Home Page
Beograd, 1. - 31. januar 1997. Broj 155-156. Cena: dukat iz jajeta

Kretanje

Vec skoro dva meseca stotine hiljada gradjana krece se ulicama i trgovima Beograda i oko 40 gradova Srbije protestujuci protiv falsifikovanja rezultata lokalnih izbora od 17. novembra. Opstenje medju njima je sve raznovrsnije i bogatije. Tople struje otapaju oklope stida i straha. A istrajno kretanje - »setnje« - kao u drevnim magijskim ritualima izaziva pokretanje i citave zemlje.

I Republiku je zahvatio ovaj huk. Ostvaruju se teznje gradjana za samooslobadjanjem i suprotstavljanje strahu, mrznji i nasilju, za sta se vec godinama zalazemo. Redovno izdanje lista za decembar izaslo je u dvostrukom tirazu (10 000 primeraka). Izdali smo i cetiri vanredna broja o tekucim zbivanjima (ukupan tiraz 130 000 primeraka). Pokrenuli smo i glasilo Saveza slobodnih gradova i opstina Srbije - Glasnik (cirilicno izdanje); izdata su cetiri broja u ukupnom tirazu od 50 000 primeraka. Bogatstvo komunikacija shvatamo i kao nagradu za ulozena sredstva i trud.

Vec ovo kretanje je velika i nepovratna promena. Nastojacemo da ga i dalje pratimo; podrzavamo u njemu sve ono sto vodi ka trajnom miru, izbornoj smeni vlasti i obnovi normalnog zivota. Dabome, ne mozemo zaobici ni bavljenje preprekama i protivnicima takvog kretanja. Tako vidimo svoj pravac kretanja u devetoj godini izlazenja naseg lista.

N. P.
Arhiva


© 1997. Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar