Doga|anja

Tranzicija u lokalu

"Crne rupe" demokratskog prevrata

U prilozima za autobiografiju tranzicije, koju rezimiramo svakodnevno, do sitnih detalja razmimoila`enja doju~era{njih strana~kih istomi{ljenika, ni u fusnotama trenutno ne nalaze mesto postrevolucionarna doga|anja na nivou lokalnih samouprava gde je doju~era{nja vlast ponovo na vlasti. Od {ume pred nama gubimo iz vida drve}e koje se su{i i propada, grade}i mrtvu mrlju na karti srpskog demokratskog bu|enja. Ako se u potpunosti odustane od ovih delova tranzicijske potke kojom bi da se priklju~imo za rukav Evrope, taj d`emper pun rupa ne}e nas skoro ogrejati pred licem evropske zajednice.
Ko je digao ruke od Timo~ke krajine (Negotin - SPS na vlasti, Kladovo - koalicija DSS/SPS, Majdanpek - klimava koalicija DSS sa DOS-om, doskora sa SPS-om) i jo{ najmanje dvadesetak sli~nih "lokaliteta" ove, sve manje, Srbije? I, za{to?
Zbog ~ega bi lokalnim samoupravama bio potreban patronat centrale? Prosto zato {to je u mnoge od njih revolucija stigla "dekretom". I kako je "zakonodavac" vi{e nije nadgledao, zaokupljen {umom, tako se ona lako i ugasila. Kako do{lo - tako pro{lo. Ako je broj tih "ta~kica" na karti Srbije u procentu "statisti~ke gre{ke" (veoma popularan pojam koji ozna~ava gubitnike u novo-politi~kom `argonu), onda pojava nije zabrinjavaju}a; na budu}im parlamentarnim izborima bi}e to sporadi~ni pojedinci retrogradne pro{losti. Ali ako se potpuno izgubi iz vida taj statisti~ki podatak - gde biv{i re`im ima decenijsko upori{te kontinuirane mo}i - po principu nerazja{njenog slu~aja progresije, i odnos snaga u centralnom parlamentu mo`e se bolesno zaljuljati. Imamo li u vidu i tihu te`nju da se u parlamentu bira predsednik, zatvori}emo mala vrata za izlaz iz lonca tranzicije.
Te{ko }e revolucija prona}i nove ljude da zamene istro{enu decu revolucije iz lokala, kojima je rok upotrebe istekao ve} posle godinu dana. Nezainteresovanost "naciona" da iza|e na poslednje izbore indikativna je na mnogo {irem planu, a obuhvata i ove, sve kra}e "rokove trajanja". Potpuno razo~arenje u sposobnost demokratskih opcija u ovim lokalnim samoupravama (pa i beogradskim centralama) da se slo`e same sa sobom, a jo{ manje me|usobno, ohladila je i strana~ki jasno opredeljene, ali i simpatizere, koji su zna~ajan teg na izbornim terazijama.
Ko je revoluciju doneo, taj treba i da je ~uva ("...a ko to nije sposoban ~uvati i braniti, nije ga vredan ni imati..." - Hajduk Veljko u odbrani Negotina 1813), pa ako ve} nakon dve godine pokazujemo da je nismo u stanju sa~uvati, postavlja se logi~no pitanje da li je na{a ili smo zaista samo letargi~an narod kojem je uvek potreban podsticaj sa strane.
Male, lokalne sredine, gubitnici revolucije, "statisti~ke gre{ke" u tranziciji, smorene su ve} od raznoraznih potplitanja. U svojim toplim zimskim domovima polako se prilago|avaju (po ko zna koji put u istoriji) tome da imaju upravo onakvu vlast kakvu su zaslu`ile, da je nivo na{eg demokratskog bi}a na visini do koje se mogao popeti i da se ne treba siliti vi{e, kao {to ne mo`e{ stalno tu}i dete zbog dvojke iz matematike kad se utvrdi da je to njegov domet.
Takav talas prepu{tanja dr`ao nas je deset godina u izolaciji. Proglasiti se nesposobnim i pustiti druge da vuku tranziciju (ili vode revoluciju) stav je u kojem smo ve} izverzirani. Talas rezignacije, istro{enosti zajedni~ke vizije i prepu{tanja, ako krene iz procenta "statisti~ke gre{ke", mo`e poplaviti i prestonicu. To je dovoljan razlog da se ne zaboravi na "crne rupe" na okukama tranzicije, {to ve} ~ine i vlada i nevladine organizacije (kada su u pitanju ve}i projekti i donacije), vade}i ih kao "keca iz rukava" samo u partijama dokazivanja demokrati~nosti pred svetom.

Dragana Kne`evi}, Negotin

Doga|anja: Ko }e koga na Kosovu prevariti

Doga|anja: Badnjaci mr`njom uga{eni

 


© 1996 - 2003 Republika & Yurope - Sva prava zadr`ana 
 
Po{aljite nam va{ komentar