Beograd, Godina VIII (1996) Broj 149 1-15. oktobar 1996. Cena 5 dinara
 

Nevinost

Kragujevacki radnici vec vise od mesec dana demonstriraju ulicama i na glavnom trgu svog grada. Izgledaju odlucno i snazno. Slicno je bilo i proletos u Nisu. I beogradski studenti su vise od mesec dana, 1992. godine, protestovali na fakultetima, ulicama i trgovima. I oni su delovali odlucno i mocno.

Mada protesti u Kragujevcu nisu dovrseni, primetne su izvesne zajednicke karakteristike javnih protesta. Zahtevi koje oni postavljaju ostaju uglavnom neostvareni. Zatim, izostaje solidarnost; klasna, jer izvan protesta ostaju ne samo radnici iz drugih preduzeca i gradova, nego i iz iste fabrike; gradjanska, jer se svako buni samo za sebe, a o ljudskoj solidarnosti jedva da moze biti govora. Upadljivo je, takodje, da se ucesnici ovih protesta grcevito brane od bilo kakve veze sa politikom, cak se zaklinju u - politicku nevinost, da oni hoce samo »rada i hleba«, da su njihovi protesti cisto socijalni, donekle sindikalni, a nikako i politicki.

Kada bismo ziveli u stabilnom i dobro uredjenom drustvu, prezir prema politici bio bi znak gradjanske uzvisenosti, cak otmenosti, a ne izraz straha i samoponizavanja. Tamo gde je vlast uzdignuta izvan svake javne kontrole i osporavanja, gradjani ostaju puki podanici pod prinudom, koja vremenom prelazi u naviku, da vazdan dokazuju svoju nevinost - i u fabrici, i na trgu, i pred sudom. Politika i nije za nekriticko postovanje, jos manje za obozavanje, ali bez nje se poredak ne moze promeniti. Ostaje, pak, uteha, da se i pod najmanje nevinim politickim poretkom moze ziveti s iluzijom o politickoj nevinosti.

N. P.		

Knjiga u novinama

Sophie de Schaepdrijver

Od nacionalizma
do nacionalizma


U ovom broju:


Republika br. 149 1-15. oktobar 1996.
[Posaljite nam vas komentar]

[Arhiva]

[© Copyright Republika & Yurope 1996 - Sva prava zadrzana]