Kne`evi}), Badnjaci mr`njom uga{eni (Mirko \or|evi})

Svakida{njica: O odlasku i povratku, definicija pojma (@ivoslav Miloradovi})

Prevod: Talas ogor~enosti (Iz: Robert L. Hilliard and Michael C. Keith, Waves of Rancor: Tuning in the Radical Right)

Dr`ava: Kako do novog ustava (dr`ave) (Priredila Olivija Rusovac)

Pravosu|e: Rasplitanje klupka zlo~ina (Vera Rankovi})

[ta ~itate: O na~inu dono{enja ustava Srbije (odlomak iz studije Nenada Dimitrijevi}a), "Nacionalizam ili demokratija" (Bo`idar Jak{i}), Te`ina istorijske odgovornosti srpskih pisaca (Zlatoje Martinov), Medijska represija u Srbiji prethodne decenije (Dragan Mi{kovi})

Kultura: Poslednji film @ivojina Pavlovi}a (Zlatko Pakovi})

Dijalog: Podsticaj kriti~koj misli (Ivana Spasi}), O »Kolubari«, i dalje (Dragan Vesi})

Polemika: Jedan pre}utani doga|aj (Dragoljub Todorovi})

Hronika: Odr`ana prva godi{nja skup{tina Zadruge RES PUBLICA,

Nova knjiga

'umor u glavi: Po{tare ubijaju, zar ne? (Miodrag Stanisavljevi})

Pretplata i prodaja

Arhiva

1996-2003 Republika & Yurope
Yurope on-line communications