Home Page
Beograd, 15. mart 1997. Broj 159. Cena: dukat iz jajeta

Pretakanje

I oni koji isticu energiju protesta gradjana i studenata, pitaju se u sta ce se ona pretvoriti. Uz zadovoljstvo sto se ona uopste pojavila i ozarila lice »druge Srbije« ide i briga o njenom svrhovitom ulaganju u demokratske promene, od zaustavljanja retrogradnih procesa do obnove privrede, drustva i kulture, od snazenja postojecih demokratskih institucija i organizacija do stvaranja novih. Pitanje je jednostavno: da li ce oni koji su se izborili protiv prosle kradje glasova biti spremni i sposobni da sprece nove izborne kradje.

Dinamicna interakcija izmedju gradjana, vlasti i opozicije, ciji ishodi jos nisu izvesni, neke je obradovala a neke uplasila. Previranja na univerzitetima, medjutim, nisu dovrsena, pa ni u citavom sistemu obrazovanja. Strajkovi u privredi se takodje javljaju u sve kracim ciklusima. Koalicija Zajedno krece u novu izbornu kampanju u kojoj su mnoge stvari neizvesne. I u delovanju vlasti primetni su ciklusi, inicijative i pasivnosti, popustanja i agresivnosti.

Iako je korist od poredjenja procesa u prirodi i drustvu skromna, mogli bismo reci: kao sto se kvalitet vina vidi tek nakon pretakanja tako se i kvalitet energije protestanata pokazuje njenim pretvaranjem u trajnije tvorevine. Ako se one ne stvore odmah, nestrpljivci bi rekli da se desava presipanje iz supljeg u prazno, a strpljivima preostaje da pazljivo posmatraju zbivanja, i da u njih uloze ponesto i svoje energije.

N. P.


Knjiga u novinama
- dijalog

Strah od Zapada

Arhiva


Yurope on-line communications
© 1997. Republika
Posaljite nam vas komentar